×
سیاسی
شناسه خبر : 177727
تاریخ انتشار :

نورنیوز از یک مغالطه منطقی در مناقشات انتخاباتی جناح ها گزارش می دهد؛

این یک انتخابات است، نه رفراندوم

تلقی انتخابات به منزله رفراندوم، سطح منازعات را آنقدر بالا می برد که امکان همکاری های فراجناحی بر سر مسایل کلان و ملی را تحت الشعاع قرار خواهد داد. انتخابات آغاز یک راه است، راهی 4 ساله که مجموعه پیروز در آن، ماموریتی جز ادامه یا تغییر روش ها و برنامه های اجرایی برای بهتر شدن وضع موجود و تامین بیشتر منافع ملی ذیل چارچوب های تعریف شده در قانون اساسی ندارد.

نور نیوز- گروه سیاسی: بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اگر چه باز هم خالی از اتفاقات دور از انتظار و چه بسا شوک آور نبود، اما می توان گفت جریان های اصلی سیاسی که در چارچوب قانون اساسی فعالیت می کنند، در رقابت پیش رو صاحب نامزد اختصاصی هستند.

ارزیابی های اولیه هم نشان از آن دارد که فضای جامعه به طور روزافزون، رنگ و بوی انتخاباتی می گیرد و این موضوع سیاسی، به تدریج ماهیتی اجتماعی پیدا می کند و بحث از نامزدها کم کم از شبکه های اجتماعی نخبه گرا به گفت و گوهای خانوادگی و جمع های صنفی و مترو و تاکسی هم سرریز می شود. به این ترتیب با روندی روبروییم که انتخابات، به مساله اول کشور در سطح افکار عمومی ایرانیان تبدیل می شود. 

پیش بینی ها این است که با شروع برنامه های تبلیغاتی نامزدها در صداو سیما،خصوصا برگزاری مناظرات تلویزیونی، رقابت های انتخاباتی هم جدی تر و گرم تر شود و بازار مناقشات حزبی و جناحی رونق بگیرد. چنین وضعیتی، از اقتضائات فضای انتخاباتی است و طبعا نمی تواند بدور از هیجان و احساس و انتقاد و حمله و هجمه متقابل باشد.

 بر اساس شرایط و نامزدهای موجود، قابل پیش بینی است که این دور از انتخابات هم در قالب دو قطبی یا سه قطبی پیش خواهد رفت. جبهه اصلاحات که در دو انتخابات گذشته ( ریاست جمهوری و مجلس) حضور پر رنگی در انتخابات نداشت حالا با نامزد اختصاصی خود، عزم حضور جدی در انتخابات دارد. بنابر این قطبی شدن انتخابات موضوعی است که نتیجه ی قهری جدی شدن و واقعی شدن رقابت است و البته گریزی هم از آن نیست.

 با این حال فهم این نکته در مورد انتخابات بسیار مهم است که چه تعریفی از آن داشته باشیم. در سال های گذشته گاهی این اتفاق افتاده که به موازات جدی تر شدن رقابت ها و حتی بعضا برای تحریک میل انتخاباتی مردم به نفع یک کاندیدا، رقابت از حالت دو قطبی هم فراتر رفته و به وادی هایی کشانده شده که اساسا از دایره ی تعریف انتخابات بیرون رفته است. منظور برساختن کنش هایی است که انتخابات را به منزله « رفراندوم» معرفی کرده اند.

  رفراندم یا همه پرسی، تعریف خاص و مکانیسم های تعریف شده قانونی خود را دارد و ذاتا با انتخابات، خصوصا انتخابات ریاست جمهوری تفاوت ماهوی دارد. این یک خطای آشکار منطقی است که فرض کنیم یک انتخابات ریاست جمهوری، در واقع یک "رفراندوم در لباس مبدل" است. در کارنامه ی سیاسی هردو جناح اصلی کشور، ارتکاب چنین خطایی ثبت شده است. مثلا یک جناح سیاسی مدعی می شود که رای آوردن فلان نامزد انتخابات، در حکم « نه» گفتن به کلیت نظام یا ساختار فعلی حاکمیت است؛ و متقابلا جناح مقابل، رای آوردن نامزد دیگر را « آری» گفتن به تمامیت نظام و ساختار بالفعل سیاسی قلمداد می کند. چنین مواضعی مصداق خلط انتخابات با رفراندوم است. این فرض از همان ابتدا غلط است چرا که همه نامزدها و جریان های سیاسی حامی آنها در چارچوب قانون اساسی و ساختارهای سیاسی موجود فعالیت می کنند و قبل از همه از سوی شورای نگهبان مورد تایید قرار می گیرند. 

مهم تر اینکه اساسا مفهوم "نظام" قابل تعریف با یک مجموعه سیاسی، یا یک فرد یا نهاد یا نامزد نیست. چیزی که از آن با عنوان "نظام" تعبیر می شود، اساسا مفهومی عام تر در ورای رقابت گروه های سیاسی در جریان یک انتخابات است. به بیان دیگر، جناح های سیاسی متفاوت، با هم رقابت می کنند نه با نظام. رقابت ها و مناقشات انتخاباتی گروه ها، اساسا در چارچوب و در درون نظام انجام می گیرد.

حتی در شرایطی که برخی گروه ها یا نامزدها خود را به نظام نزدیک تر فرض می کنند، باز هم باید منظورشان، نزدیکی به ارزش ها و خط مشی های رسمی حاکمیت که مندرج در قانون اساسی است باشد.

و حق ندارند جریان مقابل را به اعتبار اینکه نقطه مقابل آنهاست، بیرون نظام یا علیه نظام معرفی کنند. با کمال تاسف باید گفت که این خطا و بلکه مغالطه ی منطقی، بارها از سوی برخی گروه ها یا نامزدها سر زده که با انگیزه ی جلب رای بخش هایی از جامعه، خود را عین نظام و رقبا را مخالف نظام معرفی کرده اند. یا در شکل مقابلش، خود را منتقد نظام (و مخالف وضع موجود) و جناح مقابل را مدافع نظام (و بانی و مدافع وضع موجود) نمایانده اند.

انتخابات ریاست جمهوری اما مفهوم و تعریف روشنی دارد و روشی مرسوم و قانونی برای جابجایی قدرت در محدوده قوه مجریه است. در حقیقت چارچوب این انتخاب، حد و حدود مدیریت اجرایی کشور برای مدت 4 سال است. انتخابات ریاست جمهوری، رفراندوم نیست تا جناح های مختلف، نتیجه آن را تایید یا رد کلیت نظام فرض کنند. به ساده ترین شکل ممکن، انتخاب برنامه ای است که خود را برای مسئولیت قوه مجریه، شایسته می داند. این البته تقلیل دادن جایگاه قوه مجریه یا انتخابات ریاست جمهوری و نقش آفرینی و تاثیر گذاری مجموعه دولت در سیاست داخلی و خارجی نیست بلکه یادآوری این نکته است که خوانش های نادرست از انتخابات یا نتیجه آن نه تنها مثمر ثمر نخواهد بود بلکه مشکل ساز هم خواهد شد. البته نمی توان دلالت های فرامتنی انتخابات را به طور کامل نفی کرد اما نکته این است که انتخابات را عین رفراندوم دانستن، یک مغالطه ی منطقی است.

 دامن زدن به دوگانه های کاذبی مثل معتقد به نظام و مخالف نظام، همزمان که شکاف های موجود در جامعه را عمیق تر می کند، تمرکز نامزدها و ستادهای انتخاباتی از اصل برنامه محوری را هم منحرف می سازد و قطب بندی ها را از حد مرسوم و معمول فرا تر می برد بدون آنکه اساسا هیچ نفعی هم برای کسی داشته باشد. تجربه تاریخی انتخابات در ادوار گذشته هم نادرست بودن این ادعا را که "انتخابات، ریاست جمهوری، رفراندومی با موضوع نظام است" تایید می کند. با وجود انتقادهای موجود بر نظام انتخاباتی ایران، در طول 45 ساله گذشته دولت هایی با سلایق مختلف بر سر کار آمده اند.

در مورد برخی از این انتخابات و نتایج آن، چنین ادعاهایی مطرح شده است که بجز وارد کردن برخی هزینه ها، هیچ فایده ای در بر نداشته است. به هر حال اقتضای انتخابات  و رای مردم همین است که اگر از وضع موجود رضایت نداشتند مجموعه سیاسی یا نامزد دیگری را انتخاب کنند و اگر هم رضایت داشتند به ادامه کار همان مجموعه مستقر رای بدهند. انتقاد از وضع موجود و برجسته کردن برخی مشکلات به معنای عزم و اراده برنامه ریزی شده علیه نظام نیست همچنان که رای به ادامه وضع موجود هم به معنای تغییر نگاه مردم نسبت به اصل نظام نیست. چرا که اصلا انتخابات ریاست جمهوری، میدان ارزیابی نظام نیست بلکه میدان ارزیابی برنامه های نامزدها و تیم آنها برای اداره اجرایی کشور ذیل قوه مجریه است.

از جمله آسیب های مترتب بر چنین انگاره نادرستی، دوری بیش از پیش مجموعه های سیاسی و ادامه دادن رقابت های انتخاباتی بعد از پایان رقابت است. انتخابات در اصل باید انسجام ملی را تقویت کند و امکان جابجایی قدرت به روش های مسالت آمیز و کم خطر را نهادینه سازد. رقابت های انتخاباتی قاعدتا نباید به منزله دشمنی مجموعه های سیاسی تلقی شود. انتخابات، معادله ای صفر و صد نیست که با ناکامی یک جریان سیاسی، حکم به پایان عمر آن داد. 

تلقی انتخابات به منزله رفراندوم، سطح منازعات را آنقدر بالا می برد که امکان همکاری های فراجناحی بر سر مسایل کلان و ملی را تحت الشعاع قرار خواهد داد. انتخابات آغاز یک راه است، راهی 4 ساله که مجموعه پیروز در آن، ماموریتی جز ادامه یا تغییر روش ها و برنامه های اجرایی برای بهتر شدن وضع موجود و تامین بیشتر منافع ملی ذیل چارچوب های تعریف شده در قانون اساسی ندارد. بنابر این انتخابات ریاست جمهوری یا انتخابات مجلس نمی تواند به منزله رفراندوم تلقی شود. 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گل سعید برای شباب الاهلی بی ثمر بود + خلاصه بازی
جنوب تهران زیر گردوغبار + فیلم
هانسی فلیک هیچ امتیازی را از دست نمیدهد | بارسا 2 - وایادولید 1 + خلاصه بازی
لحظه طلایی بالا بردن جام توسط الاهلی + تصاویر و فیلم
تاریخ جدید انتشار بازی جی تی ای 6 مشخص شد
طوفان شدیدی که البرز را تاریک کرد؛ برق سه شهرستان البرز قطع شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ تا کنون 46 نفر از جانباختگان شناسایی شدند
زنگ خطر زلزله در کرج؛ گسل ماهدشت فعال است
وزش باد شدید در تهران تا کی ادامه دارد؟ + فیلم
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی با پاراگوئه| 13 اردیبهشت
نورنما | رکورد عجیب در یک رالی پینگ پنگ
عکس های منتخب ایران، شنبه 13 اردیبهشت 1404
طوفان تندری تهران را درنوردید
نگرانی از تحریم‌های جدید، بر تصمیم اوپک‌پلاس سایه انداخت
سرنوشت آزمون استخدامی آموزش و پرورش چه خواهد شد؟
پادکست | آنگلا مرکل و روایت16 سال قدرت در کتاب"آزادی"
فرصت ویژه دریافت بن خرید کتاب برای سازمان‌ها و نهادها
ترامپ کمک را قطع کرد، معامله را آغاز!
پیامک‌های پوششی!
قایدی گل زد و پاس گل داد ، اما دلش در بندر شهید رجایی بود+ فیلم
الاهلی تاریخ‌ساز شد؛ نخستین قهرمان لیگ نخبگان آسیا از عربستان + خلاصه بازی
11 استان درگیر طوفان و رگبار و صاعقه می شوند
بلایی که جنگ تجاری ترامپ بر سر اپل آورد!
باوارایی ها در لحظات آخر پیروزی را با تساوی عوض کردند/قهرمانی یک هفته عقب افتاد
ثبت نام تاکسی‌های برقی با تسهیلات ویژه در تهران
خشونت خیابانی مجدد علیه یک دختر جوان + فیلم
اعلام جزییات و زمان ثبت نام وام 400 میلیونی ودیعه مسکن
پشت پرده انتشار خبر دپوی ماده منفجره در بندر شهید رجایی
افزایش بی‌سابقه بودجه آموزش و پرورش + فیلم
نجات دو توله پلنگ در معرض انقراض
از خیابان تا بازداشتگاه؛ زورگیران تلفن‌قاپ در تله پلیس! + فیلم لحظه دستگیری
آلودگی در مرز هشدار؛ خوزستان قربانی مدیریت فرسوده
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش‌ دست از سر اسرائیلی‌ها برنمی‌دارد +فیلم
خبر رفع محدودیت چت جی پی تی درست است ؟
لحظات دلهره آور از غرق یک خودرو در سیل اخیر ارومیه! + فیلم
درخشش ساحلی‌ بازان ایران؛ برد پرگل مقابل پاراگوئه در جام جهانی + خلاصه بازی
2 برابر دنیا مصرف می‌کنیم؛ آیا وقت تغییر نرسیده؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (23)«استهبان»
خانه جدید سیاه پوش شد؛ قتل دردناک پسر توسط پدر!
وداع در میانه وداع؛ سقوط مرگبار صاعقه در مراسم خاکسپاری
لحظه دلهره آور انفجار زیر بالگرد هلال احمر در بندر شهید رجایى +فیلم
قیمت طلا، سکه، دلار و سایر ارزها امروز 13 اردیبهشت 1404/افزایش چشمگیر قیمت ها
فدراسیون در مورد جشن قهرمانی تراکتور چه زمانی تصمیم می گیرد؟
حادثه ای مرگبار با 7 کشته در ینگه دنیا +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (22)«اسکو»
عملیات یمن با موشک بالستیک هایپرسونیک به یافای اشغالی +فیلم
احتمال وقوع زلزله 7 ریشتری جدی است؛زمین زیر پا ناآرام است
تروریست بمب گذار در انفجار بمب کشته شد
مصرف برق محدود شد!
کلید اولیه کنکور 1404 کی منتشر می شود؟
X
آگهی تبلیغاتی