×
فرهنگی
شناسه خبر : 172326
تاریخ انتشار :

نورنیوز در آستانه افتتاح سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران بررسی می کند؛

نمایشگاه کتاب، مناسکی تکراری یا ضرورتی حیاتی؟

نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بعد از 35 دوره برگزاری،‌نیازمند ابتکارات و بازسازی هایی در سطح ایده و نرم افزار است. اکنون وقت آن است که با برگزاری کارگاه های پژوهشی و نشست های هم اندیشی با حضور کارشناسان و فعالان حوزه کتاب، ایده ی محوری نمایشگاه در معرض نقد و ارزیابی و احیانا اصلاح و تکمیل و نوسازی قرار گیرد.

 نورنیوز – گروه فرهنگی: اگر آن یکی دوسالی که کرونا همه چیز را در ابری از تعلیق و تعطیل معطل کرد نبود اکنون می شد ادعا کرد که نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، جزو منظم ترین و پربازدیدترین رخدادهای مربوط به کتاب در تمام جهان است؛ نمایشگاهی که از سال 1366  در دوره ای که سید محمد خاتمی کرسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برعهده داشت پایه گذاری شد و غیر از سال های 99 و 1400 که به سبب همه گیری کرونا تعطیل بود همه ساله برگزار شده است.

برگ 35 از دفتر نمایشگاه

امسال سی و پنجمین سالی است که ضیافت اهالی کتاب در ایران برگزار می شود و باید منتظر بود که با باز شدن درهای نمایشگاه در 19 اردیبهشت،‌ مشتاقان و مشتریان یار مهربان، فرصتی 10 روزه برای سیاحت در این بوستان دانایی پیدا کنند. به رسم سالیان اخیر که برای نمایشگاه کتاب، شعار سال انتخاب می شود امسال "بخوانیم و بسازیم" به عنوان شعار انتخاب شده است. یاسر احمدوند، و علی رمضانی به عنوان رئیس و قائم مقام رئیس سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران روز یکشنبه در نشستی مطبوعاتی، ‌ویژگی های این دور از نمایشگاه را برشمردند و مردم را به دیدار از این ضیافت فرهنگی دعوت کردند. به قرار معلوم،‌ نمایشگاه امسال با حضور 2619 ناشر داخلی و 60 ناشر خارجی در محل مصلای بزرگ تهران برگزار می شود.

نمایشگاه کتاب تهران، احتمالا مشهورترین  نمایشگاه کتاب جهان نیست اما بی گمان شلوغ ترین و پربازدیدترین بازار فصلی کتاب در دنیاست. هرسال در بازه زمانی 10 روزه نمایشگاه، تقریبا حدود 5 میلیون نفر از نمایشگاه بازدید می کنند و به طور میانگین رقمی در حدود 450 تا 500 هزار نفر روزانه میهمان نمایشگاه می شوند. این حجم از مراجعه را شاید در کمتر رخداد کتابی در سراسر جهان بتوان شاهد بود. به تبع این حجم از مخاطب، طبعا گردش مالی قابل توجهی نیز در بازار نسبتا کساد نشر و کتاب رقم می خورد. از سال 1401  پس از دو سال تعطیلی نمایشگاه به خاطر کرونا، دور تازه ای از این رخداد فرهنگی آغاز شد و فروش مجازی به فروش حضوری نیز افزوده شد تا میزان واقعی مشارکت کنندگان در این اتفاق، بیشتر شود.

اکنون می توان بلوغ این ضیافت بزرگ را شاهد بود و میزان بزرگ شدن آن را به وضوح شاهد بود. نخستین دوره از نمایشگاه کتاب تهران در آبان سال 1366 با 200 ناشر داخلی،‌ 196 ناشر خارجی، و 34 هزار عنوان آغاز به کار کرد. اما این ارقام به سرعت اوج گرفتند و به رکوردهای بسیار امیدبخش و قابل تاملی رسید؛ چنانکه در برخی سال ها تعداد عناوین کتاب در نمایشگاه به نزدیک 470 هزار عنوان رسید. در برخی از سال ها تعداد ناشران داخلی به بیش از 2600 ناشر و تعداد ناشران خارجی به نزدیک 2800 ناشر افزایش پیدا کرد. به این ترتیب، یکی از بزرگ ترین و شلوغ ترین رخدادهای جهانی کتاب، رخداد اردیبهشتی کتاب است که در تهران برگزار می شود.

نمایشگاه در کانون موافقت و مخالفت کارشناسان

شلوغی و پرشماری مخاطبان نمایشگاه کتاب تهران، البته برای همه کارشناسان این حوزه، موضوعی قابل تحسین نیست. کسانی را می توان یافت که رخداد کتابی تهران را نه یک نمایشگاه تخصصی به معنای واقعی بلکه صرفا یک فروشگاه فصلی کتاب می دانند. به نظر این منتقدان، شکل آرمانی نمایشگاه کتاب آن است که عمدتا جایی برای ملاقات پدیدآورندگان صنعت نشر باشد تا از دل آن ملاقات ها و دیدارها، قراردادهای جدی و جریان ساز مربوط به کتاب عقد شود و سمت و سوی سیاست گذاری های سال آتی کتاب توسط فعالان این صنف تعیین شود. این منتقدان، با مقایسه نمایشگاه کتاب تهران با نمایشگاه کتاب فرانکفورت می گویند در ضیافت کتابی آلمانی ها فقط روزهای محدودی به حضور و خرید مردم اختصاص داده می شود و جریان اصلی آن نمایشگاه،‌معطوف به بررسی راه های رونق جهانی کتاب از طریق رایزنی فعالان این حوزه است. به این اعتبار رخداد تهران را نباید یک نمایشگاه بین المللی کتاب دانست چراکه به شکل گیری تفاهمات و توافقات فرهنگی در حوزه کتاب منجر نمی شود تا از این طریق، ثبات و شکوفایی سالانه صنعت نشر را در پی داشته باشد بلکه یک بازار فصلی 10 روزه است که نقدینگی خاصی را ظرف مدتی محدود به ناشران تزریق می کند بی آنکه این درآمد پایدار باشد.

برگزاری نمایشگاه کتاب، گلایه صنف کتابفروش را نیز همواره برانگیخته است چراکه شاغلان در این بخش، معتقدند نمایشگاه کتاب، اندوخته مالی خانواده ها برای یک سال را ظرف 10 روز مصرف می کند و به سمت ناشران می فرستند. در بقیه سال، خانواده ها که بخش قابل توجهی از نیاز خود به خرید کتاب را در نمایشگاه تامین کرده اند اشتیاقی به حضور در کتابفروشی ها نخواهند داشت و به این دلیل، آرام آرام بقای صنف کتابفروش، به مخاطره می افتد.

در مقابل،‌ طرفداران برگزاری نمایشگاه، برگزاری چنین همایش سالانه ای را به رغم تمامی نقص ها و ضعف هایش را ضروری می دانند چراکه نفس برگزاری چنین ضیافتی، موضوع کتاب و کتابخوانی را به امری عمومی و اجتماعی بدل می کند و حساسیت و توجه فراگیر مردمی را برمی انگیزد. وجود چنین حساسیت ها و توجهاتی به خودی خود عاملی در ارتقای سواد فرهنگی یک جامعه به شمار می آید. درعین حال، بازار کم رمق و کم رونق نشر، به برگزاری چنین رخدادهایی نیاز دارد تا گردش مالی این حوزه را تقویت کند و شاغلان این صنف و پدیدآورندگان گوناگون کتاب با فروشی نسبتا چشمگیر، انگیزه و امکانی مضاعف برای ادامه فعالیت در این حوزه پیدا کنند.

وقت بازاندیشی درباب نمایشگاه

با این حال به نظر می رسد رخداد نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بعد از 35 دوره برگزاری،‌نیازمند ابتکارات و بازسازی هایی در سطح ایده و نرم افزار است. نمایشگاه می تواند سال ها در همین شکل فروشگاهی اش دنبال شود و یک بازار فصلی کتاب بماند. اما به نظر می رسد اکنون وقت آن است که با برگزاری کارگاه های پژوهشی و نشست های هم اندیشی با حضور کارشناسان و فعالان حوزه کتاب، ایده ی محوری نمایشگاه در معرض نقد و ارزیابی و احیانا اصلاح و تکمیل و نوسازی قرار گیرد. البته تقریبا همه ساله، نوآوری های مختصری در نحوه برگزاری نمایشگاه صورت می گیرد اما چه بسا امروز بتوان به یک بازاندیشی و سنجش اساسی در مأموریت و ماهیت نمایشگاه کتاب اقدام کرد. بی شک،‌ تقویت وجه نمایشگاهی و نیز تحول در شیوه های حمایتی از پدیده کتاب و کتابخوانی می تواند از اصلی ترین محورهای این بازاندیشی باشد. زمینه چینی برای تهیه اسناد حقوقی بالادستی در حوزه کتاب و نیز تدوین و عملیاتی کردن قواعدی جهت کارآمدتر شدن صنف های این حوزه و تصدیگری نمایشگاه توسط ایشان، از دیگر محورهای قابل پیشنهاد است.

در جهان، رخدادهای متعددی در حوزه کتاب برگزار می شود که هرکدام ماهیت و مأموریتی خاص دارند. برخی بر وجوه تجاری و نمایشگاهی و کارشناسی تمرکز دارند، و برخی دیگر بر وجوه و جنبه های فروشگاهی و مردمی. این هردونوع در جای خود قالب هایی ضروری و پراهمیت اند اما هرکدام جهت گیری و تدارکی جداگانه و متمایز دارند. تعیین تکلیف دقیق برای ماهیت و مأموریت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، و بازاندیشی در جهت گیری آن،‌ تصمیمی اساسی است که باید اکنون آغاز کرد و بدون شتابکاری و تعجیل براساس یک همفکری و هم افزایی صنفی و کارشناسانه پیش برد.   


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
ایران در عملیات «بشارت فتح» به پایگاه العدید چه چیزی را هدف قرار داد؟+فیلم
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 مرداد 1404
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
عملیات تروریستی در زاهدان؛ حلقه تکمیلی جنگ ترکیبی علیه ایران
برانکو: از ایران پیشنهاد دارم!
بیانیه 191 فعال سیاسی و فرهنگی: «روز ایستادن پای ایران است»
نخست‌وزیر مالزی: اسرائیل باید از سازمان ملل اخراج شود + فیلم
انقلاب در حمل‌ونقل پایتخت با تاکسی اینترنتی شهرداری تهران
ترجیحات ایران و اروپا در استانبول
طرح بیمه رانندگان کامیون در مجلس کلید خورد
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ: هیچ عذری برای آنچه در غزه می‌گذرد پذیرفتنی نیست
قیمت دلار امروز شنبه 4 مرداد 1404
نبرد نان؛ نقشه جدید قدرت از مزرعه تا مرزهای ژئوپلیتیک
کشتی «حنظله» با وجود تهدید توسط 30 پهپاد به غزه نزدیک می‌شود
یمن باز هم با موشک «فلسطین 2» به اسرائیل حمله کرد
ترامپ: «در آستانه تحقق بزرگ‌ترین توافق تجاری با اروپا هستیم»
قیمت خودرو امروز شنبه 4 مرداد 1404
سخنگوی شورای نگهبان: طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی در شورای نگهبان تایید شد
نظارت ویژه بر 600 مجتمع خدماتی در مسیر زائران اربعین
فروش ارز اربعین از امروز در 4 بانک کلید خورد +جزئیات
X
آگهی تبلیغاتی