×
بین الملل
شناسه خبر : 191591
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/07/09 ساعت 08:00

تاثیرات راهبردی شهادت سید مقاومت در منطقه/ ترور، بنیان هیچ نظمی نخواهد بود

دومینوی ترور و جنایت در بیروت و شهادت دبیرکل حزب‌الله، گرچه از سوی تل‌آویو با هدف تثبیت نظم جدید در منطقه تعبیر می‌شود اما مواجهه با تبعات این خطا در روزها و ماه‌های آینده نشان خواهد داد که ترور بنیان هیچ نظمی نخواهد بود.

نورنیوز-گروه سیاسی: دور تازه حملات رژیم صهیونیستی که از دو هفته پیش و با انفجار پیجرهای ارتباطی در جنوب لبنان آغاز شده بود، شنبه هفتم مهرماه در ضاحیه جنوبی بیروت به نقطه عطف خود رسید وشهادت سیدحسن نصرالله دبیرکل و رهبر حزب‌الله لبنان را به دنبال داشت. تحلیلگران و تئوریسین‌های بسیاری در جهان و منطقه معتقدند که این ترور، نظم و نظام را در غرب آسیا دچار تغییرات بسیاری خواهد کرد و از این رو بررسی دلایل و انگیزه رژیم صهیونیستی از این اقدام و میزان موفقیت بنیامین نتانیاهو در رسیدن به این اهداف اهمیت ویژه ای خواهد یافت. رژیم اسرائیل در روزها و ماه‌های آینده تبعات اقدام خود را خواهد دید، تبعاتی که به فراخور شرایط می‌تواند بلند یا کوتاه و یا حتی بسیار کوتاه مدت باشد.

اهداف نتانیاهو از یک سال جنگ

در آستانه سالگرد عملیات طوفان‌الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، کابینه جنگ رژیم صهیونیستی تصمیم گرفته حملات خود را از غزه در غرب به ضاحیه در جنوب لبنان تغییر بدهد، اما چرا؟ در تحلیل اقدام نتانیاهو می‌توان انگیزه‌های بسیاری را شناسایی کرد که تضعیف محور مقاومت از حماس تا حزب‌الله، فرار از بحران سیاسی و اجتماعی داخلی در اسرائیل، رفع اختلافات تاکتیکی با آمریکا و در نهایت تلاش برای ارعاب ایران را شامل می شود. دو هدف اول و چهارم را می‌توان از انگیزه‌های بلندمدت رژیم اشغالگر و از بندهای دکترین امنیت ملی آن دانست اما هدف دوم، کوتاه مدت است تا نخست‌وزیر را حتی برای چند ماه از مواخذه در کمیته حقیقت‌یاب و محاکمه در دادگاه دور نگه دارد.

الف) رژیم اسرائیل از هرآنچه می‌ترسد، می‌کشد: حمله گردان‌های حماس به سرزمین‌های اشغالی در برهه‌ای از زمان روی داد که تصور سران تل‌آویو این بود که حماس و مردم غزه در حالت ضعف و خود در مقام قدرت است. این غافلگیری در تحلیل ،اسرائیل را خشمگین و در مسیر نابودی کامل حماس مصمم ساخت. احساس خطری واقعی و ملموس از سوی گردان‌هایی که در محاصره‌ای کامل در زندانی به ابعاد غزه بودند، سبب شد تصمیم‌گیران در تل‌آویو به این بیاندیشند که اگر یحیی سنوار و گردان‌های قسام توان چنین حمله‌ای را دارند، پس به طریقی محکم‌تر حزب‌الله لبنان و سیدحسن نصرالله می‌تواند موجودیت این رژیم را به صورت جدی تهدید کند. از این رو نابودی و یا دستکم تضعیف این دو جبهه از محور مقاومت در دستور کار قرار گرفت. نوار غزه به مدت یک سال با انواع سلاح‌ها بمباران و بیش از ۴۱ هزار نفر از ساکنین اغلب بی‌دفاع این باریکه شهید شدند. این سناریو برای حزب‌الله و لبنان هم تدارک دیده شده و از ماه سپتامبر میلادی (شهریور و مهر) در حال اجراست.

ب) راهی برای فرار از بحران: یکسال پیش در چنین روزها و هفته‌هایی (پیش از عملیات طوفان‌الاقصی)، نتانیاهو در میانه معترضان به سیاست‌هایش در حال تقلا بود و هر آن ممکن بود در گرداب این اعتراضات غرق و کنار رود. آغاز جنگ در غزه اما بارقه‌ای شوم اما امیدبخش برای وی بود تا بتواند به بهانه جنگ دستکم برای مدتی اعتراضات صدها هزار نفری و بی‌سابقه در تل‌آویو و یا حتی امکان اعتصابات فلج‌کننده را آرام سازد.

بهانه‌جویی نخست‌وزیر و کابینه‌ای که جریان راست افراطی اداره‌اش می‌کند، تا یکسال پس از آن ادامه یافت و به یکی از تراژیک‌ترین جنگ‌های رژیم اشغالگر از زمان تاسیس تبدیل شد، میلیاردها دلار هزینه برای آمریکا (به عنوان حامی مالی اسرائیل) در پی داشت و اقتصاد اسرائیل را دستکم در حوزه‌های خاصی به کما برد و شکافی عمیق میان دولت و ساکنان سرزمین‌های اشغالی به وجود آورد. جنگ در غرب و جنوب  و شمال هریک به نوعی زندگی عادی و آرامش روانی ساکنان را بهم ریخته و بسیاری را هتل‌نشین (به هزینه دولت) کرده است.

در چنین شرایطی و  با اتمام جنگ در غزه، بسیاری از این ساکنان با رکود اقتصادی بی‌سابقه‌ای روبرو خواهند شد، بی‌آنکه دیگر کمک‌های بی‌سابقه آمریکا را دریافت کنند. این چشم‌انداز برای هر نخست‌وزیری تاریک  است و  از هم اکنون باید به ارائه پاسخ برای این سئول فکر کند که بعد از جنگ غزه چه خواهد کرد؟ از این رو ترجیح نتانیاهو فعال کردن ماشین جنگی این رژیم برای کشتار مردم بی‌دفاع فلسطین برای فرار از پاسخگویی به سئوالی است که حیات و ممات سیاسی او را تعیین خواهد کرد.

از سوی دیگر کمیته حقیقت‌یاب در تل‌آویو، حتی اگر در سکوت کامل رسانه‌ای هم فعالیت کند؛ بازهم شخص بی‌بی را به دلیل غافلگیری در عملیات هفت اکتبر مقصر می‌داند. آخرین مقصری که کمیته حقیقت‌یاب معرفی کرد، گلدن مایر بود که با تمام جانفشانی‌ها برای اسرائیل، در عرصه سیاست این رژیم محو شد. از این رو نتانیاهو برای ماندن در این سپهر به جنگ نیازی حیاتی دارد.

پ) میدان‌خوانی برای ایران: رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران را بزرگترین دشمن خود می‌داند و برهمین اساس تلاش می‌کند تا با ترور و ضربه زدن به دوستان و متحدین ایران این دشمنی را عمیق‌تر سازد. حزب‌الله لبنان و سیدحسن نصرالله مهمترین دوست ایران در منطقه بوده و هستند و از این رو اقدام به ترور رهبر حزب‌الله، از سوی شماری از تحلیلگران به نوعی قدرت‌نمایی و میدان خوانی برای ایران هم تحلیل شده است.

ارزیابی میدانی و آماری تحقق وعده‌های اسرائیل

تحلیل رویدادهای این روزها و نتیجه‌گیری از طرف پیروز جنگ‌های اخیر تنها در ارزیابی این پرسش امکان‌پذیر است که آیا، اسرائیل در رسیدن به اهداف اعلامی خود موفق بوده است؟ پاسخ  دقیق به این پرسش گرچه دشوار و نیازمند ارزیابی‌های متعددی است اما آنچه در عالم واقعیت روی می‌دهد( فارغ از پروپاگاندای رسانه‌ای) بوضوح از ناکامی رژیم اسرائیل از دسترسی به اهداف اعلام شده حکایت می کند:

الف) شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا در گزارشی به بررسی شرایط گردان‌های قسام، شاخه نظامی حماس در هفته‌های نزدیک به سالگرد عملیات هفت اکتبر پرداخته است. مستندات این گزارش نشان می‌دهد که از 24 گردان فعال حماس، سه گردان به طور کامل از سوی اسرائیل بین رفته است، 13 گردان دچار ضربات مهم شده اما 8 گردان همچنان فعال بوده و در همان شرایط با اسرائیل جنگیده  و فراتر از تمام این موارد، تعداد هفت گردان هم در طول جنگ بازسازی شده است. مبنای گزارش این شبکه که قطعا اطلاعات پنتاگون بوده نشان می‌دهد که هدف نابودی کامل حماس، حتی ذره‌ای به تحقق نزدیک نشده است.

ب) حزب‌‌الله لبنان در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ یکی از دشوارترین ماه‌های فعالیت خود را گذراند، بسیاری از فرماندهان ارشد این جنبش در گردان رضوان در بمباران ضاحیه، بسیاری از نیروهای عادی آن در انفجارهای پیجرها و بی‌سیم‌ها و در نهایت دبیرکل این جنبش در بمباران روز شنبه اسرائیل به شهادت رسیدند اما سخن گفتن از پایان جنبشی که رهبر جدید خود را امروز و فردا معرفی خواهد کرد، خطا و تصمیم‌گیری بر مبنای چنین برداشتی هم اشتباه استراتژیک است. جنبش حزب‌الله لبنان روزهای آینده جانشین سیدحسن نصرالله را معرفی خواهد کرد تا فصل تازه‌ای از حیات خود را آغاز کند. فصلی که در آن رهبری جدید این جنبش تصمیم خواهد گرفت که موشک‌های برد بلند وآماده شلیک را به سمت کدام هدف در حیفا یا الجلیل یا تل‌آویو روانه کند و استراتژی‌های امنیتی خود را برای ایستادن در برابر شاباک و موساد و دیگر سرویس‌های جاسوسی چگونه ارتقا دهد. حزب‌الله بر اساس آماری که رسانه‌های اسرائیلی منتشر کرده‌اند؛  بیش از ۲۰۰ هزار موشک از انواع مختلف «کاتیوشا» و «گراد» با برد ۴۰ ، «فجر ۵» با برد بیش از ۷۵ کیلومتر، «خیبر ۱» با برد بیش از ۱۰۰ و موشک بالستیک با برد حدود ۳۰۰ کیلومتر در اختیار دارد که قادر به حمل کلاهک جنگی به وزن ۵۰۰ کیلوگرم است. موشک اسکاد هم که به عنوان کابوس رژیم صهیونیستی در پایگاه‌های حزب‌الله  وجود دارد با بردی بیش از ۷۰۰ کیلومترمی‌تواند تمام اهداف داخل سرزمین‌های اشغالی را مورد اصابت قرار دهد.

سران اسرائیل به خوبی می‌دانند که موشک‌ها توان شلیک خود را با شهادت سیدحسن نصرالله از دست نخواهند داد و فرمان آتش از زبان جانشینش هم می‌تواند خواب را بر ساکنان سرزمین‌های اشغالی به رویا بدل کند. طرفه آنکه یک مقام نظامی رژیم صهیونیستی  ساعاتی پس از اعلام گمانه‌ها درباره انتصاب صفی‌الدین به دبیرکلی حزب الله گفته است که هاشم صفی الدین، رئیس شورای اجرایی حزب الله قرار است به عنوان جانشین نصرالله انتخاب شود و او مواضعی حتی سخت‌تر از نصرالله دارد.

 تشکیلات مقاومت لبنان از زمان تاسیس در سال۱۹۷۵ میلادی تاکنون بارها رهبران خود را از دست داده اما  بازهم مردانی از این جنبش، عبای سرخ شهادت بر تن  کرده‌اند و دست از مقاومت در برابر اشغالگران صهیونیست بر نداشته اند. آنچه از حزب‌الله و به مدت نیم قرن برای اسرائیل دشمنی قابل تامل می‌سازد، تفکری است که در نهاد اهالی جنوب و یا حتی تمام لبنان حاکم است؛ تفکر ایستادن در برابراشغالگری.

پ) تاکتیک جمهوری اسلامی ایران در مواجه با ماجراجویی‌ها و شرارتهای اخیر رژیم اسرائیل به تناسب زمان و مکان متغییر تعریف شده است تا در موقعیت‌هایی چون امروز، تهران وزنه مبارزه مستقیم با تل‌آویو را سنگین‌تر از صبوری تشخیص دهد و بازی آغاز شده از سوی نتانیاهو را خود پایان دهد. لبخندهای یکساله غرب به نتانیاهو در پی هر جنایتی در غزه، نباید اصل اشاره شده در بالا را از اذهان تصمیم‌گیران اسرائیل مخدوش و مغفول سازد. واقعیت آن است که اسرائیل با ترور دبیرکل حزب الله لبنان، در حالی که این کشور در جنگی علیه اسرائیل حضور ندارد، به قوانین بین‌المللی بی‌اعتنا بوده و سطح تنش را به بالاترین میزان خود در چند دهه اخیر کشانده و هزینه صبوری دربرابر جنایاتش را افزایش چشم‌گیری داده است.

ناامن‌سازی منطقه و مجوز عبور از خطوط قرمز در پی این ترور بسیاری از کشورهای منطقه از جمله ایران را به بررسی و ارزیابی تاکتیک به کار گرفته شده و تدوین طرحی نو در امن‌سازی مرزهای خود وادار می‌‌سازد.  آینده‌ای نه چندان طولانی به نتانیاهو ثابت خواهد کرد که ترور و جنایت نه تنها مبنای نظمی تازه و موجد منطقه‌ای امن برای این رژیم نخواهد بود بلکه به زودی نظامات جنایی تل‌آویو را دستخوش چالش‌های اساسی خواهد کرد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اسرائیل به کجا می‌رود؟!
مرگ کارگر جوان در چاه
سه‌گانه‌ای که جهان نمی‌فهمد
نسل بیمار آینده؛ کودکان در محاصره
طرح توقیف سیستمی گواهینامه از ابتدای شهریور اجرا می‌شود
الحوثی: جنایات اسرائیل علیه مردم فلسطین «جنایت قرن» است
انتشار بخشنامه رئیس قوه قضاییه درباره شرایط عفو معیاری 1404
گشوده شدن پرونده کیفری علیه تیک‌تاک در فرانسه
رئال مادرید امسال هم به مراسم توپ طلا نخواهد رفت
بیانیه نشست وزرای خارجه روسیه و کشورهای خلیج فارس علیه رژیم تل‌آویو
ایران خودرو تعزیرات حکومتی را تهدید کرد
پارلمان اروپا خواستار شناسایی کشور مستقل فلسطین از سوی دولت‌های عضو شد
نشست فوق‌العاده سران کشورهای عربی و اسلامی یکشنبه برگزار می شود
72 نفر دیگر در غزه شهید شدند
آیا خبری از گران شدن بنزین در راه است؟
حمله پهپادی یمن به اسرائیل/ آژیرهای خطر به صدا درآمد
داوران هفته سوم لیگ برتر فوتبال ایران معرفی شدند
واکنش قطر و کشورهای خلیج فارس به حمله اسرائیل به دوحه چگونه خواهد بود؟
ارسال بسته مشکوک برای رئیس رژیم صهیونیستی در انگلیس
پخش دو فیلم خاطره‌انگیز ایرانی و جهانی در روز ملی سینما
ترکیه: دارایی‌های نظامی اسرائیل در سوریه را هدف قرار ندادیم
قطر آمریکا را به بازنگری در اتحاد امنیتی پس از «خیانت» واشنگتن تهدید کرد
حماس: عملیات طولکرم پافشاری جوانان فلسطین بر مقاومت است
تراشه جدید هوش مصنوعی که با نور کار می‌کند
حزب‌الله تکذیب کرد؛ هیچ‌گونه فعالیتی در خاک سوریه نداریم
رئیس‌جمهور: محله‌ها و مساجد نقش کلیدی در حل مشکلات مردم دارند
تهران در پی صدور هشدار هواشناسی آماده باش شد
محدودیت پرواز پهپادها و هواپیماهای سبک در مرز شرقی لهستان اعمال شد
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 20 شهریور 1404
قیمت دلار امروز پنجشنبه 20 شهریور 1404
فرزانه توسلی رسماً به تیم استقلال ملحق شد
کیفرخواست 4 نفر از عوامل جاسوسی رژیم صهیونیستی و مرتبط با موساد صادر شد
بحران انسانی در غزه؛ آنروا از قطع کمک‌ها به صدها هزار آواره خبر داد
حمایت نیرو‌های مسلح ایران از قطر
حضور امشب وزیر خارجه در تلویزیون
کمیته انضباطی پرسپولیس و سپاهان را جریمه کرد
پیام قاطع مصر به آمریکا پس از حمله به قطر: تجاوز به کشورمان را تحمل نخواهیم کرد
ممنوعیت تردد از کرج و آزاد راه تهران - شمال به سمت مازندران
آغاز رزمایش مشترک اعضای بریکس با عنوان «اراده برای صلح 2025»
سفیر انگلیس در آمریکا برکنار شد
رشد همکاری‌های استراتژیک ایران و چین در اوج روابط دوطرفه
یک شهرک مسکونی اصفهان به دلیل فرونشست تخلیه شد
ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال
درخشش فیلم کوتاه «رَمی» در جشنواره جهانی فیلم کوتاه آمریکا
برخورد گسترده با قاچاقچیان؛ انهدام 1700 باند موادمخدر در ایران
359 دشت ایران در خطر فرونشست هستند
فون در لاین بر ضرورت محدودیت‌های تجاری و تحریم علیه رژیم صهیونیستی تأکید کرد
سردار اخوان: باید در هوش مصنوعی جزو 10 کشور برتر جهان باشیم
کارزار «شهدای فلسطین برای عدالت» در انگلیس آغاز به کار کرد
تصادف زنجیره‌ای سه خودرو در میامی+ آمار زخمی‌ها
X
آگهی تبلیغاتی