×
اجتماعی
شناسه خبر : 168086
تاریخ انتشار :

نورنیوز از هدررفت و ضایعات مواد غذایی در ایران و جهان گزارش می دهد؛

ضایعات غذا در اتحادیه اروپا 9 میلیون تن، در ایران 35 میلیون تن!

ضایعات سالانه مواد غذایی در 27 کشور اتحادیه اروپا 9 ملیون تن و درایران، 35 میلیون تن با ارزش تقریبی 15 میلیارد دلار است. حجم مواد غذایی هدررفته در ایران به اندازه‌ای است که با آن می‌توان غذای 15 میلیون نفر را در سال تأمین کرد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: با فرا رسیدن نوروز بازار دید و بازدید و میهمانی ها داغ می شود. تقارن نوروز امسال با ماه مبارک رمضان و برپایی سفره های افطار و اطعام، جلوه زیبایی به خانه های مردم ایران می دهد . پهن شدن سفره های میهمانی در نوروز و نیز برگزاری مراسم افطار، سنتی پسندیده است  اما در این میان دورریز غذا یکی از نقطه های دل آزار این میهمانی ها است؛ موضوعی که شاید در نظر برخی از مردم اهمیت زیادی نداشته باشد اما بررسی ها نشان می دهند حجم مواد غذایی هدررفته در ایران به اندازه‌ای است که با آن می‌توان غذای ۱۵ میلیون ایرانی را در سال تأمین کرد. البته این حجم از دورریز مواد غذایی، تماما مربوط به نوروز یا ماه  رمضان نیست و در تمام طول سال جریان دارد.

براساس گزارش سازمان جهانی خواربار و کشاورزی (فائو) که سال گذشته منتشر شد هر روز به ‌ازای هر نفر، ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران هدر می‌رود. این میزان ضایعات مواد غذایی، ایران را در ردیف کشور‌های تراز اول دنیا در زمینه هدررفت مواد غذایی قرار داده است. بر همین اساس ضایعات سالانه مواد غذایی در ایران معادل ۳۵ میلیون تن با ارزش تقریبی ۱۵ میلیارد دلار است. حجم مواد غذایی هدررفته در ایران به اندازه‌ای است که با آن می‌توان غذای ۱۵ میلیون ایرانی را در سال تأمین کرد.

رئیس انجمن تغذیه ایران چندی پیش با اشاره به آمار‌هایی از موادغذایی که در ایران و جهان دور ریخته می‌شوند گفت: «سهم ایران از کل غذایی که هرسال در جهان به هدر می‌رود 2.7 درصد اعلام شده است. بر همین اساس ضایعات موادغذایی در ایران معادل 35 ‌میلیون تن در سال است این درحالی است که در اتحادیه اروپا با ٢٧ کشور عضو، تنها ٩ ‌میلیون تن موادغذایی درسال راهی زباله‌ها می‌شود.»

  بر اساس مطالعات و آمارهای ارائه شده هرسال 1.3 میلیارد تن ضایعات مواد غذایی در دنیا تولید می شود که این ضایعات معادل یک سوم کل مواد غذایی تولید شده برای مصرف انسان‌هاست و می‌تواند غذای کافی برای 2 میلیارد انسان گرسنه را در سال فراهم کند. در کشور ما نیز بر اساس بررسی‌های به عمل آمده حدود 30 درصد ضایعات غذا از چرخه تولید تا مصرف وجود دارد.  

 هر ایرانی 71 کیلو دورریز غذا

سال گذشته، برنامه محیط ‌زیست سازمان ملل میزان حیف و میل سالانه غذا در ایران را اعلام کرد . بر اساس این آمار هر ایرانی به طور میانگین ۷۱ کیلوگرم غذا در سال دور می‌ریزد. این رقم در آمریکا حدود ۵۹ کیلوگرم برای هر نفر است. ضایعات غذا در ایران از مزرعه تا سفره وجود دارد و مقصر فقط مصرف‌کننده نیست. علاوه بر فرهنگ غلط مصرف در جامعه ایران، سیستم توزیع غیراصولی و حمل‌ونقل غلط مواد غذایی، از گوشت و لبنیات گرفته تا سبزیجات تازه و میوه‌ها باعث می‌شود بخش زیادی از این مواد غذایی هدر رود. ۳۵ درصد محصولات کشاورزی تولیدی در ایران، دورریخته می شود. بر این اساس از ۱۰۰ میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور ۳۵ میلیون تن در سال هدر می‌ رود. در این زمینه می‌توان به ۳۰ درصد ضایعات در نان، ۲۵ تا ۳۰ و حتی ۵۰ درصد ضایعات در میوه‌ها و سبزیجات، ۱۰ درصد ضایعات در برنج، ۲۵ درصد ضایعات در خرما و... اشاره کرد.

 رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چندی پیش با اشاره به دورریز مواد غذایی در ایران گفت: «علیرغم اینکه سالانه ۱۳۱ میلیون تن تولید غذا در کشور داریم، به طور متوسط حداقل ۲۵ درصد در فرایند تولید تا مصرف که حدود بیش از ۳۰ میلیون تن از تولیدات این بخش است به ضایعات تبدیل می‌شود.»

 مصرف 7 برابری برنج در ایران

بعد از نان که غذای اصلی میلیادرها انسان در جهان است برنج یکی از مهمترین مواد غذایی است که برای بسیاری از مردم جهان اهمیت دارد. برنج یکی از مهمترین محصولات غذایی در جهان است که بیش از نیمی از جمعیت جهان از آن  تغذیه می کنند. مصرف برنج به دلیل اهمیت فراوانی که دارد و استقبالی که در بسیاری از کشورها از آن می شود یکی از مهمترین شاخص های رسیدگی به وضعیت تغذیه آن کشور است. به عبارت دیگر، می توان غلاتی همچون برنج و گندم را کالا های استراتژیک در نظر گرفت. به طور کلی در کشور های آسیایی و برخی از کشور های اروپایی مصرف برنج به عنوان یک معیار مهم برای نحوه تغذیه و رژیم غذایی مردم در نظر گرفته می شود. به ویژه آن که معمولا کشورهای متوسط و جهان سوم در آسیا، میزان مصرف بالاتری از این محصول مهم را در کارنامه خود دارند. ایران هم به دلیل اینکه برنج غذای اصلی مردم به حساب می آید، به طور کلی جزو کشورهای پر مصرف در زمینه برنج و غلات حساب می شود. آخرین برآورد ها نشان می دهند که کم مصرف ترین کشورها ترکیه، مکزیک و کانادا با میانگین سرانه از 5/5  تا 5/9 کیلوگرم در سال هستند.  پرمصرف ترین کشورها نیز از جمله هند و چین با سرانه های ۷۷ تا ۹۳ کیلوگرم می باشند. اگر در ایران، روزانه برای هر فرد ایرانی تقریباً حدود 100 گرم برنج در نظر بگیریم سرانه مصرف برنج هر ایرانی در طول یک سال برابر با ۴۰ کیلوگرم برنج خواهد بود که این رقم ۷ برابر سرانه مصرف این محصول در اتحادیه اروپاست. سرانه مصرف برنج در ایران در جایگاه 24 جهانی قرار دارد.

در سطح جهان، کشور میانمار بالاترین سطح مصرف برنج را دارد. به‌طوری‌که هر شخص میانماری طی یک سال، حدود 239 کیلوگرم برنج مصرف می‌کند. کشور ویتنام با 186 کیلوگرم مصرف سالانه برنج در رتبه دوم و کشور بنگلادش با 161 کیلوگرم مصرف برنج در سال، در مقام سوم قرار دارد. میزان مصرف سرانه برنج در ایران، حدود 5/2 برابر کشورهای توسعه‌یافته است.

 یک میلیون تن دورریز برنج

بر اساس گزارش سازمان خوار و بار جهانی (FAO)، حدود ۳۰ درصد از برنج تولیدی جهان، معادل ۱۰۰ میلیون تن در سال، در مراحل مختلف برداشت، پردازش، حمل و نقل، ذخیره سازی، توزیع و مصرف ( از تولید تا سفره )  از بین می‌روند.  این تلفات نه تنها برای کشاورزان، تجار و مصرف کنندگان ضرر اقتصادی دارد، بلکه برای محیط زیست نیز عواقب منفی دارد. برای مثال، برای تولید هر کیلوگرم برنج، حداقل ۲۵۰۰ لیتر آب مصرف، و حدود یک کیلوگرم گاز گلخانه ای تولید می شود . بنابراین، هر کیلوگرم برنج دور ریخته شده، معادل اتلاف منابع آبی و افزایش آلودگی هوا است. بر اساس گزارش FAO، تلفات برنج در مرحله کاشت در کشورهای مختلف بین ۱۰ تا ۲۰ درصد متغیر است . همچنین تلفات برنج در مرحله برداشت در کشورهای مختلف بین ۳ تا ۱۵ درصد  و در مرحله پردازش بین ۱۰ تا ۳۵ درصد  و در مرحله مصرف در کشورهای مختلف بین یک  تا ۱۰ درصد متغیر است.

در ایران بعد از نان ، برنج دومین ماده غذای پرمصرف خانواده ها است. طی سالهای گذشته به دلیل کاهش تولید داخلی قیمت برنج روند صعودی پیدا کرد و به بیش از 120 هزار تومان هم رسید. دولت برای کنترل قیمت برنج واردات این ماده غذایی از کشورهای شرق آسیا را در دستور کار قرار داد و در حال حاضر یک میلیون تن برنج به کشور وارد می شود. باوجود قیمت بالای آن، دورریز برنج  10 درصد از دورریز مواد غذایی سفره های ایرانی را به خود اختصاص داده است؛ دورریزی که به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی سالانه به یک میلیون تن می رسد . بررسی ها نشان می دهند مصرف برنج در ایران بالاتر از حد متعارف است و نیاز به صرفه جویی و کاهش مصرف دارد.  با اینکه در دین اسلام و همچنین فرهنگ مردم ایران اسراف همیشه مذموم بوده اما شاهد دور ریخته شدن برنج در سفره ها هستیم. این موضوع به خصوص در مراکز دولتی ، پادگان ها ،  بیمارستان ها و در میهمانی ها بیشتر دیده می شود.

برخی منابع نزدیک به مدیریت شهری اعلام کرده اند حدود ۷۰درصد زباله‌ها، مواد غذایی مصرفی خانه‌هاست. یکی از معاونان وزیر جهاد کشاورزی، اسفند ماه سال گذشته با ارایه آماری از تولید و واردات برنج به رقم عجیب دورریز برنج در ایران اشاره کرد و گفت: «در ایران در خیلی از محصولات اگر اسراف نکنیم خودکفا هستیم. به عنوان مثال ما حدود 2 میلیون تن برنج در سال تولید و حدود یک میلیون تن نیز وارد می کنیم اما متاسفانه به اندازه میزان واردات یعنی یک میلیون تن  دور‌ریز داریم.»

وی اضافه کرد: «اگر در کشور روزی یکدانه برنج دور بریزیم در مجموع روزانه ۸۷ میلیون دانه برنج دور می‌ریزیم که غذای ۲۳ هزار نفر است و اگر یک قاشق دور بریزیم غذای ۵۰۰ هزار نفر است.» حالا خودتان قیاس کنید هر خانواده در روز چه مقدار برنج هدر می دهد و این دورریز روزانه در سال چقدر می شود و معادل غذای چند نفر است.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ شناسایی 29نفر از جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجایی
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
X
آگهی تبلیغاتی