×
اجتماعی
شناسه خبر : 176576
تاریخ انتشار :

نورنیوز از افزایش عجیب شهریه های مدارس غیردولتی و سرویس مدارس گزارش می دهد؛

عدالت آموزشی با شهریه های 65 میلیونی؟!

نسبت دانش‌آموزان مدارس غیردولتی به کل دانش‌آموزان به 14 درصد رسیده که تعداد آنان 2 میلیون و 500 هزار نفر است و سقف در نظر گرفته شده برای شهریه مدارس غیردولتی 65 میلیون تومان است. اما بسیاری از مدارس غیر انتفاعی این سقف را رعایت نمی کنند و شهریه های نجومی از خانواده ها مطالبه می کنند.

نور نیوز- گروه اجتماعی: با پایان سال تحصیلی دغدغه والدین برای ثبت نام فرزندان دانش آموزشان در سال جدید آغاز می شود؛ دغدغه ای از جنس شهریه مدارس و سرویس رفت و آمد. از روزهای ابتدای سال بسیاری از والدین با نگرانی منتظر اعلام شهریه جدید مدارس غیردولتی هستند. شهریه مدارس غیردولتی باز هم امسال بدون توجه به هزینه های سرسام آور زندگی و شرایط اقتصادی، در سکوی بالاتری نسبت به تورم قرار دارد. به گفته مسئولان این مدارس با افزایش تورم و همچنین حقوق معلم ها و کادر مدرسه  شهریه نیز افزایش پیدا می کند و قیمت سرویس مدارس نیز از سوی پیمانکارانی که با شهرداری قرارداد دارند تعیین می شود.

 سقفی برای شهریه های نجومی

اوایل اردیبهشت ماه رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد بالاترین شهریه مدارس غیردولتی ۶۵ میلیون تومان است. احمد محمودزاده با بیان اینکه رقم بالاترین شهریه‌ها با احتساب فوق برنامه ۶۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است گفت مدارسی که  بیشتر از شهریه اعلامی دریافت کنند، با توجه به اجازه‌ای که داده شده، شهریه از حساب آن مدرسه برداشت و در اختیار خانواده‌هایی که از آنها شهریه اضافی دریافت شده، قرار می‌گیرد. 

وی افزود مدارس غیردولتی بین رتبه‌های یک تا پنج متناسب با امکانات، فضا، تجهیرات، نیروی انسانی و کیفیت بخشی آموزشی و پرورشی دسته‌بندی می‌شوند که خانواده‌ها می‌توانند رتبه‌ها را در سامانه مشاهده کنند؛ البته مدارس در تابلوهای خود نیز رتبه‌شان را نصب خواهند کرد.

در حالی که به گفته آموزش و پرورش میزان افزایش شهریه مدارس غیرانتفاعی 1403 - 1404 به میزان 15 تا 25 درصد هر سال می باشد اما قرار دادن گزینه هایی مانند کیفیت آموزش، محل مدرسه و سایر امکانات آموزشی باعث شد تا برخی از مدارس میزان افزایش شهریه را تا 70 درصد بالا ببرند.

برخی از خانواده ها از ضروری‌ترین نیازهایشان می‌زنند تا فرزندشان در مدرسه‌ای مطابق استانداردهای خودشان درس بخواند اما امسال با افزایش غیرقابل‌قبول شهریه صدای اعتراض آنها بلند شده است.

اولیای چند دختر دانش آموز مقطع ابتدایی در منطقه یک در گفت و گو با نور نیوز از افزایش بی حساب شهریه مدارس غیرانتفاعی گفتند. یکی از این والدین می گوید:« هر سال آموزش و پرورش سقف افزایش شهریه را اعلام می کند اما هر مدرسه ای برای خودش قانون خاصی دارد و به هر میزان که دوست داشته باشند شهریه را افزایش می‌دهند. یک مدرسه که قدمت زیادی هم دارد سال گذشته شهریه 35 میلیون تومانی برای ثبت نام تعیین کرد ولی امسال به ما گفتند باید 72 میلیون تومان پرداخت کنیم. علاوه بر آن 30 میلیون تومان هم هزینه سرویس مدرسه است که با این حساب یک سال تحصیلی برای دختر من 100 میلیون تومان می شود. متاسفانه هربار هم اعترض می کنیم به منطقه و اینکه فوق برنامه های مختلفی برای دانش آموزان در نظر گرفته اند اشاره می کنند . آموزش و پرورش  اعلام می کند برای استعلام شهریه مدرسه به سایت سازمان مدارس و مراکز غیردولتی مراجعه کنیم ولی قیمتی که آنجا اعلام می شود با چیزی که از ما می گیرند خیلی فرق می کند. اعتراض هم می کنیم اما در خیلی از موارد هم بی نتیجه است. خیلی از والدین مجبور می شوند این شهریه را پرداخت کنند چون شرایط جابجایی مدارس سخت است. بسیاری از مدارس غیرانتفاعی اجاره ای هستند و در ساختمان های استیجاری قرار دارند. همین امر باعث شده هر سال به بهانه بالا رفتن اجاره،‌ شهریه دریافتی از والدین را نیز بالا ببرند. مدیران این مدارس اعلام می کنند مجبورند بخشی از افزایش اجاره را از طریق شهریه دانش آموزان تامین کنند.»

یکی دیگر از اولیای دانش آموزان که تصمیم گرفته است دخترش را از مدرسه غیرانتفاعی به مدارس هیات امنایی که شهریه کمتری دارند ببرد به نور نیوز می گوید:« امسال حقوق کارمندان و کارگران 22 درصد افزایش پیدا کرد اما شهریه مدارس غیر انتفاعی بین 50 تا 70 درصد افزایش پیدا کرده است. هیچ تناسبی بین حقوق کارمندان و شهریه مدارس وجود ندارد. خیلی از ما برای اینکه فرزندان مان در محیط آموزشی با کیفیت مناسب و کلاس هایی استاندارد از نظر تعداد دانش آموز تحصیل و از فوق برنامه های مناسب استفاده کنند آنها را در مدرسه های غیر انتفاعی ثبت نام می کنیم. اما شهریه مدارس غیر انتفاعی مثل اجاره خانه ها قاعده و قانون خاصی ندارد و هر مدرسه ای مبلغ دلخواه خودش را اعلام می کند. از عدد و رقم‌هایی حرف می‌زنند که انگار پرداختش خیلی ساده است.  بعد از سه سال دیگر توان تامین شهریه دخترم را ندارم و می خواهم او را در مدرسه هیات امنایی که شهریه پایین تری دارد ثبت نام کنم.»

 الگوهای تعیین شهریه

رئیس سازمان مدارس و مراکزغیردولتی   چند روز بعد از اعلام سقف شهریه مدارس غیردولتی در گفت و گویی با تشریح الگوهای تعیین شهریه گفت : «حداقل و حداکثر میزان شهریه بر اساس شاخص های عنوان شده در ماده ۱۵ و ۱۶ قانون تاسیس مدارس غیرانتفاعی مشخص می‌شود. بر اساس ماده ۱۵ قانون تاسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی، هفت الگوی تعیین شهریه با توجه به دوره تحصیلی، سطح آموزشی و پرورشی، برنامه سال تحصیلی، فعالیت‌های فوق برنامه، فضای فیزیکی و تجهیزات، شرایط منطقه‌ای و نرخ تورم رسمی کشور که از سوی بانک مرکزی اعلام شده، توسط شورای سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارت مرکزی تهیه می‌شود که این الگو پس از تأیید وزیر آموزش و پرورش قابل اجراء است. بر اساس این شاخص‌ها فرمول گذاری شهریه هر مدرسه انجام و مدارس مدارک خود را برای تعیین میزان شهریه در سامانه بارگذاری می کنند. میزان دقیق افزایش شهریه بعد از فرآیند بارگذاری اعلام می‌شود و در نهایت دانش آموزان و والدین با مراجعه حضوری به مدرسه و یا سامانه مدارس غیردولتی می‌توانند از میزان شهریه سال تحصیلی دانش آموز خود با خبر شوند.»

محمودزاده دی ماه سال گذشته نیز یکی از دلایل افزایش شهریه مدارس غیردولتی را افزایش دستمزد معلم ها عنوان کرد و گفت :« بار مالی افزایش دستمزد معلمان به میزان ۲.۸ درصد موجب افزایش شهریه می‌شود که در مدارس با شهریه پایین منجر به افزایش شهریه می‌شود، اما در مدارسی که شهریه بالا دارند نیازی به افزایش نیست. امیدوارم مؤسسان از اعتبار خود و نه از هزینه مردم و شهریه این موضوع را لحاظ کنند.»

 بازگشت به دولتی

بر اساس آخرین آمار بانک اطلاعاتی مدارس در مجموع تعداد 107 هزار و 171 مدرسه در سطح کشور وجود دارد و 16 میلیون و 200 هزار دانش آموز  در این مدارس تحصیل می کنند. از این میان 14 درصد این دانش آموزان در مدارس غیردولتی تحصیل می کنند و بخش زیادی از دانش آموزان کشور در مدارس دولتی و تعداد کمی هم در مدارس هیات امنایی مشغول به تحصیل اند. استقبال خانواده ها ازوضعیت آموزشی در مدارس غیر انتفاعی و از طرف دیگر تک فرزندی در خانواده ها باعث شده تا آنها ترجیح بدهند فرزندشان در مدارس غیر انتفاعی تحصیل کند و از همه فوق برنامه های این مدارس نیز استفاده کند. در این میان برخی از مدارس نیز با فوق برنامه هایی مانند کلاس زبان های مختلف ، موسیقی ، ورزش و هنر و حتی سفرهای داخلی و خارجی شهریه بسیاری بالاتری از مبلغ مصوب شده آموزش و پرورش از خانواده ها دریافت کنند. خرداد ماه چند سال قبل یکی از مدارس غیرانتفاعی اردوی شیراز و فرانسه را در لیست برنامه های مدرسه قرار داده بود. مدرسه ای خاص که مشتریان خاص خودش را داشت و والدین مشکلی در پرداخت شهریه نداشتند . اما در این میان خانواده هایی هستند که سالهای گذشته با صرف نظر کردن از هزینه های زندگی تلاش کردند تا فرزندشان در مدرسه ای که دلخواه آنها بود تحصیل کند اما تورمی که امروز به هزینه مدارس غیرانتفاعی رسیده ، نظم آموزشی را برهم زده است؛ نظمی که می‌تواند آینده تحصیلی و تربیتی نسل بعدی را به خطر بیندازد. حالا اگر تعداد زیادی از دانش‌آموزانی که سال گذشته در غیرانتفاعی درس می خواندند به‌دلیل ناتوانی در پرداخت شهریه، به مدارس دولتی برگردند، بازهم شاهد افزایش تعداد دانش آموزان در کلاس های درس مدارس دولتی خواهیم بود.

 هزینه سرویس مدارس ترمز برید

ماجرای سرویس دانش آموزان هم از چالش‌های هرساله‌ای است که با نزدیک شدن به‌روزهای پایانی تابستان و اوایل مهرماه تکرار می‌شود. روزهای شهریور همه منتظر تصمیم شورای شهر برای  تعیین و اعلام نرخ جدید سرویس مدارس هستند. شهریور سال گذشته  اعضای شورای شهر تهران افزایش ۴۵ درصدی نرخ سرویس مدارس در سال تحصیلی جدید را تصویب کردند. براساس مصوبه 5 شهریور شورای شهر پایتخت، حداقل مبلغ سرویس برای دانش آموزان ابتدایی پنج میلیون و 400 هزار تومان و حداکثر 21میلیون تومان است که این ارقام برای دانش آموزان مقطع متوسطه از شش میلیون و 100هزار تومان تا حداکثر 23میلیون تومان در نوسان بود. این ارقام نیز براساس مبلغ ورودیه روزانه، هزینه هر پنج کیلومتر و ضریب سطوح شیبدار محاسبه شده بود. اما بررسی ها نشان داد این بار نیز مانند سال های گذشته این مصوبه و این قیمت ها به راحتی توسط برخی مدارس نقض شد و قیمت ها تا جایی که جیب خانواده ها کشش داشت، افزایش پیدا کرد.

جعفر تشکری هاشمی در جلسه سال گذشته تعیین نرخ سرویس مدارس اعلام کرد: افزایش نرخ سرویس ها نمی‌تواند بیشتر از نرخ تورم باشد. پیشنهاد افزایش نرخ را به ۴۵ درصد کاهش دادیم اما دقت داشته باشید این نرخ بندی‌ها بر اساس منطقه بندی آموزش و پرورش انجام شده است. این مبلغ بر اساس ظرفیت خودرو است و راننده اجازه ندارد بیش از حد استاندارد مسافر سوار کند و در خودروهای سواری هم تعداد مسافران سه نفر خواهد بود و مواردی همچون مالیات، بیمه و حق نظارت مدارس هم پیش بینی شده است.

در همین حال سرپرست اداره کل انجمن اولیاء و مربیان وزارت آموزش و پرورش روز سه شنبه اعلام کرد انعقاد هرگونه قرارداد بین مدارس و ادارات آموزش و پرورش با مجموعه‌های مرتبط با سرویس مدارس و پیمانکاران، برای سال تحصیلی پیش‌رو «ممنوع» است. به گفته مدبرنژاد اولیای دانش آموزانی که می خواهند از خدمات سرویس حمل و نقل دانش آموزی استفاده کنند باید درخواست خود را تا اول تیرماه در سامانه پایش ناوگان دانش آموزی(سپند) که توسط اتحادیه‌های تابعه سازمان شهرداری ها و دهیاری ها کشور طراحی شده، ثبت کنند.

با توجه به اینکه هنوز نرخ جدید سرویس مدارس توسط شورای شهر اعلام نشده است باید منتظر شهریور بود تا مشخص شود این بار اعضای شورای شهر چند درصد نرخ سرویس مدارس را افزایش خواهند داد.

 

 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
X
آگهی تبلیغاتی