×
سیاسی
شناسه خبر : 188891
تاریخ انتشار :

غلامرضا صادقیان*

نشست خبری رئیس‌جمهور خوب بود یا بد؟

روزنامه‌نگاران معمولاً نشست‌های خبری رئیسان‌جمهور را با این پرسش به چالش می‌کشند که آیا نشست خبری خوبی بود یا نه. در این نوشته به این پرسش پاسخ می‌دهم. می‌دانم که روزنامه‌نگاران حرفه‌ای از این‌گونه نشست‌ها راضی نیستند. نه پرسش‌ها چنگی به دل زد، نه پاسخ‌ها

نورنیوز-گروه سیاسی: روزنامه‌نگاران معمولاً نشست‌های خبری رئیسان‌جمهور را با این پرسش به چالش می‌کشند که آیا نشست خبری خوبی بود یا نه. در این نوشته به این پرسش پاسخ می‌دهم. می‌دانم که روزنامه‌نگاران حرفه‌ای از این‌گونه نشست‌ها راضی نیستند. نه پرسش‌ها چنگی به دل زد، نه پاسخ‌ها

از نظر ژورنالیستی پایان این نشست چیزی به داشته‌های خبری و تحلیلی یک روزنامه‌نگار اضافه نکرد. حتی اگر به خود من می‌گفتند پزشکیان به این سؤالات چه جوابی می‌دهد، با شناختی که در این مدت از او پیدا کرده‌ام، بیشتر پرسش‌ها را دقیقاً همین‌گونه جواب می‌دادم، با برخی جزئیات! اما از جهت عمومی و تجربه نشست‌های خبری احمدی‌نژاد و روحانی به‌نظرم خوب بود.

پزشکیان به‌گونه‌ای با همگان حرف می‌زند که کسی نمی‌تواند بگوید او با ما دعوا دارد، برخلاف آن دو رئیس‌جمهور اسبق! این ویژگی چیز کمی نیست و به او در ادامه کمک خواهد کرد. پزشکیان دنبال جواب‌های شاذ یا جلب‌توجه و تحریک و جریان‌سازی کاذب و خبرسازی برای خارجی‌ها هم نبود. باز برخلاف آن دو. می‌توان گفت به پرسش‌های معدودی که خوب بود، پاسخ کافی یا روشن نداد. اما وجه خوب این پاسخ‌ها این بود که می‌توانست وعده بیخود بدهد که نداد. مثلاً درباره گرانی‌ها که چند پرسش وجود داشت، نگفت آنچنان رونقی ایجاد می‌کنم که بیا و ببین! حتی درباره ناترازی‌ها گفت حل آن‌ها شق‌القمر می‌خواهد. معاون اول او هم ساعتی قبل از نشست رئیس‌جمهور گفته بود ناترازی گاز در زمستان و برق در تابستان آینده باقی می‌ماند و از دلسوزان کمک خواسته بود. می‌توانند هر دو بعداً بگویند دلسوزان کمک نکردند! اما این به‌هرحال بهتر از وعده پوچ و نشدنی است. البته رئیس‌جمهور وقتی صحبت از پرداخت پول گندم‌کاران و پرستاران کرد، گفت این‌ها را به میراث برده‌ایم، اما معاون‌اول او چند روز پیش گفته بود «بنا نداریم با بدگویی و نفی دولت قبل ضعف‌های‌مان را بپوشانیم» و حالا به‌نظر می‌رسد رئیس‌جمهور که به‌راحتی از صندوق توسعه پول گرفته و کاری را حل کرده است، نیازی نبود که به نفی دولت قبل بپردازد. پس از تحلیف مرحوم رئیسی خطاب به او هم نوشتم که مردم تحمل انداختن مشکلات به گردن گذشته را ندارند و شما این کار را نکنید. بهتر است دولت چهاردهم نیز گذشته را رها کند.

در این نشست خبری چند پرسش چیپ و با عرض معذرت سخیف هم مطرح شد، مثل «آیا حاضرید با رئیس‌جمهور امریکا دیدار کنید؟» یا آن نمایش غیرلازم و قطعاً دروغ که از کوچه‌پس‌کوچه‌ها آمدم تا کسی مرا نگیرد! واکنش رئیس‌جمهور به این پرسش‌ها هم نه خوب بود و نه بد.

یک نقطه ضعف مشهود، مجری‌گری نشست بود. هرچند الیاس حضرتی با برخی انتصاب‌های نامیمون موجب واکنش دفتر رئیس‌جمهور شد تا از این پس هر انتصابی را با دفتر هماهنگ کند، اما انتخاب یک مجری ناوارد فقط به این دلیل که حضرتی و شرکای او بخواهند پیامی را منتقل کنند، ضربه‌زدن به کلاس نشست‌های خبری رئیس‌جمهور است. این بازی‌ها به درد صفحات لایی روزنامه اعتماد می‌خورد نه یک امر ملی. به‌ویژه آنکه مجری چندبار تذکر وقت به رئیس‌جمهور داد که بی‌احترامی، غلط و نشانه توهم بود.

این نشست، اما یک گرانیگاه اساسی داشت و اینکه رئیس‌جمهور گفت «برخی به من اعتراض می‌کردند که چرا گفتید مردم پای صندوق‌های رأی بیایند؟!» خب من جای هرکدام از خبرنگاران بودم می‌پرسیدم این‌ها چه کسانی بودند و آیا هنوز در کنار شما هستند؟! چنین آدم‌هایی بسیار خطرناک بوده‌اند و هستند. ولی حیف که آنجا نبودم و قرعه به نام خبرنگار جوان هم نیفتاد. ولی، چون گفته شد که رئیس‌جمهور به تمامی پرسش‌هایی که نوبت نیافتند پاسخ اختصاصی خواهد داد، پرسش‌ها را اینجا می‌آورم.

ما می‌خواستیم ابتدا بپرسیم چرا تاکنون وفاق ملی را تعریف نکرده‌اید. مرحوم رئیسی هم پس از تحلیف گفت می‌خواهد دولت وفاق ملی باشد؛ و آن زمان از او خواستیم «بگو یعنی‌چه؟» دهه ۷۰ هم دستگاه رهبری از رئیس‌جمهور خواست در جلساتی اصلاحات را تعریف کند و هنوز این اتفاق نیفتاده است! نباید وفاق هم به همان سرنوشت مبتلا و ابزاری در دست تأویل‌گران شود. پرسش دوم این بود که آقای رئیس‌جمهور! شما گاهی از «حکمرانی مبتنی بر شواهد» سخن می‌گویید. در محافل علمی بحث شده که این حرف خوبی است ولی باید دید در ذهن شما چه می‌گذرد، چون با برخی سخنان دیگر شما و همکاران‌تان در تناقض است، مثلاً با تکیه بر سند چشم‌انداز. اکنون بحث این نیست که داشتن سند بیست‌ساله خوب است یا نه، بحث بر سر این است که با حکمرانی مبتنی بر شواهد جور نیست. در حکمرانی علمی حتی اگر سندی بلندمدت باشد، آن را با شواهد جدید بازنویسی و بازبینی می‌کنند. ما در چشم‌انداز‌های قبلی روی نفت خودمان و نفت‌نداشتن ابرقدرت‌ها مثل چین و امریکا حساب کرده بودیم. حالا در هر گوشه دنیا نفت کشف می‌شود و نفت خودمان به‌سختی فروش می‌رود؛ و مثال‌های خاص و متعدد دیگر. پس بهتر است بدانیم منظور شما از حکمرانی مبتنی بر شواهد چیست.

رئیس‌جمهور باید برای نشست‌های خبری یا گفتگو‌های آتی با مردم، روی پرسش‌های خاص متمرکز شود. هرچند او در این نشست در مجموع نمره خوب گرفت.

* سردبیر روزنامه جوان


روزنامه جوان
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دفاع 12 روزه، مرصاد دوم در نبرد منطقه‌ای
افشای طرح‌های جدید ارتش اسرائیل برای تشدید حملات به نوار غزه
وزیر جهاد کشاورزی: تخصیص ارز ترجیحی 28500 تومانی به کالاهای اساسی ادامه دارد
مسدود شدن تونل توحید تهران از ساعت 24 امشب + مسیرهای جایگزین
رئیس‌جمهور به وزارت بهداشت و معاونت علمی رفت
مهاجرانی: تعطیلی یک هفته‌ای فردا در دولت تعیین تکلیف می‌شود
استقلال با آدان گلر اسپانایی به توافق رسید
پیش‌فروش بلیت پروازهای اربعین 1404 از فردا آغاز می‌شود
بازگشت مسعود ریگی به فجر سپاسی با قراردادی یک‌ساله
نمایش ارسال کمک ها به غزه با فشارهای مقاومت اشغالگران
رئیس مجلس در نشست ژنو: جنایات رژیم صهیونیستی کابوسی وحشتناک و تهدیدی جهانی است
وزیر امور خارجه: برنامه مذاکره ای هنوز تعیین نشده است
آنتن‌دهی ضعیف در جاده‌ها و روستاها، محور اصلی سوالات نمایندگان از وزیر ارتباطات
کدام استان‌ها فردا چهارشنبه تعطیل شدند؟
پادشاه اردن هشدار داد: خطر شعله‌ور شدن درگیری بزرگ‌تر در منطقه وجود دارد
بارگذاری فیش حقوقی تیر ماه بازنشستگان کشوری
رشد چشمگیر تردد مسافران از مرزهای چذابه و شلمچه نسبت به سال‌های گذشته
جنگ 12 روزه در سریال‌های تلویزیونی قاب بندی می شود
پشت پرده خاموشی هم زمان تلویزیون‌های «اسنوا» و «دوو»
عضو شورای شهر: بعد از خروج اتباع از کشور، نیروهای پاکبان 80 درصد کاهش داشتند!
شمار شهدای غزه از 60 هزار نفر فراتر رفت
پایتخت چین در تسخیر سیل +فیلم
بورس در بحران؛ درمان مقطعی یا اصلاح بنیادین؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 7 مرداد 1404 + جدول قیمت‌ها
رمز گشایی از جنایت هولناک در بولوار فرهنگ مشهد
مجوز واردات سگ و گربه صادر شد؛ کالاهای اساسی زندگی انسان‌ها همچنان در صف!
چرایی تأخیر در صدور فیش حقوق بازنشستگان!
وقتی تلویزیون دیگر منبع خبر نیست!؛ گزارش یک افول بی سابقه
قیمت دلار و سایر ارز ها امروز سه‌شنبه 7 مرداد 1404 + جدول قیمت‌ها
ترامپ در حضور نخست‌وزیر انگلیس: شهردار لندن انسان ناخوشایندی است! +فیلم
جمهوری اسلامی استحکام بی‌نظیر پایه‌های نظام و کشور خود را به دنیا نشان داد+ فیلم کامل
پرتاب یک بمب دست‌ساز به داخل کابین یک خودروی نظامی اسرائیلی+ ویدیو
«رفع محاصره غزه»؛ شرط جدید مجلس برای مذاکره با غرب
سرگردانی بازنشستگان نیروهای مسلح برای دریافت کارت حساب پشتیبان
خدمات‌رسانی مواکب اربعین در مرز خسروی از 10 مرداد آغاز می‌شود
وزن سنگین سیاست
نوراینفو | نبرد خاموش با ناتوی اطلاعاتی در جنگ تحمیلی 12 روزه
ابعاد طرح کریدور داوود
تغییر نام 9 معبر به نام شهدای اقتدار
زلزله مدیریتی در استقلال؛ یک عضو دیگر از هیئت مدیره رفتنی شد
نقد درون‌ گفتمانی در حکمرانی
مرکز فرماندهی راهبردی؛ موتور آینده حکمرانی پسا جنگ
هشدار موج گرمای شدید در تهران؛ دما از مرز 40 درجه هم می‌گذرد
آخرین تحولات مربوط به انتقال پایتخت + فیلم
وزیر خارجه پاکستان: هیچ برنامه‌ای برای به رسمیت شناختن اسرائیل نداریم
سرلشکر موسوی: به قول‌های آمریکا و اسرائیل اعتماد نداریم
قیمت خودرو امروز سه‌شنبه 7 مرداد 1404+ جدول قیمت‌ها
بازگشت از عفو تا چوبه‌دار؛ فرجام تلخی که یک تروریست برای خود رقم زد
مراسم چهلمین روز شهادت حاج رمضان امروز با مداحی هلالی، پویانفر و نوشه‌ور برگزار می‌شود
اولین فیلم از آغاز حمله تروریست‌ها به دادگستری زاهدان منتشر شد +عکس
X
آگهی تبلیغاتی