×
بین الملل
شناسه خبر : 198551
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/08/17 ساعت 21:01

فریدون مجلسی*

ترامپ 2024/آیا رئیس‌جمهور جدید آمریکا می‌تواند سیاست‌های گذشته‌اش را در تکرار کند؟

پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا این سوال را در ذهن مطرح می‌کند که آیا او سیاست‌های قبلی خود را در قبال جهان اجرایی می‌کند یا خیر؟

نورنیوز-گروه بین الملل: پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا این سوال را در ذهن مطرح می‌کند که آیا او سیاست‌های قبلی خود را در قبال جهان اجرایی می‌کند یا خیر؟ آنچه مشخص خواهد بود این است که ترامپ از حیث دیدگاهی و اعتقادی همان نقطه نظرات را خواهد داشت اما نکته مهم این است که بین خروج و بازگشت مجدد وی به کاخ‌ سفید، دنیا هم تغییرات زیادی را تجربه کرده است. به‌ عنوان مثال، عربستان سعودی که روزی ترامپ ولیعهد آن را در کنار خود نشانده بود و مجبور بود برخی از مسائل را بپذیرد، امروز رو به توسعه رفته و حتی تحولاتی که در محمد بن‌سلمان به وجود آمده خیلی بیشتر از آن چیزی است که در دونالد ترامپ به وجود آمده است. بر همین اساس، رفتار ترامپ باید تغییر کند.

از سوی دیگر، ترامپ در قبال خاورمیانه با سه موضوع روبه‌رو است. نخست، مدل مواجهه با عربستان سعودی، دوم بحث ایران و سوم هم اسرائیل. از نظر ترامپ، عربستان منبع پول و ثروت است و در مقابل اسرائیل برای او و آمریکا یک متحد مهم اما پرهزینه است. به عبارت دیگر، هرچه روابط ایالات‌متحده با عربستان برای ترامپ سود باشد اما روابط با اسرائیل برای آنها و ترامپ هزینه زیادی خواهد داشت و در نهایت او ناچار است برای جلب حمایت، واکنش‌هایی را از خود نشان دهد و در این راستا، مساله ایران به میان می‌آید.
ترامپ در گذشته بحث توافق ابراهیم را اجرایی کرد اما او به‌گونه‌ای در مواجهه با اسرائیل رفتار کرد که نتانیاهو از این فضا به نفع خود استفاده کرد و حتی خط‌وخطوط جدیدی را در مورد غزه روی نقشه کشید و به دنبال آن شهرک‌سازی‌ها را سرعت بخشید. این درحالی است که باید دید با آمدن ترامپ کشورهای عربی که خود از اسرائیل زخم خورده‌اند، چگونه می‌خواهند در پروژه‌های توسعه‌محور که اروپا، چین و … هم در آن دخیل است، پیش بروند. این پیچیدگی‌ها مسائل ساده‌ای نیست که ترامپ بتواند با تکرار همان برنامه‌های چهار سالی که در کاخ‌ سفید بود آنها را اجرایی کند و ناچار است که به مشاوران خود مراجعه کند. ترامپ ناچار است، سیاست‌های خود در قبال اسرائیل و کشورهای عربی را تعدیل کند. در مورد ایران هم ترامپ ناچار است که سیاست خود در قبال تهران را تعدیل کند به شرطی که در مقابل یک توافق وجود داشته باشد.
ترامپ در مورد چین فریاد می‌کشد و ناراحت است چراکه آن را رقیب تجاری خود می‌داند و به‌ نوعی باید گفت این یک حسادت کودکانه به حساب می‌آید. چین امروز قوی‌ترین قدرت‌ بازرگانی دنیا محسوب می‌شود و اساساً نمی‌خواهد در این وضعیت وارد منازعه نظامی با آمریکا شود. از سوی دیگر پکن حتی به سمت کاهش تنش و اتمام اختلاف با هند پیش رفته و در مورد تایوان هم این آمریکاست که ادعاهای خود را مطرح می‌کند. در نهایت ترامپ می‌خواهد همانند گذشته در مورد چین تعرفه‌های مورد نظر خود را وضع کند که این برخلاف لیبرالیسم مورد نظر آمریکاست و پکن را می‌توان در مقام شکایت از آمریکا به دلیل عدم رعایت قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) قرار دهد. این درحالی است که پکن میلیاردها دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کرده و سپرده‌های چین در ایالات‌متحده هم سر به فلک می‌کشد. به همین دلیل اگرچه آمریکا قدرت ضربه زدن به چین را دارد بدون‌شک پکن هم توان این کار را خواهد داشت و در نهایت ترامپ نمی‌تواند همانند گذشته با این کشور رفتار کند و مجبور است با آنها کنار بیاید.
در مورد اروپا هم ترامپ اعتقاد دارد که نیازی نیست آمریکا از سومین قدرت اقتصادی جهان حمایت کند. او معتقد است که اروپا به دلیل حمایت آمریکا از جنگ جهانی دوم تاکنون، بد عادت شده و باید این پشتیبانی‌ها کاهش پیدا کند. اروپایی‌ها هم بر این اساس نگاه خاص خود را دارد و می‌گویند؛ اگر قرار است این حمایت‌ها قطع شود، در مواقعی که سیاست ما با آمریکا همسو است با آنها متحد می‌شویم و در غیر این صورت راه خود را می‌رویم.

*تحلیلگر مسائل آمریکا


سازندگی
کلید واژگان
ترامپجهانسیاست
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دیدار عراقچی با وزرای خارجه اسپانیا و قطر در نیویورک
مدافع ایرلندی در آستانه پرسپولیسی شدن
آلمان: درهای مذاکره با ایران باز است
تغییر ساعات کاری ساتنا و چکاوک از اول مهرماه+جزئیات
روز برگزاری دومین دیدار تدارکاتی تیم ملی فوتبال ایران تعیین شد
گزارش تصویری | « هفته دفاع مقدس»
دادستانی تهران علیه بلاگر وکیل‌نما اعلام جرم کرد
ترامپ ادعاهای خود علیه ایران را تکرار کرد/کنایه اردوغان به ترامپ در سازمان ملل
اطلاعیه سپاه ایلام در مورد انفجار کنترل شده طی امشب
اعلام جزییات نشست عراقچی با وزرای خارجه سه کشور اروپایی
رهبر معظم انقلاب اسلامی: اتحاد ملت ایران در جنگ دوازده‌ روزه دشمن را ناامید کرد
واریز مرحله پنجم وام 50 میلیونی بازنشستگان کشوری
نورنما | هفته دفاع مقدس گرامی‌باد
ناوگان الصمود به نزدیکی یونان رسید
دروغی به نام فرار ایران از میز مذاکره
استقبال حماس از بیانیه کنفرانس راهکار دودولتی در نیویورک
ایران 3-2 صربستان | با نمایش غیرت ملی پوشان، ایران به 8 تیم برتر جهان صعود کرد + بازی بعدی
گروسی رسما نامزد دبیرکلی سازمان ملل شد
قائم‌مقام معاون راهبردی رئیس‌جمهور منصوب شد
رایزنی عراقچی و دیپلمات‌های ارشد اروپایی در نیویورک
درخواست عربستان از همه کشورها برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین
افزایش سه‌ درجه‌ای دما در تهران تا شنبه
دادگاه لاهه تحریم می‌شود
پیام جنگی جدید نتانیاهو؛ استراتژی عملیاتی یا فرافکنی؟
گزینه هاشمیان در خط حمله پرسپولیس چه بازیکنانی هستند؟
هشدار عراقچی نسبت به تبعات هرگونه استفاده ابزاری 3 کشور اروپایی از شورای امنیت+فیلم
معاون بهداشت: امسال شیر در مدارس ابتدایی توزیع می شود
سفیر ایران در ریاض: ایران و عربستان، آینده منطقه را می سازند
لاریجانی: دروغ است که ایران مذاکره نمی‌کند
پلیس مسئول صدور مجوز سلاح‌های شکاری و ورزشی شد
افزایش سقف کارت رفاهی متصل به اوراق گام به 500 میلیون تومان
خنثی‌سازی تهدید امنیتی علیه ترامپ در نیویورک
درخشش 8 کودک و نوجوان ایرانی در مسابقه جهانی ژاپن
گروسی: ایران تعلیق توافق قاهره را اعلام نکرده است
سقوط پهپاد اسرائیلی در مرکز یونیفل
مخالفت پکن با اقدامات تحریک‌آمیز آمریکا در افغانستان
روسیه: از مدت‌ها پیش حقوق فلسطینیان را به‌رسمیت می‌شناختیم
مکرون در خیابان‌های نیویورک: راه را باز کن، ترامپ!
تجلیل از تیم ملی کشتی‌ در «جشنی برای ایران» + ساعت و محل برگزاری
درهای کاخ گلستان باز شد
حمایت مدیران استقلال از ساپینتو
تصویب طرح مسکن استیجاری برای زوج‌های جوان +جزییات
کشف جسد سوخته در تهران؛ راز جنایت برملا شد
نورویدیو | معمای ورود پاکستان هسته‌ای به خلیج‌فارس!
اطلاعیه سپاه در خصوص صداهای ناهنجار این شب‌های مشهد
برنده بازگشت تحریم‌‌ها
دستیابی طلای جهانی به قله های جدید قیمتی
آغاز سال تحصیلی 5-1404 دانشگاه‌ها با حضور 3 میلیون دانشجو
انتقال یک زندانی ایرانی از بلژیک به کشور
پرداخت سود سهام عدالت توسط شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس
X
آگهی تبلیغاتی