×
سیاسی
شناسه خبر : 169262
تاریخ انتشار :

نورنیوز از مناقشات شهرداری با مردم، سمن ها و وزارت میراث فرهنگی گزارش می دهد

شهرآورد سیاسی روی تپه های خاطره انگیز قیطریه

دومین بار است که نام قیطریه در پیوند با مفاهیم دینی،‌ تا این اندازه فراگیر و همه گیر می شود. بار اول زمانی بود که مومنانی نمارگزار اما بدون مسجد، روی تپه های قیطریه، نماز به یادماندنی عید فطر 1357 را برگزار کردند. با ر دوم نوروز امسال بود که طرح شهرداری برای احداث مسجدی در پارک منطقه علنی شد و خبر آن، به یکی از اصلی ترین موضوعات سیاسی-اجتماعی روز تبدیل شد.

نورنیوز-گروه سیاسی: دومین بار است که نام قیطریه در پیوند با مفاهیم دینی،‌ تا این اندازه فراگیر و همه گیر می شود. بار اول زمانی بود که مومنانی نمارگزار اما بدون مسجد، روی تپه های قیطریه، نماز به یادماندنی عید فطر 1357 را برگزار کردند و پس از آن سیل انقلابیون راهپیمایی کننده از تپه های این منطقه سرازیر شدند تا یکی از مناسبت های تاریخی انقلاب اسلامی را رقم بزنند. بار دوم نوروز امسال بود که طرح شهرداری برای احداث مسجدی که نیاز به احداث ان در پارک بدلیل فقدان برآورد دقیق از میزان نمازگزاران در هاله ای از ابهام است، علنی شد و خبر آن، شیوعی بیرون از حساب و تصور پیدا کرد و با تسخیر فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، به یکی از اصلی ترین موضوعات سیاسی-اجتماعی روز تبدیل شد. به این ترتیب، یک محله مسکونی و موقعیت جغرافیایی در تهران،‌ طی فاصله تقریبا 45 سال،‌ دو موج عظیم اجتماعی با مضمونی تقریبا واحد اما حال و هوایی درست مخالف هم آفرید. در یکی،‌ نمازگزاران از تپه های خشک و خام منطقه، ‌مسجدی مجازی اما ماندگار و تاریخی ساختند و در دیگری،‌ مدیران شهری می خواهند در بوستانی خرم و پر دار و درخت،‌ مسجدی واقعی اما احتمالا خلوت بسازند.

ماجرای ساخت مسجد در پارک قیطریه، از یکی دو هفته پیش با کشاکش قشرهایی از مردم و "سمن"ها با شهرداری و شورای شهر رونق گرفت. دیری نگذشت که جمع قابل توجهی از فعالان سیاسی و رسانه ای به معرکه وارد شدند و صف بندی مناقشه را علنی کردند. نمایندگانی از مجلس و شورای شهر نیز در هر دو اردو عضویت یافتند و موضوع،‌ آرام آرام از پدیده ای شهری به ماجرایی جناحی و سیاسی بدل شد. ماهیت قطبی موضوع، به زودی،‌ سرشتی "حیثیتی" به آن بخشید و طرفین احساس کردند علاوه بر عرضه دلیل و برهان و بیّنه باید از سرسختی مدیریتی و لجاجت جناحی خود نیز بهره بگیرند تا در این "شهر آورد سیاسی" از رقیب عقب نمانند.

داستان وقتی شنیدنی تر شد که مدیران و دولتمردان ارشد هم برای ورود به شهرآورد قیطریه، شال و کلاه کردند. صبح چهارشنبه،‌ وقتی خبرنگاران در حیاط پاستور، اعضای کابینه را برای طرح سئوالات خود محاصره کردند وزیر میراث فرهنگی در گوشه ای از این می گفت که نامه اداره میراث فرهنگی تهران به شهرداری تهران، موضع وزارتخانه است و پروژه پارک قیطریه باید با هماهنگی کارشناسان میراث فرهنگی جلو رود. در همان لحظه شهردار تهران در گوشه ای دیگر از حیاط پاستور با رد ادعای وجود اثار باستانی در زیر محل ساخت مسجد در پارک قیطریه گفت: چیزهای عجیبی گفته می‌شود که ما هم تعجب می‌کنیم. آنجا یک ساختمان روشویی است که بدون قطع درخت به یک مکان قابل‌استفاده و خوب بدل می‌شود. این مناظره مجازی میان دو عضو ارشد کابینه بیش از هر چیز نارسایی در حکمرانی و چه بسا مسدود بودن باب گفت و گو میان دو رکن حاکمیتی را روایت می کند. آیا برای شهرداری و میراث فرهنگی،‌ ایجاد یک کانال تفاهم کارشناسانه تا این حد دیریاب و دشوار است که رسیدن به تصمیم واحد و خیر را ناممکن کند؟ آیا پای همان سرسختی مدیریتی و لجاجت جناحی در میان است؟ کدام توجیه منطقی و مستدل باعث شده است نهاد مدیریت شهری از قبول داوری یک نهاد حاکمیتی که مأموریت ذاتی اش حفاظت از میراث باستانی و فرهنگی و ملی کشور است سرباز بزند؟ مخاطره ای که چنین مناقشاتی می تواند بیافریند و انسجام حکمرانی را در ذهن مردم مخدوش کند بیرون از حساب است.

  آن سوی ماجرا، مناقشه شهرداری با مردم و سمن ها بر سر آنچه قطع درختان کهنسال و تغییر ماهیت یک مکان فراغتی به یک مکان مذهبی دانسته شده، هم ابعاد بسیار گسترده ای دارد. وقتی مدیران رده های مختلف نهادهای مدیریت شهری، احتمال قطع درخت های کهنسال را در این پارک انکار می کنند و یا ساخت مسجد را حتی با وجود نمازگزارانی نه چندان پرشمار، وظیفه سازمانی خود می دانند و از وجود چند مسجد در منطقه غفلت یا تغافل می کنند و همچنان بر احداث مسجد جدید در محوطه پارک اصرار می ورزند، طبعا ذهنیت های ناپسندی در وجدان مخاطبان شهری شکل می گیرد؛‌ ذهنیتی که عملکرد شهردار را در این فقره، ظاهرگرایانه و سیاست زده ارزیابی می کند. شهروندان معترض به ساخت مسجد، طبیعتا هیچ مخالفتی با مسجد به عنوان مکانی مقدس و عبادی ندارند. آنچه محل اعتراض ایشان است چیزی است که درست یا غلط،‌ آن را کج سلیقگی در استفاده از یک مکان فراغتی،‌ و شاید حتی سوءاستفاده از قداست مسجد می دانند.

با این اوصاف به نظر می رسد نهاد مدیریت شهری اولا لازم است در مسیر حکمرانی یکپارچه و منسجم، به داوری نهادهای تخصصی حاکمیت مثل وزارت میراث فرهنگی اعتنا کند و گردن بگذارد؛ و ثانیا همسو با اقتضائات حکمرانی شهری،‌ باب مذاکره و همسخنی با شهروندان و ذینفعان محلی را باز کند و به آداب نوین مردم داری و حکمرانی مردم محور التزام داشته باشد. درست است که خدمات شهری هرکدام به نوبه خود اهمیت دارند و یکی را نمی توان جایگزین دیگری کرد اما در شرایطی که مطالبه عمومی شهروندان از نهاد مدیریت شهری پایتخت، اولویت دادن به حل معضلات توانفرسایی مثل ترافیک،‌ آلودگی هوا، اصلاح دکوراسیون شهر،‌ بهبود منظر شهری، مشارکت در ساماندهی معضلات و آسیب های اجتماعی و ... است چه توجیهی وجود دارد که پافشاری بر یک اقدام پرحرف و حدیث، حاشیه هایی پرهزینه و بی سود بسازد.

از تپه های قیطریه، خاطرات خوشی در ذهن مردم است. این تپه ها روزگاری کانون همدلی و وفاق ملی و مومنانه بود. تمام آن همدلی شورمندانه را نسلی رقم زدند که ایمانی اصیل به پیام رهایی بخش دین داشتند؛ ایمانی که از هر زمین بایری، مسجدی معنوی می ساخت با مناره هایی از جنس "دعوت صادقانه". آن خاطرات اکنون در ذهن و ضمیر و تاریخ و جغرافیای پایتخت ثبت است. آنچه یک شهر را شهر می کند بیش از کالبد بیرونی، خاطرات هویتی آن است. کاش مدیران شهری در ساخت و سازها، حتی احداث مساجد و حسینیه ها و تکایا به عنوان مکان هایی قدسی و معنوی، به حفظ آن خاطرات هویت ساز و افتخارآفرین ملتزم باشند.

 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تاریخ جدید انتشار بازی جی تی ای 6 مشخص شد
بارسا مقابل وایادولید در لالیگا | گل دقیقه 6 وایادولید بارسا را شوکه کرد
طوفان شدیدی که البرز را تاریک کرد؛ برق سه شهرستان البرز قطع شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ تا کنون 46 نفر از جانباختگان شناسایی شدند
زنگ خطر زلزله در کرج؛ گسل ماهدشت فعال است
وزش باد شدید در تهران تا کی ادامه دارد؟ + فیلم
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی با پاراگوئه| 13 اردیبهشت
نورنما | رکورد عجیب در یک رالی پینگ پنگ
عکس های منتخب ایران، شنبه 13 اردیبهشت 1404
طوفان تندری تهران را درنوردید
نگرانی از تحریم‌های جدید، بر تصمیم اوپک‌پلاس سایه انداخت
سرنوشت آزمون استخدامی آموزش و پرورش چه خواهد شد؟
پادکست | آنگلا مرکل و روایت16 سال قدرت در کتاب"آزادی"
فرصت ویژه دریافت بن خرید کتاب برای سازمان‌ها و نهادها
ترامپ کمک را قطع کرد، معامله را آغاز!
پیامک‌های پوششی!
قایدی گل زد و پاس گل داد ، اما دلش در بندر شهید رجایی بود+ فیلم
الاهلی تاریخ‌ساز شد؛ نخستین قهرمان لیگ نخبگان آسیا از عربستان + خلاصه بازی
11 استان درگیر طوفان و رگبار و صاعقه می شوند
بلایی که جنگ تجاری ترامپ بر سر اپل آورد!
باوارایی ها در لحظات آخر پیروزی را با تساوی عوض کردند/قهرمانی یک هفته عقب افتاد
ثبت نام تاکسی‌های برقی با تسهیلات ویژه در تهران
خشونت خیابانی مجدد علیه یک دختر جوان + فیلم
اعلام جزییات و زمان ثبت نام وام 400 میلیونی ودیعه مسکن
پشت پرده انتشار خبر دپوی ماده منفجره در بندر شهید رجایی
افزایش بی‌سابقه بودجه آموزش و پرورش + فیلم
نجات دو توله پلنگ در معرض انقراض
از خیابان تا بازداشتگاه؛ زورگیران تلفن‌قاپ در تله پلیس! + فیلم لحظه دستگیری
آلودگی در مرز هشدار؛ خوزستان قربانی مدیریت فرسوده
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش‌ دست از سر اسرائیلی‌ها برنمی‌دارد +فیلم
خبر رفع محدودیت چت جی پی تی درست است ؟
لحظات دلهره آور از غرق یک خودرو در سیل اخیر ارومیه! + فیلم
درخشش ساحلی‌ بازان ایران؛ برد پرگل مقابل پاراگوئه در جام جهانی + خلاصه بازی
2 برابر دنیا مصرف می‌کنیم؛ آیا وقت تغییر نرسیده؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (23)«استهبان»
خانه جدید سیاه پوش شد؛ قتل دردناک پسر توسط پدر!
وداع در میانه وداع؛ سقوط مرگبار صاعقه در مراسم خاکسپاری
لحظه دلهره آور انفجار زیر بالگرد هلال احمر در بندر شهید رجایى +فیلم
قیمت طلا، سکه، دلار و سایر ارزها امروز 13 اردیبهشت 1404/افزایش چشمگیر قیمت ها
فدراسیون در مورد جشن قهرمانی تراکتور چه زمانی تصمیم می گیرد؟
حادثه ای مرگبار با 7 کشته در ینگه دنیا +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (22)«اسکو»
عملیات یمن با موشک بالستیک هایپرسونیک به یافای اشغالی +فیلم
احتمال وقوع زلزله 7 ریشتری جدی است؛زمین زیر پا ناآرام است
تروریست بمب گذار در انفجار بمب کشته شد
مصرف برق محدود شد!
کلید اولیه کنکور 1404 کی منتشر می شود؟
نورنما | برخورد قاطع پلیس با راننده تبریزی که در فضای مجازی ترند شد
تخلف کالابرگی با طعم پنیر پیتزا! +فیلم
واژگونی جرثقیل 40 تنی نفس‌ها را درسینه حبس کرد!
X
آگهی تبلیغاتی