×
بین الملل
شناسه خبر : 166337
تاریخ انتشار :

«نورنیوز» سفر رئیس‌جمهور اوکراین به غرب آسیا را بررسی می‌کند؛

اسفندماه 1402/ مهمان ناخوانده عربستان

نیروهای اوکراینی در جبهه شرقی به‌آرامی به عقب رانده می‌شوند؛ روسیه به‌لحاظ نیروی نظامی و مهمات، دست‌برتر را دارد و کی‌یف از هفته‌ها قبل چشم‌انتظار مساعدت مالی امریکاست که در منازعه حزبی گیر کرده است. با این اوصاف، پس از سفرهای دور و نزدیک و البته بی‌حاصل «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس‌جمهور اوکراین به غرب با هدف جذب کمک‌های مالی و تسلیحاتی برای ادامه «جنگ»، برخی مع

نورنیوز- گروه بین‌الملل: توقف غافلگیرکننده رئیس‌جمهور اوکراین در جده، همراهی رهبر مردم تاتار کریمه با او و نطق احساسی‌اش علیه جنگ، به هیچ تصویری جز تلاش برای جلب همدردی و حمایت منجر نمی‌شود؛ اما هدف از جذب این همدردی و حمایت چیست؟

اصل اساسی و ابتدایی روابط بین‌الملل، حفظ یا کسب منافع ملی کشورها از رهگذر مراودات است و «ولودیمر زلنسکی» در دو سال گذشته توانسته با ایجاد اشتراکات واقعی یا فرضی با امریکا و اروپا، به‌ویژه با تمسک به اهرم قدیمی «دشمن مشترک»، پشتوانه مالی و تسلیحاتی‌اش را در نزاع نظامی با روسیه تقویت کند.

اوکراین به دنبال چیست؟

همراهی پرهزینه امریکا و اتحادیه اروپا با اوکراین مقابل روسیه، در آغاز سومین سال از شروع جنگ اصلا شبیه روزهای ابتدایی نیست؛ چراکه نه تحریم روسیه و نه دو سال نبرد فرسایشی، مسکو را از اهداف ابتدایی‌اش منحرف و منصرف نکرده  و حال درست در روزهایی که ارتش «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه توفیقات بیشتری در میدان کسب کرده، امریکا در دورترین فاصله از کی‌یف در دو سال اخیر ایستاده است و تزریق‌های مالی اروپا هم به‌سختی کفاف بخشی از هزینه‌های نظامی اوکراین را می‌دهد. نه در میدان نبرد و نه لابه‌لای تحلیل‌ روزنامه‌ها و رسانه‌های منتسب به متحدان کی‌یف، اوضاع اصلا به نفع اوکراین پیش نمی‌رود. احتمال جذب کمک‌های مالی از کشورهای آسیایی به‌ویژه عربستان سعودی از سوی زلنسکی نیز غیرمحتمل‌ترین گزینه است. با این مقدمه سفر غیرمنتظره زلنسکی به عربستان یا یک پرده دیگر از نمایش‌های احساسی و تبلیغاتی اوست یا در جست‌وجوی گزینه‌ای غیر از ادامه جنگ.

آن گونه که خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) گزارش داد «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی در دیدار و گفت‌وگو با زلنسکی بر تمایل و حمایت کشورش از همه تلاش‌های بین‌المللی با هدف حل بحران اوکراین، رسیدن به صلح و ادامه تلاش‌ها برای کمک به کاهش اثرات انسانی ناشی از این بحران تاکید کرد. رئیس جمهور اوکراین نیز پس از پایان سفر خود به ریاض در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق)، نوشت که با ولیعهد عربستان درباره سازوکار صلح و پیشرفت‌هایی که در اجرای آن می‌توان به دست آورد، گفت وگو کرده است. وی تأکید کرد:« ما از تعهد ولیعهد سعودی به تلاش برای بازگرداندن صلح واقعی قدردانی می‌کنیم و از حمایت او سپاسگزار هستیم». مجموع موضع‌گیری‌هایی اتخاذ شده پس از سفر رئیس جمهور اوکراین به عربستان، تلاش زلنسکی را با هدفِ یافتن گزینه‌ای برای پایان جنگ به ذهن متبادر می کند. هرچند تأکید او بر شروطی چون خروج نیروهای روسیه از سرزمین‌های تصرف‌شده، هر تلاشی را شروع‌نشده عقیم می‌سازد. اما عربستان سعودی بعد از دو سال کجایِ منازعه میان روسیه و اوکراین ایستاده است؟

عربستان به دنبال چیست؟

عربستان سعودی روابط خوبی با کرملین دارد و در زمینه کاهش تولید نفت از طریق اوپک پلاس با مسکو همکاری می‌کند. ریاض همچنین یک روز قبل از سفر زلنسکی، میزبان «ویاچسلاو ولودین»، رئیس دومای روسیه، مجلس سفلی این کشور و تعدادی دیگر از مقامات روسی بود که گواه رابطه حسنه با مسکو است. بر این اساس برخی تحلیلگران استقبال ریاض از زلنسکی را در راستای تقویت چهره‌ای میانجی‌گرانه از عربستان  و ولیعهد این کشور ارزیابی کردند؛ مشابه آنچه در جنگ اخیر غزه رخ داد. «الجزیره» در همین راستا با برشمردن اقدامات عربستان سعودی برای تنش‌زدایی از رابطه‌اش با ایران همچنین توافق صلح با یمن، سفر رئیس‌جمهور اوکراین را در همین مجموعه ارزیابی کرد. از نگاه ناظران، سران عربستان از جمله شخص بن سلمان تلاش دارند تا در معادلات منطقه‌ای و جهانی نقش میانجی‌گر صلح را ایفا کرده و از دیپلماسی نرم برای ارتقای جایگاه جهانی خود بهره بگیرند.  

بن سلمان که به دنبال تبدیل عربستان به قدرت اول اقتصادی و گردشگری منطقه است، به مرور دریافته که غرب دیگر توان نقش‌آفرینی یک‌جانبه در جهان را ندارد؛ لذا رویکرد چندجانبه‌گرایانه را تنها راهکار تحقق اهدافش می‌داند. توسعه روابط با چین، روسیه، ایران و تلاش برای عضویت در بریکس در کنار حفظ رابطه با اروپا و آمریکا گواه رویکرد واقع‌گرایانه‌‌ای است که سران ریاض در پیش گرفته‌اند.

برخی نیز معتقدند سفر زلنسکی به عربستان هرچند غیرمترقبه و غیرمنتظره، فراتر از مناسبت‌های متعارف و دیپلماتیک نیست و نمی‌توان برای آن هدف یا دستاورد ویژه‌ای تراشید؛ کما اینکه او همزمان با سی‌ودومین نشست سالانه سران کشورهای عربی - 29 اردیبهشت – در عربستان به‌عنوان یک میهمان حضور یافت و حاضران هیچ تعهدی در قبال اوکراین نه در سخنان و نه در بیانیه پایانی نداشتند.  


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تهران در آستانه خاموشی؟ هشدار جدی شرکت برق به پرمصرف ها!
واژگونی جرثقیل 40 تنی در دل شب،
قیمت خودرو امروز 13 اردیبهشت 1404 / ثبات قیمت شکست
بانک رفاه کارگران اعلام کرد؛ جزییات ارائه کارت‌های رفاهی تا 300 میلیون تومان به کارگران
اصلاحات بزرگ در نظام آموزش؛ آیین‌نامه جدید رتبه‌بندی در راه است؛
دختر ایرانی خوش درخشید. با کسب 2 مدال جهانی در وزنه برداری
آموزش و پرورش نیرو می‌گیرد؛ ثبت‌نام آزمون استخدامی بزودی!
تصاویر تکان دهنده از شدت انفجار در بندر شهید رجایی+ فیلم
معاینه‌فنی موتورسیکلت‌ در تمامی مراکز شهر تهران امکان‌پذیر شد
ساحلی بازان ایران امروز برای شکار پاراگوئه به میدان می‌روند
افشای بیماری صعب العلاج بیل گیتس از سوی دخترش
جزئیات پر دردسر/مهمترین موارد اختلافی ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق چیست؟
صندوق بازنشستگی از ارائه تسهیلات رفاهی جدید به بازنشستگان خبر داد
تغییر ساعت کاری ادارات قطعی شد+ فیلم
عکس عجیب ترامپ در لباس پاپ
آتش در میانه جنگ و جشن
فرصت دوباره ایران‌خودرو برای وکالتی‌ها؛ پیش‌فروش با تحویل پاییز 1404+جزییات و لینک ثبت نام
مذاکرات از «سه» گذشت و بازی شروع شد!
عاملان شهادت محیط‌بان گلستانی در عملیات غافلگیرانه پلیس به دام افتادند
تعویق مذاکرات، بازی را متوقف نکرد؛ سناریوی جدید دیپلماسی در راه است؟
آغاز بازی مار و پله از سوی آمریکا
ورود به مخفیگاه و دستگیری سارقان از دید دوربین پلیس+ فیلم
انفجار بودجه‌های نظامی؛ جهان در آستانه جنگی خاموش؟
برنامه مسابقات امروز 13 اردیبهشت + پخش زنده
وضعیت آب و هوا امروز 12 اردیبهشت +وضعیت استانها
نورنما | حمام شترها در آب های خلیج فارس
تهران بارانی می شود
حملات پی در پی آمریکا به بندر نفتی راس عیسی یمن+فیلم
تراکتور قهرمان لیگ برترفوتبال ایران شد | تبریزی ها جشن خیابانی برپا کردند
صحبت‌های علیرضا بیرانوند بعد از قهرمانی«پسر خوبی برای مادرم و شوهر خوبی برای همسرم نبودم»
ملوان 3-3 ذوب‌آهن | بازگشت دراماتیک ملوان در انزلی + خلاصه بازی
واکنش بیرانوند به فحاشی هوادارن در شب پر گل بازی تراکتور - شمس آذر+فیلم
نتیجه نهایی بازی: سپاهان 1-2 گلگهر | شکست سپاهان در خانه؛ سهمیه آسیایی سپاهان به خطر افتاد
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز جمعه 12 اردیبهشت
جنون مرگ در خیابان ناسیونال؛ قتل‌عام خانوادگی با کلاشینکف در کرمانشاه
پدر در جست‌وجوی نشانه‌ای از فرزندش بعد از انفجار بندر شهید رجایی
چرایی تغییر رنگ اقیانوس‌ها از آبی به بنفش؟
بدون تعارف با خلبان اطفای حریق بندر شهید رجایی+ فیلم
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش‌سوزی گسترده در شمال فلسطین اشغالی +فیلم
طوفان و رعدوبرق ایلام را فراگرفت+ فیلم
ستارگان سینما به «یزدان» می آیند
زن جوان در دام زورگیران موتورسوار مقابل مترو شهید محلاتی+فیلم
تی تی ها خیلی زود قهرمانی را جشن گرفتند| تراکتور 4 - 0 شمس آذر
نتیجه نهایی بازی استقلال(5) - آلومینیوم (1) | لبخندغرور آمیز جباری برای تیمش + خلاصه بازی
گزارش تصویری | راهپمایی و اعتراضات کارگران در روز جهانی کارگر در نقاط مختلف جهان
تسریع و تداوم عملیات سردسازی کانتینر بندر شهید رجایی+ فیلم
قیمت طلا امروز جمعه 12 اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت+ جدول
ترامپ در مقابل رسانه‌ها!
نمایش پهپادی در دبی به مناسبت یک میلیاردی شدن‌ تلگرام+ فیلم
حواشی کنکور 1404: وقتی تنها پول انگیزه انتخاب رشته تجربی می‌شود!+ فیلم
X
آگهی تبلیغاتی