×
سیاسی
شناسه خبر : 138338
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

دلایل عصبانیت آمریکا از توافقات ایران، چین و عربستان

پیوندهایی که در منطقه در حال شکل گرفتن است، نه تنها سودهای کلان تجارت تسلیحاتی آمریکا را با اختلال مواجه خواهد کرد که با منطقه‌محور شدن امنیت، ضمن حرکت به سمت پایان حضور نظامی غرب در منطقه ضربه‌ای شدید به سلطه‌گرایی آنان خواهد زد.

نورنیوز - گروه سیاست: «حسین امیرعبداللهیان» و «فیصل بن‌فرحان» وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی پنجشنبه ۱۷ فروردین‌ ماه در پکن و بعد از هفت سال به صورت رسمی دیدار و گفتگو کردند.

طرفین ضمن توافق برای بازگشایی نمایندگی‌های دو کشور در زمان مورد توافق، بر آمادگی خود برای از بین بردن موانع پیش روی گسترش همکاری‌ها تأکید کردند.

چین نیز ضمن استقبال از این توافق از آمادگی خود برای تحقق هر چه سریع‌تر اهداف این توافقات خبر داد.

این توافقات در حالی مورد استقبال بسیاری از کشورها قرار گرفته و آن را زمینه‌ساز تحولاتی جدید در منطقه و جهان دانسته‌اند که واکنش آمریکایی‌ها به این توافق جای تأمل دارد.

وال استریت‌ژورنال در گزارشی که روز پنجشنبه منتشر شد با اشاره به سفر هماهنگ‌نشده اخیر رئیس سازمان سیا به عربستان و دیدار با مقامات این کشور و همتایان اطلاعاتی خود، گزارش داد که «ویلیام برنز» در این دیدارها، نسبت به نزدیکی اخیر ریاض و ایران با میانجی‌گری چین ابراز نگرانی کرده است.

از سوی دیگر «ودانت پاتل»، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه  آمریکا مدعی شد؛ ایالات متحده، تهران را یک تهدید به‌حساب می‌آورد و تغییر رفتار حکومت ایران را به دیده تردید می‌نگرد.

او گفت: اگر گفتگوهای ایران و عربستان به اقداماتی از جانب تهران منجر شود که در نهایت رفتارهای بی‌ثبات‌کننده حکومت ایران، از جمله تکثیر سلاح‌های خطرناک را محدود کند، ایالات متحده نیز از فرآیند و نتیجه این مذاکرات استقبال خواهد کرد.

این نوع رفتارها نشان از هراس آمریکا از نظم نوین جهانی و آشکار شدن افول نظام سرمایه‌داری و یک‌جانبه‌گرایی غرب در عرصه جهانی دارد که با نقش‌آفرینی قدرت‌های نوظهور همچون چین، ایران، روسیه، هند و... در حال وقوع است.

در همین راستا؛ فاکس‌نیوز توافق میان ایران و عربستان را نه تنها باعث شکوفاییِ روابط پیچیده در غرب آسیا بلکه نشان‌دهنده تغییر جهت سیاست خارجی در دنیا متأثر از روابط پرتنش آمریکا و چین دانسته است.

شبکه سی‌بی‌اس نیز توافق بین ریاض و تهران به میانجی‌گری چین را نمایان‌گر یک پیروزی مهم دیپلماتیک برای چین در شرایطی دانسته که کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس به این نتیجه رسیده‌اند که ایالات متحده به آرامی در حال عقب‌نشینی از این منطقه است.

این نگرانی زمانی بیشتر شدت می‌گیرد که اخیرا نیز کشورهای عربی از جمله عربستان هم‌راستا با روسیه از کاهش تولید نفت اوپک پلاس که به افزایش بهای نفت منجر شد، حمایت کرده‌اند.

همچنین گزارش‌ها حکایت از پهلو گرفتن رزم‌ناو روسی در آب‌های عربستان دارد، چنانچه وزارت دفاع روسیه می‌گوید یک کشتی جنگی این کشور برای نخستین بار طی ۱۰ سال اخیر وارد عربستان شده و در بندر جده پهلو گرفته است.

علاوه بر کشتی جنگی آدمیرال گورشکوف، نفت‌کش روسی کاما نیز وارد جده شده که هر دو هم‌زمان آب‌های عربستان را ترک کردند.

بر این اساس؛ روند تحولات نشان می‌دهد که حتی متحدان آمریکا نیز دیگر به این کشور اعتماد نداشته و به دنبال یافتن شرکای جدید در صحنه جهانی هستند.

بُعد دیگر نگرانی آمریکا از دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان را در تاثیرات و نتایج هم‌گرایی دو کشور بر معادلات منطقه می‌توان جستجو کرد.

آمریکا که تلاش داشت با ایران‌هراسی و وعده‌های تسلیحاتی و سیاسی کشورهای عربی را به سازش با رژیم صهیونیستی و ایجاد جبهه واحد در قالب چتر امنیتی واحد علیه ایران سوق دهد امروز رویاهایش را بر باد رفته می‌بیند.

در مقابل، پیوندهایی که در منطقه در حال شکل گرفتن است، از یک‌سو سودهای کلان تجارت  تسلیحاتی آمریکا را با اختلال مواجه خواهد کرد و از سوی دیگر، با منطقه‌محور شدن امنیت، ضمن حرکت به سمت پایان حضور نظامی ایالات متحده و متحدانش در منطقه ضربه‌ای شدید به سلطه‌گرایی آمریکایی خواهد زد.

همچنین این پیوندها با پایان بخشیدن به روند سازش، می‌تواند جهان اسلام را در حمایت از فلسطین منسجم‌تر از پیش کند. روزنامه یدیعوت آحارانوت در گزارش صریحی در همین خصوص اعلام کرد؛ توافق ایران و عربستان به‌منزله فرو ریختن دیوار دفاعی است که اسرائیل می‌خواست برای خود بسازد.

این مسئله در کنار بحران داخلی رژیم صهیونیستی و ناتوانی دولت‌مردان آمریکا در حفظ این رژیم می‌تواند تاثیرات منفی بر انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا و تضعیف موقعیت دموکرات‌ها و شخص بایدن داشته باشد.

خواست کشورهای عربی برای احیاء و توسعه روابط با سوریه مانند سفر مقامات اماراتی، نمایندگان پارلمان‌های عربی، وزیر خارجه مصر و... به دمشق و نیز سفر «بشار اسد» به عمان و امارات و حضور «فیصل مقداد» وزیر خارجه سوریه در مصر در کنار اعلام آمادگی عربستان برای بازگشایی نمایندگی‌هایش در سوریه و حتی دعوت احتمالی از اسد برای نشست آتی سران اتحادیه عرب، شواهدی روشن از سمت و سوی تحولات اخیر است.

این مسئله چنان برای آمریکا سنگین بوده که با صدور بیانیه‌ای بر عدم تغییر مواضع واشینگتن در قبال سوریه تأکید کرده و برای نمایش عملی این ادعا و نشان دادن خشم خود از این روابط، اقدام به بمباران مواضع نیروهای سوریه و مبارزان با تروریسم در این کشور نمود.

به بیان دیگر؛ مواضع افرادی مانند رئیس سازمان سیا و خشم آنها از توسعه روابط ایران و عربستان نشات گرفته از نگرانی جدی آمریکا از دگرگونی‌های امنیت‌ساز و ثبات‌آفرین در منطقه و نظام بین‌الملل بدون نقش‌آفرینی آمریکاست.

امروز توافقات و عملکرد موفق کشورهایی هم‌چون ایران، عربستان و چین نظم نوینی را به نمایش گذاشته‌ که در آینده‌ای نه چندان دور در سایر مناطق جهان نیز می‌تواند تکرار شود.

این روند در کنار رویکرد جهانی به حذف دلار می‌تواند ضربه‌ای سنگین بر هژمونی اقتصادی و سیاسی ادعایی آمریکا پس از زوال قدرت نظامی آنها (فرار از افغانستان و ناتوانی در جنگ اوکراین) باشد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
شش ماه حرکت برای عبور از هفت سال توقف
شنبه 1402/05/28 ساعت 12:36
نورنیوز بررسی کرد؛
شش ماه حرکت برای عبور از هفت سال توقف
ارزیابی اقدامات ایران و عربستان در مسیر اجرای سند توافق‌نامه عادی‌سازی روابط، گویای این واقعیت است که تهران و ریاض با درکی راهبردی از ضرورت‌های کاهش تنش و توسعه ثبات و امنیت در منطقه در پیگیری روند آغاز شده بسیار جدی هستند.
اهداف عربستان از اتخاذ رویکرد جدید در حوزه سیاست خارجی
سه‌شنبه 1402/01/22 ساعت 01:33
نور ویدئو؛
اهداف عربستان از اتخاذ رویکرد جدید در حوزه سیاست خارجی
رویکرد جدید عربستان سعودی در حوزه سیاست خارجی نباید به عنوان تقابل با آمریکا تفسیر شود، بلکه این کشور قصد دارد مولفه‌ها و ابزارهای قدرت خود را در برابر فشار یک‌جانبه آمریکا تقویت نموده و از طریق موازنه قدرت، ظرفیت‌های بازیگری خود را افزایش دهد.
دلایل عصبانیت آمریکا از توافقات ایران، چین و عربستان
یکشنبه 1402/01/20 ساعت 15:37
نور ویدئو؛
دلایل عصبانیت آمریکا از توافقات ایران، چین و عربستان
پیوندهایی که در منطقه در حال شکل گرفتن است، نه تنها سودهای کلان تجارت تسلیحاتی آمریکا را با اختلال مواجه خواهد کرد که با منطقه‌محور شدن امنیت، ضمن حرکت به سمت پایان حضور نظامی غرب در منطقه ضربه‌ای شدید به سلطه‌گرایی آنان خواهد زد.
وزرای خارجه ایران و عربستان بیانیه مشترک امضا کردند
پنج‌شنبه 1402/01/17 ساعت 10:59
وزرای خارجه ایران و عربستان بیانیه مشترک امضا کردند
وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی بیانیه مشترکی امضا کردند.
توافق ایران و عربستان و آدرس غلط آمریکا درباره یمن
شنبه 1401/12/27 ساعت 15:35
نورنیوز بررسی کرد؛
توافق ایران و عربستان و آدرس غلط آمریکا درباره یمن
آمریکایی‌ها با دادن آدرس غلط در مورد بحران یمن، به‌دنبال پنهان‌سازی نقش منفعت‌طلبانه خود در جنگ یمن و همچنین سانسور همگرایی موفق منطقه‌ای در برابر مداخلات غرب هستند.
کدام کشور کشورها و سازمان‌ها از توافق ایران و عربستان استقبال کردند؟
چهارشنبه 1401/12/24 ساعت 09:18
اینفوگرافی؛
کدام کشور کشورها و سازمان‌ها از توافق ایران و عربستان استقبال کردند؟
بایدن وضعیت اضطراری در قبال ایران را تمدید کرد
جمعه 1401/12/19 ساعت 22:48
همزمان با توافق تهران و ریاض؛
بایدن وضعیت اضطراری در قبال ایران را تمدید کرد
هم‌زمان با اعلام توافق ایران و عربستان، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در نامه‌ای به روسای مجلس نمایندگان و مجلس سنای آمریکا وضعیت اضطراری در قبال ایران را تمدید کرد
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
ایران در عملیات «بشارت فتح» به پایگاه العدید چه چیزی را هدف قرار داد؟+فیلم
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 مرداد 1404
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
عملیات تروریستی در زاهدان؛ حلقه تکمیلی جنگ ترکیبی علیه ایران
برانکو: از ایران پیشنهاد دارم!
بیانیه 191 فعال سیاسی و فرهنگی: «روز ایستادن پای ایران است»
نخست‌وزیر مالزی: اسرائیل باید از سازمان ملل اخراج شود + فیلم
انقلاب در حمل‌ونقل پایتخت با تاکسی اینترنتی شهرداری تهران
ترجیحات ایران و اروپا در استانبول
طرح بیمه رانندگان کامیون در مجلس کلید خورد
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ: هیچ عذری برای آنچه در غزه می‌گذرد پذیرفتنی نیست
قیمت دلار امروز شنبه 4 مرداد 1404
نبرد نان؛ نقشه جدید قدرت از مزرعه تا مرزهای ژئوپلیتیک
کشتی «حنظله» با وجود تهدید توسط 30 پهپاد به غزه نزدیک می‌شود
یمن باز هم با موشک «فلسطین 2» به اسرائیل حمله کرد
ترامپ: «در آستانه تحقق بزرگ‌ترین توافق تجاری با اروپا هستیم»
قیمت خودرو امروز شنبه 4 مرداد 1404
سخنگوی شورای نگهبان: طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی در شورای نگهبان تایید شد
نظارت ویژه بر 600 مجتمع خدماتی در مسیر زائران اربعین
فروش ارز اربعین از امروز در 4 بانک کلید خورد +جزئیات
X
آگهی تبلیغاتی