چهارشنبه 22 مرداد 1404 | ساعت 21:39
چهارشنبه 22 مرداد 1404 | ساعت 21:39
×
فرهنگی
شناسه خبر : 160025
تاریخ انتشار : شنبه 1402/10/09 ساعت 11:06

کرونا رفت؛ هزینه حج کرونایی ماند

در حالی که عربستان سعودی هزینه سفر حج را پس از اتمام کرونا کاهش داد، اما در ایران نرخ این سفر معنوی تغییری نکرده است.

نورنیوز ـ فرهنگ و جامعه: افرادی که فکر می‌کردند با پایان کرونا حج ارزان‌تری را تجربه خواهند کرد، حالا پس از حدود ۱۶ سال قید حاجی شدن را زده‌اند.

عربستان در ایام کرونا به دلیل رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی هزینه حج را بیش از یک هزار و ۲۰۰ دلار گران کرد. رئیس سابق سازمان حج و زیارت، سیدصادق حسینی قبل از حج ۱۴۰۱ گفت بود که «با افزایش قیمت خدمات در عربستان، هزینه حج برای هر زائر از ۳۵۰۰ دلار به ۵۰۰۰ دلار رسیده است».

هزینه قطعی حج آینده از سوی سازمان حج و زیارت اعلام نشده است. البته رئیس سازمان حج و زیارت سیدعباس حسینی «قیمت پیش‌ثبت‌نام حج را ۱۴۰ میلیون تومان» اعلام کرده که به گفته یک منبع مطلع «حج آینده بر اساس همان ۵ هزار دلاربرنامه‌ریزی شده است.»

در سال ۱۴۰۱ که نخستین حج زائران خارجی در ایام کرونا بود، کم‌تر از نیمی از سهمیه هر کشور به حج اعزام شد. برای رعایت نکات بهداشتی اتاق ۵ نفره به ۲ زائر اختصاص یافت. خدمات در ایام تشریق هم متفاوت با ایام عادی و زائران مجبور به رعایت فاصله اجتماعی شدند، اما پس از کرونا و پذیرش سهمیه کامل کشورها، عربستان این محدودیت‌ها را لغو و بخشی از هزینه را کاهش داد. با این وجود، قیمت دلاری حج در ایران تغییری نکرد.

هزینه حج تمتع برای ایرانیان در حالی همچنان کاهش نیافته که قیمت حج برای عراقی‌ها با خدماتی مشابه پس از پایان کرونا به حداکثر ۴ هزار و ۲۰۰ دلار رسیده است.

اندونزی که بیش‌ترین سهمیه حج را هر ساله به خود اختصاص می‌دهد، برای حج آینده در کنار کاهش عوامل اجرایی، کم شدن هزینه‌ها هم در دستور کار قرار داده است؛ به طوری که وزارت حج اندونزی هزینه حج آینده را ۱۵ درصد نسبت به حج امسال و ۲۵ درصد نسبت به حج کرونایی کاهش داده و به کم‌تر از ۴ هزار دلار رسانده است. با این وجود، هنوز برخی از زائران این کشور نسبت به گرانی حج گلایه دارند و می‌گویند که دولت باید در کنار کاهش هزینه سفر، تسهیلاتی به زائران اختصاص دهد.

برنامه‌ریزی برای حج آینده در حال انجام است. تیم کارشناسی ایران به عربستان اعزام شده تا وضعیت اسکان را بررسی کند، اما مدیر یکی از کاروان‌های حج می‌گوید که «هتل‌های حج آینده نسبت به سال‌های گذشته کیفیت کم‌تری دارند.»

اگر دولت پایین‌ترین نرخ ارز را که همان ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان است، به عملیات حج ۱۴۰۳ اختصاص دهد، باز هم حداقل هزینه ۱۴۰ میلیون تومان می‌شود.

سازمان حج و زیارت برای جبران کسری هزینه‌ها برای اعزام تعداد بیشتر نیروهای اجرایی و ستادی، بودجه‌ای ندارد و باید این هزینه توسط زائران تأمین شود. بر اساس مصوبه سازمان همکاری های اسلامی تنها ۳ درصد سهیمه هر کشوری به تیم اجرایی وستادی اختصاص دارد، اما در حج گذشته سهم عوامل از تعداد کل زائران ایرانی حدود ۶ درصد بود. البته نماینده ولی فقیه در حج و زیارت هم نسبت به بالا بودن تعداد عوامل گلایه کرده ‌و خواستار تغییر در این زمینه شده است.

مدیر یکی از کاروان‌های حج، علی مومنی با بیان اینکه هزینه‌های حج دلاری است و با توجه به کاهش ارزش پول ملی، هز ینه حج گران شد، می‌گوید که برای اینکه زائران بتوانند این هزینه را بپردازند، ارز با قیمت پایین‌تر از نرخ بازار آزاد به حج اختصاص می‌یابد.

با این وجود یکی از مدیران باسابقه کاروان حج که نخواست نامش فاش شود، می‌گوید که مسوولان بجای اختصاص قیمت پایین‌تر نرخ ارز، با اعزام نیروهای ستادی و اجرایی بیش‌تر، هزینه‌های اضافه به زائران تحمیل نکنند و هزینه حج را به همان ۳ هزار و ۵۰۰ دلار برگردانند.

البته مومنی معتقد است که برخی از هزینه‌ها همچون اسکان نسبت به گذشته در عربستان رشد داشته و مسوولان سعی کردند هتل‌هایی را با کیفیت پایین‌تری اجاره کنند تا به زائران هزینه اضافی تحمیل نشود، اما مدیر باسابقه حج با بیان اینکه هزینه اسکان در هتل‌هایی که برای ایرانیان اجاره می‌شود نسبت به کرونا کم‌تر شده، اعتقاد دارد که کارشناسان اعزامی به عربستان برای ارزیابی امکانات وخدمات حج، تخصص ندارند.

عربستان در حال برنامه‌ریزی برای کاهش تعداد عوامل اجرایی و رساندن آن به یک درصد سهمیه هر کشور است. با این‌وجود، سازمان حج و زیارت هنوز این تعداد را حتی به همان سه درصد سهمیه مصوب کشورها هم نرسانده است. وزیر ارشاد گفته است که در سال آینده تلاش بر کاهش تعداد عوامل اجرایی داریم. البته فعالان حوزه حج می‌گویند که «کم‌کردن تعداد عوامل اجرایی و ستادی در کنار کاهش هزینه، باعث افزایش تعداد زائران برای تشرف به حج می‌شود.»


مشرق
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
واکنش تند عربستان به اظهارات اخیر نتانیاهو
مومنی: افزایش چشمگیر بازگشت زائران اربعین تا 4 روز آینده
ایران‌خودرو طرح فروش خودرو با نرخ‌های جدید را متوقف کرد
وزیر خارجه فرانسه: درخواست تعلیق موقت تحریم‌های ایران را برای فرصت مذاکرات دادیم
قالیباف به نتانیاهو: در برابر درایت ملت ایران بیچاره و پریشان شده‌اید
انجمن داروسازان ایران از زمان توزیع سراسری واکسن آنفولانزا خبر داد
زمان و مکان خاکسپاری استاد فرشچیان اعلام شد
آیا مراکز معاینه فنی در ایام اربعین تعطیل خواهند بود؟
نظارت استراتژیک بر ایران؛ آمریکا برای نظارت بر ایران پایگاه نظامی می سازد
دومین عامل قتل محیط‌بان گلستان دستگیر شد
مجری مشهور به خارج مهاجرت کرد
80 هزار فرصت شغلی برای معلولان تا پایان سال به واقعیت می‌پیوندد؟
ترامپ رسانه‌ها را به کارشکنی در دیدار با پوتین متهم کرد
افزایش حقوق کارکنان دولت و شهرداری‌ها به مرحله نهایی رسید
چند درصد از بدهی میلیاردی بابک زنجانی تسویه شد؟
اردن: اظهارات خطرناک و تحریک آمیز نتانیاهو را به شدت محکوم می‌کنیم
مازندران در معرض خطر سیل؛ هشدارهای جدی به مردم اعلام شد
پسران بسکتبال ایران به فینال لیگ جوانان آسیا راه یافتند
دیدار نماینده ویژه روسیه با عراقچی
دادگاه کانادا حکم جدیدی درباره حادثه هواپیمای اوکراینی صادر کرد
طالبان دوباره خبرساز شد؛ اعدام بی‌رحمانه نوجوان افغان به‌خاطر بازی با موبایل
سناریوهای احتمالی جنگ بعدی میان اسرائیل و ایران چگونه خواهد بود؟
جزئیات آزمون استخدامی بانک مرکزی اعلام شد؛ استخدام 600 نفر قطعی است
اطمینان فرمانده مرزبانی: هیچ خلأ امنیتی در مرزهای اربعین وجود نداشت
بازار مسکن در مسیر نزولی؛ قیمت هر متر خانه در شمال تهران 30 تا 50 میلیون تومان کاهش یافت
24 ساعت خشونت؛ بیش از 560 شهید و زخمی در حملات صهیونیستی به غزه
اعلام یکطرفه شدن جاده چالوس از ساعت 19 امروز
پزشکیان: نتانیاهو به جای دلسوزی دروغین، به جنایاتش در غزه نگاه کند
دیدار سخنگوی دولت با کارگردان مطرح سینما، پوران درخشنده
لاریجانی: مقاومت سرمایه ملی لبنان است/ ما طرحی برای لبنان نیاورده‌ایم
برق مشترکان پرمصرف تهرانی، به طور هوشمند محدود شد
نجات معجزه‌آسا: کودک پاکستانی در مرز شلمچه از گرمای مرگبار در امان ماند
پُرمصرف‌ترین داروها کدامند؟
نیمیتز پس از 5 سال در بحرین؛ واشنگتن بدنبال چیست؟
آمریکا چین را با تراشه هایش زیرنظر گرفت
سنگر ساختن از نام کوروش برای شلیک به روان مردم ایران
تصویرسازی اربعین و رهایی از تلهٔ آینده‌های پیش‌فرض
قیمت خودرو امروز چهارشنبه 22 مرداد 1404 +جدول
تجربهٔ «مشایهٔ» اربعین
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهار‎شنبه 22 مرداد 1404
آغاز دوره‌ای جدید در مدیریت آبی‌ها/چه کسی مدیرعامل جدید استقلال می شود؟
5 کشته و 57 مصدوم در حادثه اتوبوس زائران اربعین + اسامی
رایزنی میانجی‌گرایانه وزیر خارجه مصر با عراقچی و گروسی
جدیدترین حراج شمش طلا هفته آینده برگزار می شود+ جزئیات
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 22 مرداد 1404 +جدول
امروز ؛ آخرین روز فروش ارز اربعین/زائران اربعین چقدر دینار خریدند؟ + جزئیات
پاسخ توییتری فرزند پزشکیان به جلیلی درباره مذاکرات
سایپا فروش ویژه خودروهای وارداتی را کلید زد
ارسال نامه تروئیکای اروپایی درباره مکانیسم‌ ماشه به سازمان ملل/خطر اعمال دوباره تحریم‌ها
بورس باز عقب نشینی کرد
X
آگهی تبلیغاتی