×
اجتماعی
شناسه خبر : 190799
تاریخ انتشار :

پیش‌بینی کم‌بارشی در پاییز/ آب و هوای ایران تحت تاثیر پدیده لانینا

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: میزان بارندگی در پاییز سال جاری کمتر از سال گذشته پیش‌بینی می‌شود و آب و هوای ایران تحت تاثیر پدید لانینا قرار دارد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در خصوص پیش‌بینی فصلی آب‌وهوای کشور، اظهار کرد: سال گذشته برای کشور پیش‌بینی کردیم که تحت‌تأثیر ال‌نینو قرار می‌گیرد.

وی یادآور شد: ال‌نینو و لانینا پدیده‌های تکرارشونده و نوسانی هستند.

وی توضیح داد: آبهای اقیانوس آرام به‌خصوص در بخش حارّه‌ای حوالی خط استوا از غرب سواحل قاره آمریکا تا استرالیا و جنوب شرق آسیا (عرض اقیانوس آرام) را در نظر بگیریم منطقه حارّه‌ای است.

وی ادامه داد: در این منطقه طی یک فرآیندهایی دمای آب تغییر می‌کند یا گرم‌تر، سردتر می‌شود یا خنثی است، درواقع یا دما گرم‌تر از نرمال، سردتر از نرمال یا شرایط نرمالی دارد. اگر سه ماه متوسط دمای آب بالاتر از نرمال باشد به‌اصطلاح می‌گویند؛ "شرایط ال‌نینو یا فاز گرم است."، چنانچه متوسط دمای آب  سه‌ماهه این منطقه کمتر از نرمال باشد می‌گویند؛ "لانینا" و اگر تغییر نکند شرایط خنثی است.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با طرح این پرسش که اهمیت این تغییر دما برای چیست، اضافه کرد: اقیانوس و جو با همدیگر در تعامل هستند یعنی با هم ارتباط دارند، اما می‌دانیم دمای آب اقیانوس به‌کُندی تغییر می‌کند و مانند هوا نیست که افت‌وخیز دما سریع باشد، دمای هوا در عرض 24 ساعت 10 تا 15 درجه در یک نقطه تغییر می‌کند.

وظیفه تأکید کرد: تغییرات دمای آب خیلی کُند است،‌ به‌خصوص این‌که در مناطق استوایی تغییرات سالانه زیادی ندارد، بنابراین وقتی دما آب تغییر می‌کند روی الگوهای گردشی روی آب تأثیر می‌گذارد، به‌این‌صورت که اگر گرم شود یک الگویی خواهد داشت و اگر سرد شود الگو تغییر می‌کند و جهت جریان‌ها، مقدار فشار هوا تغییر می‌کند، بر این اساس ال‌نینو و لانینا یا همان گرم شدن و سرد شدن دمای آب اقیانوس نسبت به نرمال، تغییراتی را در آب‌وهوا در اقصی نقاط کره زمین ایجاد می‌کند و به همین دلیل اهمیت دارد.

وی ابراز کرد: ازآنجا که تغییرات به‌آرامی صورت می‌گیرد یک پیش‌نشانگر برای پیش‌بینی اقلیمی و فصلی است، حالا شاید بخواهیم هوای یک‌روزه را پیش‌‌بینی کنیم کاری به ال‌نینو یا لانینا نداریم، اما اگر بخواهیم پیش‌بینی فصلی ارائه کنیم ال‌نینو و لانینا مهم می‌شود و در مدل‌های پیش‌بینی هواشناسی برای فصل و چند ماه آینده این دو پدیده وارد می‌شود.

وی با یادآوری این‌که "سال قبل، سال ال‌نینو بود."، گفت: به‌طور آماری در سال‌های ال‌نینو وضعیت بارندگی ایران خوب است، یعنی مشخصاً در سال‌هایی که ال‌نینو روی می‌دهد آمار نشان می‌دهند غالباً بارندگی‌های کشور در حد نرمال و در برخی سال‌ها بالاتر از نرمال بوده است، دمای هوا در سال‌های ال‌نینو معمولاً سردتر است و شدت سرمای قابل‌توجهی داریم.

وی خاطرنشان کرد: البته همیشه این‌گونه نیست؛ سال قبل ال‌نینو در کشور داشتیم، اما در عین حال زمستان خیلی گرمی را تجربه کردیم، ازاین‌رو ال‌نینو و لانینا یک به یک ندارد، منتها در برخی از مناطق دنیا مانند استرالیا، فیلیپین، اندونزی، کشورهای جنوب شرق آسیا و... رفتار این پدیده‌ها مشخص است، یا مثلاً در جنوب آمریکای جنوبی کشور مکزیک به‌خوبی با شرایط ال‌نینو و لانینا مچ (هماهنگ) هستند.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی تصریح کرد: به‌عبارتی در مکزیک اگر سال ال‌نینو باشد می‌دانند سال خوبی از نظر بارندگی دارند و دمای زمستانی نیز سرد است، لانینا باشد انتظار خشکسالی را دارند.

وظیفه با اعلام این‌که "امسال سازمان ملل برای شرق آفریقا هشدار خشکسالی و قحطی صادر کرده است."، اظهار کرد: برای ایران این‌گونه نیست؛ یعنی از ال‌نینو و لانینا اثر می‌گیریم و تنها اثر تعیین‌کننده نیست، بلکه عوامل دیگری در آب‌وهوا و اقلیم کشورمان مؤثر هستند.

وی گفت: بنابراین برای پاییز 1403 خروجی اکثر مدل‌ها نشان می‌دهد فصل پاییز به‌نسبت گرم‌تر از نرمال خواهیم داشت، همچنین بارش‌ها نیز کمتر از نرمال خواهد بود و پاییز خوبی برای کشور پیش‌بینی نشده است.


تسنیم
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ شناسایی 29نفر از جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجایی
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
X
آگهی تبلیغاتی