×
سیاسی
شناسه خبر : 170037
تاریخ انتشار :

نورنیوز بیانیه وزارت کشور درباره اتباع افغانستانی را بررسی می کند؛

ساماندهی بدون ستیزه گری

در متن بیانیه جدید وزارت کشور، با مطرود دانستن تلاش برخی سایت‌ها برای ایجاد افغانستان ستیزی، تأکید شده که مهاجرین افغانستانی باید به سرزمین خود برگردند و میهن خود را آباد کنند.

نورنیوز – گروه سیاسی: حضور مهاجران افغانستانی در ایران پدیده تازه‌ای نیست اما این موضوع چندی است موجب بروز حساسیت‌هایی در میان برخی مردم شده که به نظر می‌رسد دلیل آن موج افغانستان ستیزی باشد که از سوی گروهی از رسانه‌ها و نیز کاربران شبکه‌های اجتماعی به راه افتاده است. برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی بویژه توئیتر با داغ کردن هشتگ‌های نژاد پرستانه و افغان ستیز، به جریانی دامن زدند که حتی سبب بروز واکنش هایی از سوی مسئولان مربوط شده است. نگرانی از افزایش جمعیت مهاجران افغانستانی و ترس از اختصاص منابع مختلف به آنها از یک سو و ربط دادن جرم و جنایت‌های احتمالی به حضور این مهاجران از سوی دیگر، دو دلیل عمده‌ای است که از سوی گروه‌های مخالف حضور مهاجران افغانستانی در ایران شنیده می‌شود و بر اساس آن اخراج مهاجران را مطالبه‌ای ملی عنوان می‌کند.

قتل داریوش مهرجویی و همسرش در 22 مهرماه 1402 از همان ابتدای اعلام خبر جنایت، موجی گسترده علیه مهاجران افغانستانی به راه انداخت، قبل از آن که حتی کوچکترین اطلاع رسانی درباره عاملان جنایت از سوی منابع معتبر انجام شود. از همان ابتدا در تعدادی از رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی انگشت اتهام به سوی مهاجران افغان گرفته شد و آنها دلیل جنایت و ناامنی مناطق مختلف بویژه شهرهای اطراف تهران عنوان شدند. پیش از آن نیز گروه‌های مختلف نسبت به حضور بی شمار افغانستانی‌ها در ایران ابراز نگرانی کرده بودند. از جمله یک روزنامه که در گزارشی با عنوان «تکثیر می شوند» در تاریخ 22 فروردین 1401 به حضور مهاجران افغانستانی در ایران پرداخته و بویژه به حضور چشمگیر آنها در اطراف دریاچه چیتگر اشاره کرده بود. تیتر این گزارش البته مورد انتقاد گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت. همچنین استفاده از جملاتی نظیر «دریاچه چیتگر در تسخیر چشم‌بادامی‌هاست» در این گزارش نژادپرستانه و موضعگیرانه تلقی شد. گرچه گزارش تلاش داشت با انجام مصاحبه و مشاهدات میدانی به چرایی افزایش جمعیت افغانستانی‌ها در ایران بپردازد اما لحن گزارش و استفاده از جملات نادرست، آن را در جهت ایجاد همان موج افغان ستیزی قرار می‌داد.

چنین اظهارنظرهایی البته کم و بیش از سوی دیگر منابع هم عنوان شده بود که در خیلی مواقع جنبه‌ای احساسی به موضوع می‌داد و ایران دوستی مخاطبان را به چالش می‌کشید. بسیاری ابراز نگرانی می‌کردند که با این افزایش جمعیت مهاجران افغانستانی و تعداد بالای زاد و ولد میان آنها، ایران تا چند سال دیگر هویت خود را از دست خواهد داد و دیگر وطنی باقی نخواهد ماند که از آنِ ایرانیان باشد.

در یک بررسی درباره تولید محتوا در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی مشخص شد که موضوع مهاجران افغانستانی در توییتر بیشتر از دیگر شبکه‌های اجتماعی مورد نقد قرار گرفته است. بررسی کلیدواژه‌های افغان ستیزانه معلوم کرد که بیشترین منتقدان حضور مهاجران افغانستانی در ایران گروه‌های معاندی همچون سلطنت طلبان بودند که به نظر می‌رسید تلاش داشتند حکومت ایران را در مدیریت مسأله مهاجران افغانستانی ناکارآمد نشان دهند.(جام جم، 30 مهر 1402)

البته در پاسخ به اظهارنظرهای منفی و سوگیرانه درباره مهاجران افغانستانی، گروه‌های دیگری همچون روزنامه نگاران و چهره‌های فرهنگی هم بودند که نگاه منفی ایجاد شده نسبت به مهاجران افغانستانی را شرم آور و دور از ذات مهمان‌نوازانه ایرانی می‌دانستند. آنها عقیده داشتند که در این مسأله اغراق و سیاه نمایی صورت گرفته و لازم است تا مردم بدون این که تحت تأثیر چنین اظهارنظرهای نژادپرستانه ای قرار گیرند، بپذیرند که تعداد مهاجران افغانستانی در مقابل جمعیت ایران عدد بزرگی نیست.

گرچه طی دو سال اخیر به دلیل اتفاقات روی داده در فضای سیاسی افغانستان و به قدرت رسیدن طالبان، تعداد بیشتری از افغانستانی‌ها راهی ایران شده‌اند اما اگر بخواهیم به آخرین سرشماری رسمی در کشور که در سال 1395 انجام شده رجوع کنیم، باید بدانیم که بر اساس آن تعداد افغانستانی های مقیم ایران یک و نیم میلیون نفر به ثبت رسیده که حاصل سه دهه پس از بروز جنگ در افغانستان بوده است. البته آمارهای غیر رسمی در این باره نیز به وفور موجود است که نمی‌توان آنها را مبنای درستی برای اظهار نظر تلقی کرد. احمد وحیدی، وزیر کشور البته به عدد تقریبی 5 میلیون نفر درباره  تعداد مهاجرین قانونی و غیرقانونی افغانستانی در ایران اشاره کرده و محسن نجفی‌خواه، نماینده دولت در جریان بررسی سازمان ملی مهاجرت عدد 8 میلیون و ۴۰۰ هزار نفر را برای تمامی مهاجران ساکن در ایران اعلام کرده است.  

ستیز با پناهجویان انسانی نیست

بروز حساسیت های مختلف نسبت به حضور چشمگیر مهاجران افغانستانی سبب شد که مرکز اطلاع رسانی وزارت کشور، اخیرا در بیانیه‌ای به برخی فضاسازی‌ها درباره مهاجران و اتباع خارجی پاسخ دهد.

 در متن این بیانیه، تلاش برخی سایت‌ها برای ایجاد افغانستان ستیزی، مطرود اعلام شد و عنوان شد که مهاجرین افغانستانی باید به سرزمین خود برگردند و افغانستان را آباد سازند.

همچنین تأکید شد که اتباع خارجی بدون مجوز، توسط کارگزاران مربوطه به کشورشان بازگشت داده خواهند شد و امکان پذیرش افغانستانی ها در کشور وجود ندارد و نیز ساماندهی آن دسته از افغانستانی هایی که مجاز به حضور موقت در کشور شده‌اند، ضروری است.

در این بیانیه همچنین آمده است که فضا سازی مجدد پیرامون مصاحبه ای که ماه‌ها پیش منتشر شده در حالی انجام می‌شود که موضوع مهاجران و پناهجویان یک مساله جدی انسانی است که عمده آن به دلیل تجاوز کشورهای خارجی به یک کشور و ایجاد فاجعه ناشی از تحمیل جنگ و بحران بر مردمان آن، پدید آمده و سیل پناهجویان را به سوی کشورهای همسایه گسیل داشته است.

حتی در متن این بیانیه نیز علاوه بر اطمینان بخشی به مردم جهت مقابله با حضور غیرقانونی مهاجران، به جنبه‌های انسانی این مسأله اشاره شده است. بدون شک هیچ فردی مایل نیست در شرایط مطلوب کشورش را رها کند و بسیاری از مهاجران و پناهجویان در سراسر دنیا به دلیل بروز جنگ‌های ویرانگر از موطن خویش آواره شده‌اند.

  وزیر کشور البته پیش از این نیز درباره ساماندهی اتباع خارجی، این نگرانی را مورد قبول دانسته و وعده داده بود که مهاجران ساماندهی خواهند شد ولی تلاش برای افغانستان‌ ستیزی محکوم و کار غلطی است چرا که مردم مهاجر افغانستان به دلیل ظلم و ستم ابرقدرت‌ها چه در دوره شوروی چه زمانی که آمریکا به این کشور وارد شد، مجبور به مهاجرت شدند. در همین رابطه نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه علنی روز 30 مهر 1402، در جریان ادامه بررسی گزارش کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه، ماده ۸۶ لایحه برنامه هفتم توسعه را تصویب کردند. بر اساس این ماده به منظور ساماندهی مهاجرین و اتباع بیگانه، وزارت کشور با همکاری دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی مکلف است سازمان ملی مهاجرت را تشکیل دهد .(6 آبان 1402، نورنیوز)

به دیدن مهاجران عادت نداریم

در گفت و گوهایی که میان مردم رد و بدل می‌شود بارها شنیده‌ایم که مثلا در فلان منطقه مهاجران افغانستانی به صورت گروهی تردد می‌کنند یا فلان محله شهر بیشتر زندگی می‌کنند و یا چند نفری با هم به خرید و گردش می‌روند. همین اظهار نظرها باعث نگرانی می‌شود و تصور می‌کنیم به این دلیل باعث احساس ناآرامی‌ کنیم. این مسأله پدیده عجیبی نیست اگر چشم ما به دیدن مهاجران عادت داشته باشد. به بیان دیگر از آنجا که ما به حضور مهاجران در کشور خود عادت نداریم، چنین مسأله‌ای برایمان عجیب به نظر می‌رسد.

اگر تجربه زندگی و یا حضور در کشورهای مهاجرپذیر را داشته باشیم احتمالا می‌دانیم که طیف‌های مختلفی از مهاجران در حال زندگی در کشورهای مختلف هستند و هر روز مثل همه مردم به امور روزانه خود مشغولند و حضورشان از دید ناظران عجیب و یا رعب‌آور نیست. در بسیاری مواقع مهاجران در کشورهای مختلف برای خودشان محله‌هایی دارند که بیشتر جمعیت‌شان در آنجا سکنا گزیده‌اند و از این رو نام خود را نیز روی محله گذاشته‌اند و حتی در برخی جاها این محله ها جنبه گردشگری هم دارد. آنها ممکن است به طور طبیعی با هم بیشتر رفت و آمد کنند و کلونی‌های خودشان را داشته باشند و این از جهت نزدیکی و آشنایی با همدیگر است و قاعدتا از نظر دیگران نگران کننده نیست.

البته فرآیندهای پذیرش مهاجر و پناهجو در کشورهای مهاجرپذیر نیز ساز و کارهای مشخصی دارد و مهاجران طی انجام مراحل مختلف به جامعه جدید وارد می‌شود که این مسأله در پذیرش آنها از سوی جامعه تأثیر بسزایی دارد.

شاید ضعف ساز و کارهای مهاجرپذیری در ایران را بتوان دلیلی بر نگرانی نسبت به حضور مهاجران دانست که البته با افزایش تعداد مهاجران در ایران، این ساز و کارها نیز از سوی دولت به تدریج فراهم می‌شود کما این که هم اکنون نیز در حال انجام است. به هرحال از آن جا که ایران ذاتا کشوری مهاجرپذیر نبوده، زمان لازم است تا هم از جهت فراهم ساختن زیرساخت‌ها و هم پذیرش اجتماعی، شرایط برای حضور مهاجران در کشور فراهم شود.

اینفوگرافی| شش نکته وزارت کشور درباره پناهجویان افغان


 

در هر صورت باید همواره در نظر داشت که تنوع فرهنگی در جوامع چیزی است که بسیاری از کشورها از آن استقبال می‌کنند و از سوی دیگر احساسات انسان دوستانه نیز اجازه نمی‌دهد رفتاری دور از حیطه نوعدوستی با مهاجران داشته باشیم. کشورهای غربی حتی اگر به لحاظ احساسی نیز با پناهجویان همدلی نداشته باشند، برای نشان دادن جنبه‌های انسان دوستانه خود برای مهاجران آغوش باز می‌کنند. در این شرایط حیف است اگر ما با داشتن سابقه مهمان نوازی و مهربانی دیرینه، مهاجرانی را که از ستم روزگار به ما پناه آورده‌اند از خود برانیم.

 

نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جدال مرگبار پدر و پسر بر سر خانه
مرگ در میانه وداع؛ صاعقه مراسم خاکسپاری را به فاجعه بدل کرد
لحظه دلهره آور انفجار زیر بالگرد هلال احمر هنگام عملیات اطفاء حریق در بندر شهید رجایى
قیمت طلا، سکه، دلار و سایر ارزها امروز 13 اردیبهشت 1404/افزایش چشمگیر قیمت ها
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان‌باختگان و خسارت 400 خودرو پرداخت شد
تاج: در روزهای آینده درباره برگزاری مراسم جشن قهرمانی تراکتور تصمیم گیری می شود .
7 کشته در حادثه ای مرگبار در آیداهوی آمریکا +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (22)«اسکو»
دستگیری سارقانی که هفته گذشته گوشی تلفن همراه یک دانشجو را به سرقت بردند
عملیات یمن با موشک بالستیک هایپرسونیک به یافای اشغالی +فیلم
احتمال وقوع زلزله 7 ریشتری جدی است؛زمین زیر پا ناآرام است؛
مرگی در سایه انفجار؛ زن مرموز در سالونیک چه می‌خواست؟
برق مشترکان پُرمصرف در تهران، از امروز قطع می‌شود!
کلید اولیه کنکور 1404 کی منتشر می شود؟
نورنما | حرکات محیرالعقول کار دست راننده تبریزی داد
رصد میدانی نشان از تخلف گسترده در اجرای طرح کالابرگ دارد! +فیلم
واژگونی جرثقیل 40 تنی در دل شب
قیمت خودرو امروز 13 اردیبهشت 1404 / ثبات قیمت شکست
بانک رفاه کارگران اعلام کرد؛ جزییات ارائه کارت‌های رفاهی تا 300 میلیون تومان به کارگران
اصلاحات بزرگ در نظام آموزش؛ آیین‌نامه جدید رتبه‌بندی در راه است؛
دختر ایرانی خوش درخشید. با کسب 2 مدال جهانی در وزنه برداری
آموزش و پرورش نیرو می‌گیرد؛ ثبت‌نام آزمون استخدامی بزودی!
ویدیو تکان دهنده جدید از شدت انفجار در بندر شهید رجایی
معاینه‌فنی موتورسیکلت‌ در تمامی مراکز شهر تهران امکان‌پذیر شد
ساحلی بازان ایران امروز برای شکار پاراگوئه به میدان می‌روند
افشای بیماری صعب العلاج بیل گیتس از سوی دخترش
جزئیات پر دردسر/مهمترین موارد اختلافی ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق چیست؟
صندوق بازنشستگی از ارائه تسهیلات رفاهی جدید به بازنشستگان خبر داد
تغییر ساعت کاری ادارات قطعی شد+ فیلم
عکس عجیب ترامپ در لباس پاپ
آتش در میانه جنگ و جشن
فرصت دوباره ایران‌خودرو برای وکالتی‌ها؛ پیش‌فروش با تحویل پاییز 1404+جزییات و لینک ثبت نام
مذاکرات از «سه» گذشت و بازی شروع شد!
عاملان شهادت محیط‌بان گلستانی در عملیات غافلگیرانه پلیس به دام افتادند
تعویق مذاکرات، بازی را متوقف نکرد؛ سناریوی جدید دیپلماسی در راه است؟
آغاز بازی مار و پله از سوی آمریکا
ورود به مخفیگاه و دستگیری سارقان از دید دوربین پلیس+ فیلم
انفجار بودجه‌های نظامی؛ جهان در آستانه جنگی خاموش؟
برنامه مسابقات امروز 13 اردیبهشت + پخش زنده
وضعیت آب و هوا امروز 12 اردیبهشت +وضعیت استانها
نورنما | حمام شترها در آب های خلیج فارس
تهران بارانی می شود
تراکتور قهرمان لیگ برترفوتبال ایران شد | تبریزی ها جشن خیابانی برپا کردند
صحبت‌های علیرضا بیرانوند بعد از قهرمانی«پسر خوبی برای مادرم و شوهر خوبی برای همسرم نبودم»
ملوان 3-3 ذوب‌آهن | بازگشت دراماتیک ملوان در انزلی + خلاصه بازی
واکنش بیرانوند به فحاشی هوادارن در شب پر گل بازی تراکتور - شمس آذر+فیلم
نتیجه نهایی بازی: سپاهان 1-2 گلگهر | شکست سپاهان در خانه؛ سهمیه آسیایی سپاهان به خطر افتاد
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز جمعه 12 اردیبهشت
جنون مرگ در خیابان ناسیونال؛ قتل‌عام خانوادگی با کلاشینکف در کرمانشاه
پدر در جست‌وجوی نشانه‌ای از فرزندش بعد از انفجار بندر شهید رجایی
X
آگهی تبلیغاتی