×
اجتماعی
شناسه خبر : 172014
تاریخ انتشار :

«نورنیوز» رفتار جمعی مردم کشورمان به دو موضوع خبرساز هفته گذشته را بررسی می‌کند

از «نیکا» تا «یسنا»

«صد پسر در خون بغلتد گم نگردد دختری»؛ این مصراع کوتاه و حماسی هفته گذشته بارها و بارها در شبکه‌های اجتماعی با هشتگ دو نام به اشتراک گذاشته شد؛ یکی «نیکا شاکرمی» دختری که جنازه‌اش شهریور 1401 پیدا شد و دیگری «یسنا» دختر کلاله‌ای که از یکشنبه گذشته مفقود شده بود و دیروز زنده پیدا شد.

نورنیوز ـ گروه اجتماعی: عصر یکشنبه، 9 اردیبشهت‌ماه در روستای «یلی بدراق» از توابع بخش «پیشکمر» شهرستان کلاله خبر پیچید که «یسنا دیدار» دختر چهارساله‌ای که مردم روستا کمابیش او را می‌شناختند، گم شده است.

خبر، در یکی دو روز اول حوالی همان روستا چرخید و اول مردم ده، زمین‌های کشاورزی را به دنبال او گشتند و بعد با ورود نیروهای امدادی و انتظامی هم تیم جست‌وجو بزرگ‌تر شد و هم نگرانی‌ها. مردم روستاهای اطراف هم بسیج شدند و هرکس به‌نوبه خود می‌کوشید سهمی در یافتن دختربچه روستایی داشته باشد؛ جوان‌ترها لابه‌لای ساقه‌های بلند و انبوه گندم را می‌گشتند، زنها برای تیم مردمی و امدادی غذا می‌پختند و مسن‌ترها با دعا چشم‌انتظار یافتن یسنا بودند.

این تکاپوی خودجوش باعث شد گم‌شدن یسنا، مورد توجه شبکه‌های اجتماعی و سپس رسانه‌های رسمی قرار بگیرد و به‌اصطلاح ترند شود. بعدازظهر پنجشنبه ساعتی قبل از غروب آفتاب پنجمین روز گم‌شدن یسنا بود که رسانه‌ها خبردادند یکی از کایت‌سواران امدادی او را در دل یکی از مزارع شناسایی کرده است و دختربچه ترکمن زنده و سالم پیدا شد. 

یسنا در همان نقطه‌ای پیدا شد که امدادگران قبلا آنجا را جست‌وجو کرده بودند و همین موضوع در کنار وضعیت ظاهر و جسمانی دختربچه 4 ساله، این ظن را تقویت کرد که او ربوده شده بود. دادستان عمومی و انقلاب کلاله امروز خبر داد با توجه به شواهد و قراین به دست آمده، ظن بازپرس پرونده مبنی بر ربوده شدن کودک کلاله‌ای تقویت شد و در این راستا چند نفر به عنوان مظنون به پلیس آگاهی احضار شدند. با آغاز روند بازپرسی و قضایی درباره گم‌شدن یسنا، کاربران در شبکه اجتماعی به بحث تأثیر حساسیت جمعی چه در دل یک روستا و چه در فضای مجازی در پیداکردن دختربچه 4 ساله پرداختند. 

موضوع گم‌شدن یسنا با یک موضوع دیگر که آن هم درباره یکی از دختران کشورمان بود، همزمان شد؛ یعنی مرگ «نیکا شاکرمی» که واپسین روز شهریورماه 1401 جنازه‌اش در ساختمانی واقع در خیابان لبافی‌نژاد تهران پیدا شد و شواهد حاکی از این بود که او با پرتاب‌کردن خودش از یک ساختمان نیمه‌کاره خودکشی کرده است.

تصاویر حضور نیکا شاکرمی در اعتراض‌هایی که پس از فوت مرحومه مهسا امینی شکل گرفت در کنار صحبت‌های ضدونقیض مادر و خاله او سبب شد رسانه‌های فارسی‌زبان معاند ادعا کنند او از سوی مأمورانی که در صحنه ناآرامی‌ها حضور داشتند، کشته شده است. ادعایی که از سوی مسئولان انتظامی و قضایی کشورمان با استناد با شواهد،تصاویر و مستندات رد شد، اما «بی‌بی‌سی جهانی » سه‌شنبه هفته گذشته تلاش کرد با یک سند مخدوش، موضوع «نیکا شاکرمی» را نبش قبر کند. 

اگرچه تناقض‌های فاحش گزارش بی‌بی‌سی درباره زمان فوت و مکان یافتن جسد نیکا شاکرمی در کنار گاف‌های آشکار، این رسانه را ناچار به ارائه این توضیح کرد که آنچه منتشر کرده اسناد اصلی نیست و «بازسازی» شده است، اما موضوع در شبکه‌های اجتماعی داغ شد. برخی از فعالان رسانه‌ای و سیاسی نیز بدون پرداختن به این تناقض‌ها، چشم‌بسته، صفر تا صد روایت بی‌بی‌سی را پذیرفتند و ضمن بازنشر آن، فضای شبکه‌های اجتماعی به‌ویژه در توئیتر را لبریز از هیجان و احساسات کاذب کردند. وضعیتی که سبب شد برخی از اسناد و تصاویر در پرونده قضایی نیکا شاکرمی که به گفته مسئولان برای حفظ آبروی مرحومه نیکا شاکرمی و خانواده‌اش رسانه‌ای نشده بود، در پاسخ به شبهات بی‌بی‌سی و مطالبه افکار عمومی به‌ناچار منتشر شود. همزمان قوه قضاییه خبر داد، دادستانی تهران شماری از اهالی رسانه را که با بازنشر روایت بی‌بی‌سی امنیت روانی جامعه را مخدوش کردند، احضار شده‌اند. 

مروری کوتاه بر واکنش افکار عمومی وگروههای مختلف اجتماعی  به دو موضوع یادشده در هفته گذشته از حساسیت جامعه ایرانی به موضوعاتی حکایت دارد که به‌نوعی با دختران کشورمان پیوند دارد؛ از یسنای 4 ساله گرفته تا نیکای 16 ساله. حساسیتی که در باورهای مذهبی، انسانی و اخلاقی ایرانیان ریشه دارد و اگرچه بی‌تردید نقطه قوت فرهنگ ایرانی-اسلامی مردم کشورمان است، اما از سوی دستگاه‌های امنیتی و رسانه‌ای کشورهای دیگر به عنوان دستمایه جدی برای تحریک عواطف عمومی شناسایی شده است.

هرچند فروکش‌کردن بلافاصله واکنش‌ها در شبکه‌های اجتماعی درباره گزارش مخدوش و ساختگی بی‌بی‌سی در موضوع نیکا شاکرمی بعد از مشخص‌شدن گاف‌ها و تناقض‌ها نشان از فهم و بلوغ رسانه‌ای کاربران داشت، اما نمی‌توان از آنچه ساعاتی بعد از انتشار گزارش بی‌بی‌سی در توئیتر فارسی‌زبانان گذشت، غفلت کرد. وضعیتی که این واقعیت را یکبار دیگر هم به نهادهای مسئول و هم فعالان رسانه‌ای و سیاسی یادآوری کرد که هرگونه کنش و واکنش به موضوعات و اخباری که درباره دختران سرزمین‌مان مرتبط است، حساسیتی مضاعف می‌طلبد.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
شهادت 3 تن از کارکنان صدا و سیما در حمله رژیم صهیونستی به ساختمان این سازمان
رئیس‌جمهور: امیدوارم با وحدت و همدلی از این بحران خارج بشویم +فیلم
دستگیری تعدادی از عوامل و مزدوران رژیم صهیونیستی در زرندیه
نورنما | نمایش تصویر احسان اشراقی و دخترش و بغض بقایی
آغاز واریز زودهنگام حقوق مستمری بگیران تأمین اجتماعی+نحوه پرداخت و زمان بارگذاری فیش حقوقی
جنگ یا فریب؟؛ ترامپ و ترفند «سیگنال‌سازی متضاد»
اولین حضور وزیر جدید اقتصاد در جلسه هیئت دولت +عکس
عراق نقض حریم هوایی را رد کرد
تحلیلگر سرشناس جهان عرب: تل آویو تا کی می‌تواند تلفات و خساراتش را پنهان کند؟
اطلاعیه پلیس راهور؛ محور چالوس از ساعت 10 صبح امروز دوطرفه شد
صهیونیست‌ها از این تجهیزات برای ترور در ایران استفاده می‌کنند +فیلم
آمریکا 2پایگاه‌ خود در سوریه را ترک کرد
دستگیری 5 جاسوس موساد در لرستان
هشدار مکرون به ترامپ: حمله نظامی به ایران اشتباه بزرگی‌ست
افزایش بی سابقه تولید 203 هزار تنی روغن نباتی
نورنما | تصویربرداری یک خلبان هواپیمای تجاری از عملیات موشکی سپاه
سخنگوی عملیات وعده صادق 3: بر آسمان سرزمین اشغالی تسلط کامل داریم
اشتباه محاسباتی؛ بزرگ‌ترین تهدید برای ترامپ در پرونده ایران
تأملی در ماهیت پارادوکسیکال جنگی که ویرانی ایران را هدف قرار داده است
ادعای وزارت خارجه آمریکا: ترامپ دنیایی در صلح می‌خواهد!
موج دهم وعده صادق 3؛ پاسخ پرقدرت نیروهای مسلح ایران به سرزمین‌های اشغالی +فیلم
نحوه فعالیت بانک‌های تهران در 28 خرداد اعلام شد
دو راهی خطرناک ترامپ: نجات تل‌آویو یا حفظ شعار «جنگ‌نکن»؟
عبور از تنگۀ هرمز فقط با اجازۀ ایران
آژیر خطر در بحر المیت در نزدیکی مرز اردن و فلسطین اشغالی به صدا درآمد
«وعده صادق 3» پایگاه‌های هوایی رژیم صهیونیستی را هدف گرفت+فیلم
هزینه دفاع موشکی برای اسرائیل هر شب چقدر هزینه دارد؟
سپاه: بر آسمان سرزمین های اشغالی تسلط کامل یافته‌ایم+فیلم
واکنش مدیر کل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به حملات اسراییل به ایران
ابراز نگرانی متا از حذف اپ های جاسوسی رژیم صهیونسیتی توسط ایرانیان
واکنش جواد نکونام درخصوص حمله اسرائیل به ایران
برنامه مسابقات امروز 28 خرداد + پخش زنده
موشک‌های فتاح پیام اقتدار ایران را به هم پیمانِ جنگ افروزِ تل‌آویو ارسال کردند
آتش‌سوزی عمدی نفوذی‌ها در محوطه برج میلاد؛ تلاش ناکام برای ایجاد جنگ روانی
آمریکا پشت اسرائیل را خالی کرد!
اوتیسمی ها در صف خدمت سربازی در اراضی اشغالی!
رهبر معظم انقلاب: هرگز با صهیونیست‌ها سازش نخواهیم کرد
تماس فوری ترامپ با نتانیاهو پس از نشست امنیتی درباره ایران
تمدید ممنوعیت پروازها در ایران تا ساعت 14 امروز
پایان نشست اضطراری شورای امنیت ملی آمریکا؛ ایران محور اصلی گفتگوها
حضور گسترده مردم در میدان فلسطین تهران در محکومیت رژیم صهیونیستی+ فیلم
اعترافات خلبانان اف-35 ساقط‌شده رژیم صهیونیستی به زودی منتشر می‌شود
اصابت موشک‌های ایران به مقر موساد؛ سانسور رسانه‌ای رژیم صهیونیستی+ فیلم
دستگیری عوامل موساد توسط نیروهای مردمی+ فیلم
دستگیری شبکه تروریستی موساد در بهارستان؛ کشف مواد منفجره و تجهیزات پیشرفته
رایزنی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی و ویتکاف
دستگیری یک جاسوس تبعه خارجی از نیروگاه اتمی بوشهر+ فیلم
پاسخ به یک سئوال مهم ؛چرا ایران تسلیم نمی‌شود
بحران سوخت در رژیم صهیونیستی/ زد و خورد شهرک نشینان بر سر بنزین+ فیلم
انصارالله: همانند غزه، از ایران هم حمایت می‌کنیم
X
آگهی تبلیغاتی