×
فرهنگی
شناسه خبر : 155146
تاریخ انتشار :

نورنیوز در گزارش تکمیلی خود موضوع کمبود شیرخشک را بررسی می‌کند؛

بازی خطرناک واردات با دُم شیرخشک داخلی

به نظر می‌رسد برای رفع کمبود شیرخشک که چند ماهی است بازار را متلاطم و خانواده‌ها را نگران کرده است، راه میانبری برگزیده شده است؛ واردات. جای تردید نیست که رفع مشکل شیرخشک در کوتاه‌ترین زمان، وظیفه اصلی نهادهای مرتبط است اما این راهکار سریع و میانبر نباید به تضعیف تولید داخل بینجامد.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: مشاور رئیس سازمان غذا و دارو خبر داده که ظرف ۲۴ ساعت آینده،‌ یک میلیون و ۱۰۰ هزار قوطی شیر خشک وارداتی در کشور توزیع خواهد شد؛ خبری که معلوم نیست چقدر می‌تواند از تلاطم‌های بازار و تشویش خانواده‌های صاحب نوزاد کم کند. سجاد اسماعیلی در توضیح بیشتر خبر خود گفته این مقدار شیر خشک وارداتی دپو شده در گمرک پس از اطمینان از کیفیت و سلامت آنها امروز ترخیص و با سرعت در سطح کشور توزیع می‌شود.  

معضل کمبود شدید شیرخشک یکی، دو ماهی است که به دغدغه خانواده‌ها تبدیل شده است. نورنیوز پیش از این، در گفت‌وگو با برخی از شاغلان در داروخانه‌ها گزارش داد که سهمیه شیرخشکی که برای توزیع دریافت می‌کنند به هیچ وجه متناسب با حجم مراجعات و میزان تقاضا نیست. برخی از اقلام شیرخشک نیز به طور کلی نایاب است. علاوه بر این، تصمیم سازمان غذا و دارو برای تخصیص شیرخشک در ازای کد ملی نیز مشکلاتی را برای برخی خانواده‌ها خصوصا مردمی که در مناطق محروم یا حاشیه شهرها فاقد شناسنامه‌اند ایجاد کرده است.  

همان گزارش،‌ گلایه‌های برخی از تولیدکنندگان داخلی شیرخشک را نیز منعکس کرده بود که از عدم تخصیص ارز از سوی سازمان غذا و دارو برای تأمین مواد اولیه شیرخشک و تسویه بدهی شرکت‌های تولیدکننده با طرف‌های خارجی شکایت داشتند. «ایرنا» اعلام کرده است از آغاز امسال تا ۱۹ آبان، ۹۸ میلیون و ۲۰ هزار دلار ارز ترجیحی برای واردات و مواد اولیه شیر خشک اختصاص داده شده که نسبت به همین دوره زمانی در سال گذشته افزایش ۷۷ درصدی داشته است. اما معلوم نیست از این مبلغ، چقدر برای «واردات» و چقدر برای «تامین مواد اولیه مورد نیاز شرکت‌های داخلی» بوده است. 

هانی تحویل‌زاده رئیس انجمن تولیدکنندگان شیر خشک قبلا به نورنیوز گفته بود:« امسال به دلیل اینکه ارز به تولیدکنندگان شیر خشک اختصاص پیدا نکرد با مشکل مواجه شدیم. دو شرکت بزرگ تولید شیر خشک، بدهی ارزی ۵۰ میلیون یورویی دارند. اگر این عدد را با قیمت ارز آزاد حساب کنیم چیزی در حدود سه همت می‌شود. بیانیه بانک مرکزی در این خصوص نشان می‌دهد ارز مناسب توسط بانک مرکزی به‌صورت مداوم تامین شده، اما سازمان غذا و دارو به مقدار مناسب از این ارز در تامین مواد اولیه کارخانه‌های شیرخشک استفاده نکرده است. اگر ما ارز گرفتیم و شیر خشک به اندازه تولید نکردیم ما را به قوه قضاییه معرفی کنند.»

واردات شیر خشک برای کشوری که ظرفیت تولید سالانه بیش از ۱۲۰ میلیون قوطی شیرخشک دارد هم از نقطه نظر اعتباری و هم از جهت مدیریتی موضوعی سوال برانگیز است. برای هر شهروند کنجکاوی که اخبار این حوزه را پی می‌گیرد این سئوال مطرح است که چگونه ممکن است یک ظرفیت بالفعل و فعال، به سادگی زمین‌گیر شود و کشور را از موقعیت یک صادرکننده شیرخشک به موقعیت واردکننده‌ای اضطراری تبدیل کند. 

ورود نهادهای تخصصی و نظارتی و چه بسا قضایی به این ماجرا ضرورت دارد. در این فرایند اگر سومدیریت، اهمال کاری، یا ترک فعلی صورت گرفته باشد نباید به سادگی از کنار آن عبور شود و به طور قطع نیازمند رسیدگی و پیگیری جدی است. 

این فرض را نیز نمی‌توان به طور کامل از واقعیت دور دانست که جریان‌هایی با هدف سودجویی و ثروت‌اندوزی، سازوکارهای پیدا و پنهانی ترتیب داده و با ایجاد نوعی «کمبود مصنوعی» در بازار شیرخشک، فضایی برای سواستفاده شخصی و باندی فراهم کرده باشند. 

واضح است که هیچ یک از این فرض‌ها مادام که در نهادهای صالح بررسی نشده باشد به طور بالفعل واقعیت ندارند اما اهمیت و شکل پرسش برانگیز ماجرا ایجاب می‌کند نهادهای ناظر از هیچ فرضیه‌ای غفلت نکنند. 

در خاطر مردم هست که در برخی دوره ها، بررسی کمبود برخی اقلام دارویی و بهداشتی، نهادهای نظارتی را به جریانی مافیایی رساند که با ایجاد تصنعی کمبود دارو،‌ زمینه را برای ثروت اندوزی شخصی فراهم کرده بودند. آیا نمی‌توان در ماجرای اخیر کمبود شیرخشک،‌ بار دیگر تمام فرض‌ها را مدنظر قرار داد و به همه ترک فعل‌ها،‌ سومدیریت‌ها،‌ اهمال کاری‌ها و حتی زد و بندهای احتمالی رسیدگی کرد؟ 

بی‌شک بازی با امنیت غذایی نوزادان و امنیت روانی خانواده‌هایشان، از شنیع‌ترین و غیرانسانی‌ترین اقداماتی است که شایسته تندترین برخوردها،‌ دقیق‌ترین رسیدگی‌ها و شدیدترین مجازات‌هاست. 

واردات اخیر شیرخشک چه بسا از جهت کشور مبدأ‌ واردات هم نیازمند بررسی باشد. یک تولیدکننده داخلی درباره اینکه شیر خشک وارداتی از کجا تامین شده است قبلا به نورنیوز گفته بود:«این شیر خشک از یک شرکت ترکیه‌ای که سابقه چندانی در حوزه تولید شیرخشک ندارد تامین می‌شود در حالی که شرکت‌های تولیدکننده داخلی هر کدام بیش از ۲۰ تا ۳۰ سال است در این عرصه فعالیت می‌کنند. همچنین ارزبری شیر خشک‌های وارداتی سه برابر تولید داخل است. محصولی که وارد می‌شود به همه آن ارز ترجیحی تعلق می‌گیرد و به همین دلیل قیمت ریالی آن نصف تولید داخل در می‌آید. ارزبری ما از بانک مرکزی ۲.۱ تا ۴.۱ دلار است اما شیر خشک وارداتی ۵.۳ دلار است. اگر پنج کارخانه تولید داخل به اندازه چهار یا پنج ماه مواد اولیه داشته باشند می‌توانیم به تولید پایدار برسیم و ۱۰ میلیون قوطی شیر خشک در ماه تولید کنیم و به این ترتیب مشکل کمبود شیر خشک حل می‌شود.»  

به نظر می‌رسد برای رفع کمبود شیرخشک که چندماهی است بازار را متلاطم و خانواده‌ها را نگران کرده است، راه میانبری برگزیده شده که معمولا انتخاب اول مسئولان و مدیران در موقعیت‌های بحرانی است؛ واردات. 

جای تردید نیست که رفع مشکل شیرخشک در کوتاه‌ترین زمان، وظیفه اصلی نهادهای مرتبط است اما این راهکار سریع و میانبر الزاما نباید همواره به عنوان اولین راه حل مد نظر قرار گرفته و به تضعیف تولید داخل بینجامد. 

کم توجهی به ظرفیت‌های داخلی و زمینگیر کردن چرخه تولید ملی اگر در آن تعمدی نباشد، حداقل موجب هدررفت منابع ارزشمند ملی و ناامیدکردن تولیدکنندگان داخلی خواهد شد. علاوه بر این، چندان معلوم نیست که چنین تدابیری بتواند نیازهای بازار را نیز تأمین و نارضایتی مردم را رفع کند. 

گواینکه مشاور رئیس سازمان غذا و دارو از «تولید سه شیفته داخلی» نیز سخن گفته اما هنوز می‌توان این سئوال را پرسید که چرا به جای تکیه بر تولیدکنندگان داخلی و رفع مشکلات ارزی و بانکی آنها، راه میانبر و نه چندان روشن و ایمن واردات را برگزیدند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
تداوم کمبود شیرخشک در بازار و سئوالات بی‌پاسخ!
دوشنبه 1402/08/15 ساعت 10:27
نور ویدئو؛
تداوم کمبود شیرخشک در بازار و سئوالات بی‌پاسخ!
کمبود شیر خشک در بازار طی هفته‌های اخیر به یکی از مهمترین مشکلات خانواده‌های دارای فرزند خردسال تبدیل شده است. والدین از این داروخانه به آن داروخانه می‌روند و در نهایت دست خالی برمی‌گردند. سوال اینجاست که مهمترین دلیل بروز این مشکل چیست؟ و چرا کشور ما که زمانی صادرکننده این محصول بود، اکنون در تأمین نیاز نوزدان خود ناتوان شده است؟
دهن نوزادان بوی شیر خشک نمی‌دهد!
دوشنبه 1402/08/15 ساعت 09:26
«نورنیوز» از ابعاد اجتماعی کمبود شیر خشک گزارش می‌دهد؛
دهن نوزادان بوی شیر خشک نمی‌دهد!
دسترسی دشوار به شیرخشک، احساس عمومی مردم نسبت به میزان امنیت غذایی را دچار نوسان می‌کند و همین احساس حتی اگر واقعیت هم نداشته باشد، جامعه را به نگرانی‌هایی می‌اندازد. مراجعات مکرر خانواده‌ها به داروخانه‌ها برای تهیه شیرخشک و جواب منفی شنیدن از آنها،‌ بی‌درنگ هم ضریب اضطراب اجتماعی را افزایش می‌دهد و به آرامش خانواده‌ها لطمه می‌زند.
تداوم کمبود شیرخشک در بازار و سئوالات بی‌پاسخ!
شنبه 1402/08/13 ساعت 08:37
«نورنیوز» دلایل کمبود برخی کالاهای ضروری در بازار را بررسی می‌کند؛
تداوم کمبود شیرخشک در بازار و سئوالات بی‌پاسخ!
کمبود شیر خشک در بازار طی هفته‌های اخیر به یکی از مهمترین مشکلات خانواده‌های دارای فرزند خردسال تبدیل شده است. والدین از این داروخانه به آن داروخانه می‌روند و در نهایت دست خالی برمی‌گردند. سوال اینجاست که مهمترین دلیل بروز این مشکل چیست؟ و چرا کشور ما که زمانی صادرکننده این محصول بود، اکنون در تأمین نیاز نوزدان خود ناتوان شده است؟
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ شناسایی 29نفر از جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجایی
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
X
آگهی تبلیغاتی