×
اقتصادی
شناسه خبر : 152043
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

راه حل مشکلات خودرو در کشور چیست؟

سوال اصلی اینجاست که چرا مشکلات حوزه خودرو در کشور تمامی ندارد و نمی‌توان برای آن پایانی متصور بود؟ به نظر می‌رسد که صنعت خودروسازی در کشور دستِ‌کم از 5 مشکل جدی رنج می‌برد که تجربه جهانی راه برون رفت از آن را به روشنی نشان می‌دهد.

نورنیوز ـ گروه اقتصاد: «عباس علی‌آبادی» وزیر صنعت، معدن و تجارت امروز پنج‌شنبه در نخستین رویداد ملی صنعت دانش‌بنیان با اشاره‌ای مشخص به مبحث خودرو به عنوان یکی از مهم‌ترین موضوعات مبتلابه مردم، به نوعی سیاست‌های کلی وزارت‌خانه تحت مدیریت خود در این خصوص را بیان کرد.

وزیر صمت با طرح این سوال که؛ «چرا باید به خودروساز رانت بدهیم و بعد حساب‌کشی کنیم؟» گفت: خودروسازان باید بدانند که هیچ رانتی در کار نیست و باید روی پای خود بایستند.

علی‌آبادی افزود: سالانه ۲ میلیون خودرو در کشور اضافه می‌شود، لذا باید برای کاهش مصرف بنزین آنها به سمت برقی شدن خودروها حرکت کنیم.

از ابتدای تشکیل دولت سیزدهم، موضوع خودرو به دلیل مشکلات عدیده و نارضایتی مردم به یکی از اصلی‌ترین سرفصل‌های کاری دولت تبدیل شد و مجموعه ارکان مرتبط با این حوزه با محوریت وزارت صمت موظف به سامان‌دهی آن شدند.

سیدرضا فاطمی امین که از مجلس شورای اسلامی برای تصدی این وزارت‌خانه رأی اعتماد گرفته بود، از همان ابتدا ضمن بازبینی شرایط موجود، تلاش کرد فرآیندی را با هدف بهبود وضعیت و با محوریت رفع چند معضل اساسی از جمله «کیفیت»، «تیراژ» و «صفر کردن خودروهای کف پارکینگ» کلید بزند.

در همین راستا؛ مدیریت دو خودروساز بزرگ کشور در ماه‌های پایانی سال 1400 تغییر کرد تا روحی تازه در کالبد این صنعت دمیده شود.

از سویی؛ رهبر معظم انقلاب در دهم بهمن‌ماه همان سال در دیدار با تولیدکنندگان داخلی، با ورود به مقوله خودرو، ضمن گلایه شدید از شرایط این صنعت و اشاره به نارضایتی مردم، از همه دستگاه‌های مرتبط خواستند که در اسرع وقت، این وضعیت سامان‌دهی شود.

پس از آن، سیدابراهیم رئیسی در پانزدهم اسفندماه 1400 پس از بازدید سرزده از گروه خودروسازی ایران‌خودرو، دستوراتی را ذیل هشت بند در خصوص «بهبود وضعیت صنعت خودروسازی کشور» به وزیر صمت ابلاغ کرد.

دوران پرتکاپوی وزارت فاطمی امین البته به اجرای تام و تمام این دستورات قد نداد و گرچه مواردی مهمی از آن دستورات، از جمله «صفر شدن خودروهای کف پارکینگ»، «افزایش تیراژ تولید» و «ارتقاء نسبی کیفیت» خودروهای داخلی» تا حدود زیادی انجام و برآورده شد، اما به هر حال مجلس تداوم حضور او را به مصلحت ندانست و با دو بار استیضاح او ظرف چند ماه، نهایتا در اردیبهشت‌ماه 1402 رأی اعتماد خود را پس گرفت.

حال پس از روی کار آمدن علی‌آبادی در وزارت صمت و با وجود اتفاقات مهمی که در دوره قبل رقم خورد، به دلایل متعدد هنوز صنعت خودروسازی کشور از یک ثبات و مطلوبیت راضی‌کننده برخوردار نیست و اعداد و ارقام منتشر شده در این خصوص همچنان موجب نگرانی‌های زیادی است.

با این تفاسیر؛ سوال اصلی اینجاست که چرا مشکلات این حوزه تمامی ندارد و نمی‌توان برای آن پایانی متصور بود؟ در پاسخ باید گفت؛ به نظر می‌رسد که صنعت خودروسازی در کشور دستِ‌کم از ۵ مشکل جدی رنج می‌برد و تا این مشکلات باقی باشد نمی‌توان انتظار معجزه داشت:

نخست؛ «فقدان یک راهبرد توسعه‌محور» که بتواند در زمانی مشخص شرایط را به وضعیتی مطلوب تغییر دهد و با تبدیل این صنعت به صنعتی رقابتی موجب افزایش کیفیت و البته کاهش زیان انباشته شود.  

دوم؛ «مدیریت دولتی ناکارآمد» که با دخالت ده‌ها دستگاه ریز و درشت دولتی و حاکمیتی در امر تولید و عرضه و ایجاد «مالکیت نامتجانسِ به ظاهر خصوصی اما در اصل دولتی»، نه تنها این صنعت را به دریافت رانت عادت داده، بلکه موجب کاهش ابزارهای نظارتی از یک سو و کاهش قدرت رقابت از سوی دیگر شده و نارضایتی مردم را در پی دارد.  

سوم؛ «فقدان بهره‌وری» که مهم‌ترین دلیل آن «اقتصادی نبودن زنجیره تولید» و «عدم راهبرد مناسب برای خلق ثروت به دلیل رانت‌محور» بودن است. این مسئله بی‌تردید بیشترین تاثیر را در عدم تولید محصول با کیفیت و اقتصادی داشته و منطقا این صنعت را به‌ویژه از نقطه‌نظر تکانه‌های اقتصادی به شدت آسیب‌پذیر کرده است.   

چهارم؛ «نیروی انسانی حجیم و عمدتا غیر متخصص» که خود معلول دولتی بودن و به تبع آن سیاسی بودن مدیریت در خودروسازی کشور است، چه، به ویژه در بخش ستادی موجب به‌کارگیری افراد کارنابلد و سفارشی شده و قاعدتا مانع سرمایه‌گذاری در بخش‌های تولیدی و مهندسی و به‌کارگیری افراد شایسته و متبحر می‌شود.  

و پنجم؛ قصه پرغصه «قیمت‌گذاری دستوری» که هم خودروساز را دچار چرخه خانمان‌سوز «زیان‌دهی» کرده و توان برنامه‌ریزی و توسعه را از مدیرانش می‌گیرد و هم دولت را به دلیل این زیان‌دهی، از اخذ مالیات مربوطه محروم می‌سازد.

مجموعه این مشکلات موجب شکل‌گیری زیان انباشته چند هزار میلیارد تومانی در دو شرکت اصلی خودروسازی شده و طبیعی است که با روند موجود این وضعیت همچنان ادامه خواهد داشت.

دو خودروساز بزرگ کشور که به گفته وزیر صمت با رانت دولتی سرپا هستند، در چنین شرایطی طبیعتا توان تبدیل بنگاه‌های خود به مجموعه‌هایی سودده را نخواهند داشت و نمی‌توانند مانند رقبای خارجی خود بنگاه‌داری کنند.

تداوم این رانت صرفا موجب تداوم تولید خودروهای غیر اقتصادی و نسبتا کم‌کیفیت‌تر از نمونه‌های خارجی می‌شود که با توجه به قیمت‌گذاری‌های دستوری، قطعا به انباشت زیان بیشتر منجر خواهد شد.

راه حل تجربه شده در دنیا نشان می‌دهد که راه حل اصلی، «خصوصی‌سازی واقعی» این صنعت است که به موجب آن، هم «مالکیت» و هم «مدیریت» به بخش خصوصیِ صاحب صلاحیت منتقل شود تا خودروسازان بدون اتکاء به رانت دولتی و ناگزیر از تکیه به توان خود، ضمن تولید محصول با کیفیت و اقتصادی اولا توان رقابت خود را بالا برده و ثانیا با سوددهی از زیان انباشته خارج شوند.  


نورنیوز
اخبار مرتبط
تیشه شورا بر ریشه رقابت؛ آیا شورای رقابت از قیمت‌‌گذاری خودرو حذف می‌شود؟
جمعه 1402/07/28 ساعت 16:20
نورنیوز بررسی کرد؛
تیشه شورا بر ریشه رقابت؛ آیا شورای رقابت از قیمت‌‌گذاری خودرو حذف می‌شود؟
در حالی که در هفته گذشته برخی رسانه‌ها از حذف شورای رقابت از فرایند قیمت‌گذاری خودرو خبر داده و زمزمه‌های اعمال مقررات جدید برای تعیین قیمت خودرو براساس سیاست‌هایِ کشورو در جهت کاهش نرخ تورم قوت گرفته بود، این شورا در اقدامی جدید، قیمت هشت محصول یک خودروساز را 80 تا 170 میلیون تومان افزایش داد.
آخرین تحولات حوزه خودرو و چشمان نگران مردم
چهارشنبه 1402/07/12 ساعت 12:52
نور ویدئو؛
آخرین تحولات حوزه خودرو و چشمان نگران مردم
به نظر می‌رسد؛ بازار خودرو به همان دلیل همیشگی یعنی ورود دستگاه‌های متعدد دولتی از یک‌سو و خصوصی نبودن این صنعت به معنای دقیق کلمه، مجددا موجب بروز نگرانی‌هایی به ویژه نزد مشتریان شده و ضروری است که با یک سیاست‌گذاری درست، در ریل صحیح خود قرار گیرد.
آخرین تحولات حوزه خودرو و چشمان نگران مردم
شنبه 1402/07/08 ساعت 22:15
نورنیوز بررسی کرد؛
آخرین تحولات حوزه خودرو و چشمان نگران مردم
به نظر می‌رسد؛ بازار خودرو به همان دلیل همیشگی یعنی ورود دستگاه‌های متعدد دولتی از یک‌سو و خصوصی نبودن این صنعت به معنای دقیق کلمه، مجددا موجب بروز نگرانی‌هایی به ویژه نزد مشتریان شده و ضروری است که با یک سیاست‌گذاری درست، در ریل صحیح خود قرار گیرد.
وزیر صمت: در مهرآباد قبرستانی از هواپیماهای زمین‌‌گیر داریم
پنج‌شنبه 1402/07/06 ساعت 17:28
وزیر صمت: در مهرآباد قبرستانی از هواپیماهای زمین‌‌گیر داریم
عباس علی‌آبادی با بیان اینکه در فرودگاه مهرآباد قبرستانی از هواپیماهای زمین گیر وجود دارد، از شرکت‌های دانش بنیان خواست که در حل این مساله وزارت صمت را یاری کنند.
خاندوزی: واردات خودرو تسریع می‌شود
چهارشنبه 1402/07/05 ساعت 11:19
خاندوزی: واردات خودرو تسریع می‌شود
وزیر امور اقتصاد و دارایی از تسریع واردات خودرو در 6 ماهه دوم سال خبر داد.
سامانه یکپارچه ثبت‌نام خودرو از امروز فعال شد
دوشنبه 1402/06/20 ساعت 12:56
بیستم شهریور ماه؛
سامانه یکپارچه ثبت‌نام خودرو از امروز فعال شد
از امروز دوشنبه 20 شهریور به مدت چهار روز (تا پایان روز پنجشنبه 23 شهریور) سایت سامانه فروش یکپارچه خودروها بازگشایی و فعال می‌شود تا امکان ویرایش اولویت‌بندی برای متقاضیان اولین و دومین دوره سامانه یکپارچه که موعد تحویل 1403 دارند، فراهم شود.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
لحظات مهم بازی جام جهانی فوتبال ساحلی ایران و موریتانی
شرایط فروش 2 محصول سایپا دیزل از دوشنبه15 اردیبهشت 1404 اعلام شد. + لینک ثبت نام
هشدار ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ کاهش تعداد مصدومین بستری حادثه بندرعباس
ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل مس رفسنجان| قرمزها آماده انتقام در بازی برگشت
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
ضرب شست قانون به دو سارق هفت‌تیرکش
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
پلیس بدنبال رمز گشایی از قتل زن جوان آرایشگر
پوستر جذاب اولین بازی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی
ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!
رمز گشایی از نقش حوثی ها در سقوط جنگنده اف 18 آمریکایی + فیلم
منافع ملی، خط قرمز است
آیا تکاپوی دولت‌های اروپایی، حاکی از نزدیک بودن توافق ایران و آمریکاست؟
متناسب سازی حقوق بازنشستگان و چند سئوال کلیدی
رمز گشایی از ادبیات تهدید آمیز وزیر دفاع آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکرات با ایران
توصیه پلیس فتا به حجاج برای سفر ایمن
«طرحی نو» لازم است
سازمان هواپیمایی با شرکت های متخلف برخورد خواهد کرد
مأمور مخفی موساد در ایران به آخر خط رسید؛ از اعترافات تا اجرای حکم اعدام
خسارت های ناشی از زمین لرزه در رشتخوار
زمان و شیوه تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد +فیلم
بهمن صالح نیا، پیشکسوت نامدار ملوان بندر انزلی درگذشت + فیلم
رقابت نابرابر دود سیگار و بورس برای تولید ثروت!
مرثیه سرایی دیدنی "جناب خان" برای قربانیان حادثه بندر شهیدرجایی + فیلم
کالابرگ 1404؛ تداوم یا توقف؛اعتبار جدید چه زمانی شارژ می شود؟
پیش‌فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو در اردیبهشت +جزییات و لینک ثبت نام
تبریک روز ملی خلیج فارس با لهجه روسی!
رقابت برای آینده: کنکور نوبت اول از صبح امروز آغاز شد!
وضعیت اب و هوا امروز 11 اردیبهشت + وضعیت استانها
در حسرت یک قرارداد دائم
هزینه نقل و انتقال خودرو در سال 1404+ جزییات
لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
X
آگهی تبلیغاتی