×
سیاسی
شناسه خبر : 155546
تاریخ انتشار :

«نورنیوز» از الزامات تحقق مشارکت فراگیر مردمی در انتخابات گزارش می‌دهد؛

چه کسانی از فرمان رقابت و مشارکت در انتخابات تمرد می‌کنند؟

نفس اینکه در روزهای پرخبر و دائم در حال تحولی که بر ایران می‌گذرد،‌ عالی‌ترین مقام نظام، برترین نهاد نظارتی کشور را فرامی‌خوانند تا موضوع مشارکت پرشور را یادآور شوند به خودی خود باید اعلام رسمی سیاست انتخاباتی نظام در اولویت بخشیدن به عنصر مشارکت تلقی شود. به این اعتبار هرچند میهمانان مقام معظم رهبری در آن نشست، ‌اعضای محترم شورای نگهبان بودند اما مخاطب ایشان،‌ تمام دست‌اندرکاران فرآیند انتخابات هستند.

نورنیوز - گروه سیاست: دامنه اعتراضات به نحوه عمل هیأت‌های اجرایی در بررسی صلاحیت‌های نامزدان انتخابات دوره دورازدهم مجلس شورای اسلامی به تریبون‌های نماز جمعه کشیده شد. روز گذشته،‌ صحن مراکز اقامه نماز جمعه در برخی از مهم ترین شهرهای کشور، ‌شاهد انتقادات صریحی از زبان خطیبان بود. صریح‌ترین و تندترین مواضع را در این میان،‌ امام جمعه موقت تهران اتخاذ کرد. حجت الاسلام و المسلمین محمدحسن ابوترابی که در جغرافیای سیاسی ایران امروز، از رجال میانه‌رو و مرضی الطرفین به شمار می‌آید، در نقد رفتار انتخاباتی بعضی از هیأت‌های اجرایی، تصمیمات آنها را منطبق با ضوابط "عالمانه، خردمندانه و همسو" با مبانی و اصول مشارکت و رقابت سیاسی ندانست و اعلام کرد که این اقدامات،‌ مورد نقد صاحب نظران دغدغه‌مند و مسئولین ارشد اجرایی قرار گرفته است. او به‌طور ضمنی، دولتمردان را به برنامه‌ریزی صحیح و احساس مسئولیت دعوت کرد تا حضور مردم در انتخابات پیش رو،‌ اقتدارآفرین باشد.

چند روز پیش از این سخنان،‌ فقها و حقوق‌دانان شورای نگهبان به حضور مقام معظم رهبری رسیدند. طبق اخباری که رسانه‌ها از این دیدار مخابره کردند، ایشان نکاتی را درخصوص وظایف قانونی شورای نگهبان بیان و تأکید کردند: «همه وظیفه دارند زمینه برگزاری انتخاباتی پرشور را در اسفند ماه امسال فراهم کنند.»

 احتمالاً برخی از امامان جمعه خصوصاً خطیب جمعه تهران نیز با درک اهمیت مضاعفی که موضوع مشارکت حداکثری در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی دارد به نقد رفتار هیأت‌های اجرایی زبان گشودند. گفتاری که بر زبان حجت الاسلام و المسلمین ابوترابی‌ به‌عنوان چهره‌ای بانفوذ و مقبول در میان گروه‌های مختلف اجتماعی جاری شد، این روزها نمونه‌های فراوان دیگری هم دارد. بسیاری از اهالی سیاست و اصحاب رسانه و فعالان حزبی در نقد ابهامات کارنامه عمل هیأت‌های اجرایی تحلیل‌ها و ارزیابی‌های متعددی منتشر کردند. در میان این رشته بلند از نقدها بیش از هرچیز سه موضوع برجسته بود.

۱) مطالبه شفافیت در معیارها: چیزی که تقریباً تمام ردصلاحیت شدگان از طیف‌‎های مختلف سیاسی درباب آن زبان به گلایه گشودند عدم شفافیت در دلایل اعلامی هیأت‌های اجرایی برای نتیجه بررسی‌ها بود. بسیاری از ردصلاحیت‌ها با استناد به چیزی که «عدم التزام» به اسلام یا نظام نامیده شده صورت گرفته و این افراد با چنین عنوانی از گردونه رقابت‌ها بیرون گذاشته شده‌اند. به نظر می‌رسد استفاده از تعابیر و عناوینی که از فرط کلیت، می‌تواند بر هر مصداقی اطلاق شود ریشه بروز چنین ماجرایی است. شک نیست که هر قانون و ضابطه‌ای الزاماً درجاتی از کلیت را با خود دارد اما نکته اینجاست که در معیارهای احراز صلاحیت، هرچه بیشتر باید به سمت شفافیت و ابهام‌زدایی پیش رفت به نحوی که دلیل ردصلاحیت یک نامزد،‌ هم برای خودش و هم برای طرفدارانش و هم به طور کلی برای جامعه سیاسی کشور باورپذیر،‌ شفاف و خردپسند باشد.

۲) پرهیز از سخت‌گیری در اطلاق‌ها و انطباق‌ها: افزون بر مفاهیم و عناوین و معیارها، چیزی که اهمیت فراوانی دارد میزان رواداری یا سخت‌گیری در اطلاق آنها بر نامزدهاست. پیداست که در فرآیند اطلاق و انطباق معیارها بر مصادیق، ‌هم می‌توان با عزمی سختگیرانه عمل کرد و هم با موضعی از سر وسعت نظر و تسامح معقول. مرز میان این دو حالت، مرزی باریک اما تعیین کننده است. چنانچه کسی این مرز را برحسب رویکرد مورد نظر خود تعیین کند قطعاً افرادی را که از این دایره خارج می‌بیند به آسان‌ترین وجه ممکن،‌ مصداق فرد «ناملتزم» به معیارهای صلاحیت به شمار می‌آورد اما اگر این تسامح معقول و منطقی را داشته باشد که در سایه نوعی وسعت نظر، "دیگری" را به راحتی جزء «ناملتزمان» نگنجاند طبعاً دایره صاحبان صلاحیت برای حضور در رقابت انتخاباتی وسیع تر خواهد بود.

۳) وداع با سلیقه‌گرایی در حقوق شهروندی: نابخشودنی‌ترین معصیتی که یک نهاد یا مسئول حاکمیتی می‌تواند مرتکب شود سلب حقوق شهروندی افراد بر حسب عارضه سلیقه‌گرایی است. کسی که در موقعیت قضاوت به معنای عام لفظ می‌نشیند، تکلیفی اخلاقی و فریضه‌ای شرعی بر او بار می‌شود تا چیزی را که موظف به ارزیابی شده است برحسب قانون، ‌منطق و اخلاق بررسی کند. چنانچه در این فرآیند، معیارهای فرامتنی از جمله  سلیقه‌گرایی حاکم باشد اولین نتیجه‌ای که رقم خواهد زد تخریب کل چرخه ارزیابی و تضعیف موقعیت نهادهای نظارتی در چشم مردم است.

اکنون باید به سه نکته دیگر توجه داشت که در تقویت مشارکت پرشور انتخاباتی می توانند نقش تعیین کننده داشته باشند:

یکم) نفس اینکه در روزهای پرخبر و دائم در حال تحولی که بر ایران می‌گذرد،‌ عالی ترین مقام نظام، برترین نهاد نظارتی کشور را فرامی‌خوانند تا موضوع مشارکت پرشور را یادآور شوند به خودی خود باید اعلام رسمی سیاست انتخاباتی نظام در اولویت بخشیدن به عنصر مشارکت تلقی شود. به این اعتبار هرچند میهمانان مقام معظم رهبری در آن نشست، ‌اعضای محترم شورای نگهبان بودند اما مخاطب ایشان،‌ تمام دست‌اندرکاران فرآیند انتخابات ‌از جمله وزارت کشور، احزاب،‌ رسانه‌ها، متنفذین و چهره‌های اثرگذار هستند.

دوم) به مصداق "اذن در شئی اذن در لوازم آن است"، نهادهای مجری و ناظر در تحقق فرمان مشارکت پرشور، باید لوازم این درخواست را نیز پیاده کنند. از مهم‌ترین لوازم چنین هدفی، تمهید شرایط برای هرچه رقابتی‌تر شدن فضای انتخاباتی است. چنین فضای رقابتی لازم است هم در سطح انتخاب کنندگان ایجاد شود و هم در سطح انتخاب شوندگان. بنابراین هم باید صداهای "اصلی" جریان‌های متنوع سیاسی در کشور برای اقدام انتخاباتی آزاد گذاشته شود و زمینه حضورشان فراهم آید؛ و هم به فعالین حزبی و هواداران نامزدها مهلتی برای فعالیت پرحجم در چارچوب قانون داده شود.

سوم) هرچند چنین اقداماتی این ظرفیت را دارند که فضای انتخاباتی را پرشورتر کنند اما واقع گرایانه باید قبول کرد که  جلب اعتماد مردم برای حضور پرشور در انتخابات،‌ شاید آنقدر که به نظر می‌رسد آسان نباشد. برخی سلیقه‌گرایی‌های جناحی در ادواری از انتخابات شاید به سادگی از ذهن شهروندان ایرانی زدوده نشود. جلوگیری از ایجاد سوءظن در ذهن مردم نیاز به اقدامات تبیینی متراکم و هنرمندانه دارد تا بدون هیچ ابهامی زمینه برای مشارکت و رقابت حقیقی مهیا شود. بی‌شک این وظیفه خطیر بر دوش رسانه‌ها خصوصاً صداوسیما و نهادهای تبیینی و تبلیغی است. هوشمندی و هنرمندی در نوع این تبیین‌ها شرط اساسی برای تقویت اعتماد عمومی جهت مشارکت فعال در انتخابات آتی است. 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش چلوکباب ارزان، یا فروش سَم؟
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
حرکت زیبای مهدی طارمی در برای هموطنان عزادارش + فیلم
نورنما | ضربه افسانه ای کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
در آستانه دور چهارم مذاکرات، آمریکا به دیپلماسی تهدید روی آورده است
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
پایان تراژیک در کوچه‌ای بی‌صدا؛ پرونده‌ای جنایی در آمل گشوده شد
پوستر اولین بازی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی
ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!
تحلیلگر شبکه فاکس نیوز: حوثی ها مسبب سقوط جنگنده آمریکایی هستند + فیلم
منافع ملی، خط قرمز است
آیا تکاپوی دولت‌های اروپایی، حاکی از نزدیک بودن توافق ایران و آمریکاست؟
بحران پنهان در خانه بازنشستگان؛با حقوق فعلی فقط می‌شود زنده ماند!
تشدید تنش به سبک آمریکایی: وقتی پنتاگون بر میز مذاکره سایه جنگ می‌افکند
توصیه پلیس فتا به حجاج برای سفر ایمن
«طرحی نو» لازم است
سازمان هواپیمایی با شرکت های متخلف برخورد خواهد کرد
پایان مأموریت مخفی موساد در ایران؛ از اعترافات تا اجرای حکم اعدام
خسارت های ناشی از زمین لرزه در رشتخوار
زمان و شیوه تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد +فیلم
وقتی تولید ثروت کمتر از دود سیگار مالیات می‌دهد!
بهمن صالح نیا، پیشکسوت نامدار ملوان بندر انزلی درگذشت + فیلم
پیام متاثرکننده جناب خان در پی حادثه بندر رجایی + فیلم
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ جزییات شناسایی مفقودین و پرداخت دیه
کالابرگ 1404؛ تداوم یا توقف؛اعتبار جدید چه زمانی شارژ می شود؟
پیش‌فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو در اردیبهشت +جزییات و لینک ثبت نام
تبریک سفارت روسیه به ایران
رقابت برای آینده: کنکور نوبت اول از صبح امروز آغاز شد!
وضعیت اب و هوا امروز 11 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
در حسرت یک قرارداد دائم
اعلام جزئیات کامل هزینه نقل و انتقال خودرو در سال 1404
لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
توافق با ایران بسیار مهم است/ گفت‌وگوها به برخی جزئیات فنی رسیده‌
وزیر کار تکلیف کالابرگ را مشخص کرد
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
پایان فوتبال تماشایی ستارگان و درخشش یامال؛ بارسلونا (3) - اینتر (3) + خلاصه بازی
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
X
آگهی تبلیغاتی