×
اقتصادی
شناسه خبر : 134065
تاریخ انتشار :

چرا دلار 12 هزار تومان ریخت؟

پس از راه‌افتادن بازار مبادله ایران و دادن اختیارات ویژه به بانک مرکزی، طی کمتر از دو هفته دلار 12 هزار تومان کاهش قیمت داشته است.

نورنیوز - گروه اقتصاد: از هفته نخست تا هفته سوم اسفندماه فاصله‌ای نیست، اما در همین مدت کوتاه قیمت دلار در بازار آزاد به‌ویژه در کانال‌های تلگرامی حدود ۱۲ هزار تومان ریخته و از حدود ۶۰ هزار تومان به ۴۸ هزار تومان رسیده است؛ یعنی به طور میانگین، روزی هزار تومان.

البته این تازه ابتدای راه است؛ هم اکنون نرخ ارز در صرافی‌ها در کانال ۴۷ هزار تومان معامله می‌شود و در کانال‌های تلگرامی معاملات فردایی هم با ازدست‌دادن مقاومت روانی ۵۰ هزار تومان در شب گذشته، به‌سرعت به سمت ارقامی در نیمه پایینی کانال ۴۰ هزار تومان در حرکت است.

ناگفته نماند که کانون صرافان با جدیت از دلار ۴۵ هزار تومانی سخن می‌گوید و تحلیلگران بورسی هم منتظر دلار ۴۳ هزار تومانی هستند و ترس بازاریان از به زبان آوردن ارقام بسیار کمتر هم ریخته است.

جادوی بازار مبادله

یکی از عوامل کلیدی برای ایجاد فضای ریزشی، تحقق وعده راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران و دو تالار اصلی آن یعنی تالار حواله و اسکناس به پشتوانه ارز‌های صادراتی گروه‌های پتروشیمی، معدنی و فولادی‌ها بود.

تا کنون حدوداً معادل ۲.۵ میلیارد یورو انواع ارز‌ها در این مرکز عرضه شده که معادل بیش از یک میلیارد یورو آن معامله شده است؛ به عبارتی میزان عرضه در این مرکز دو برابر تقاضای عموم مردم و فعالان اقتصادی بوده است.

اختیارات ویژه

بدون شک یکی از عوامل بسیار مؤثر بر رونق مبادلات مرکز مبادله ایران و تسهیل حکمرانی بانک مرکزی در بازار ارز، اختیارات ویژه شورای اقتصادی سران قوا برای پیشبرد سیاست‌های بانک مرکزی بود.

استقرار کمیته تخصیص ارز زیر نظر بانک مرکزی و ملزم کردن شرکت‌های صادراتی بزرگ به عرضه ارز‌های صادراتی خود در مرکز مبادله را می‌توان مهم‌ترین بخش از این اختیارات برشمرد.

سخنگوی اقتصادی دولت امروز در مورد الزام شرکت‌های صادراتی به بازگشت ارز صادراتی به کشور به خبرنگار ایبِنا گفت: چند جلسه مهم بین بانک مرکزی با شرکت‌های بزرگ پتروشیمی، فولادی و ایمیدرو برگزار شد و این شرکت‌ها تعهد دادند ارز صادراتی خود را به کشور بازگردانند و در صورت تخلف، برخورد مدیریتی جدی از سوی وزارتخانه متولی با آن‌ها انجام خواهد شد.

ارز پتروشیمی‌ها در چنگ بازارساز

اتفاق مهم دیگری که در دو هفته اخیر رخ داد، قرار گرفتن اختیار تخصیص ارز پتروشیمی‌ها در دستان بانک مرکزی بود.

بانک مرکزی همچنین به صرافان رسمی اجازه داد تا آن‌ها هم بتوانند ارز پتروشیمی‌ها را خرید و فروش کنند و این کار به رونق بیشتر معاملات ارزی و تأمین بازار کمک دوچندانی کرد.

البته در کنار صرافان، صرافی‌های بانک‌ها نیز در طرح جدید دولت فعال شده‌اند و بانک مرکزی از ظرفیت آن‌ها استفاده کرده است.

کوچک شدن زمین بازی قاچاقچیان

با تأمین نیاز‌های واردکنندگان در تالار حواله و تقاضا‌های خرد اسکناس در تالار ارز خدماتی مرکز مبادله، عملاً بازار دلالان کساد شده و حجم قاچاق ارز به‌شدت افت کرده است.

از طرفی بانک مرکزی ازاین‌پس قدرت نظارت بر بازار و برخورد با دلالان را پیدا کرده است و همین موضوع باعث شده قاچاقچیان ارز ماست‌ها را کیسه کنند.

دیپلماسی ارزی

بدون شک رونق بازار مبادله ایران و تبدیل شدن آن به مرجع کشف نرخ و تأمین نیاز‌های ارزی واقعی، بدون تحول دیپلماسی ارزی بانک مرکزی در دولت سیزدهم ممکن نبود.

سفر‌های رؤسای کل بانک مرکزی به روسیه، قطر، امارات و چین و میزبانی از برخی همتایان خود در تهران، زمینه تعاملات پولی و بانکی و احیای منابع ارزی خارج از کشور را برای توسعه و تعمیق بازار مبادله ایران فراهم نموده است.

کارشناسان معتقدند با تعمیق هر چه بیشتر بازار مبادله ایران، معاملات غیررسمی هم به این سمت می‌آید و نرخ‌ها بیشتر می‌شکند.


ایبنا
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مهرشاد سهیلی جایی در آنتن ندارد؛ روایت یک فریب تبلیغاتی
شرط جدید بانک مرکزی برای خرید ارز اربعین 1404
قمار 50 میلیون یورویی النصر با توصیه رونالدو!
گزارش الاخبار در مورد چشم‌انداز همکاری روسیه، چین و ایران در مرحله پساجنگ
عارف: توسعه روابط با منطقه راهبرد قطعی ایران است
انقلاب در پیوند قلب با دست توانای متخصصان ایرانی + فیلم
شکست تلخ تراکتور مقابل قهرمان آفریقا در واپسین ثانیه‌ها
تعطیلی یزد، قم و خوزستان در روز چهارشنبه+ جزئیات کاهش ساعت کاری روز سه‌شنبه
گفت‌وگوی تلفنی پوتین و نتانیاهو درباره ایران و سوریه
قدمت واقعی سمرقند فراتر از آن‌ چیزی است که تصور می‌شد
در جنگ 12 روزه اسرائیل علیه ایران، چند نفر از وزارت اطلاعات شهید شدند؟
وداع زودهنگام گلر الجزایری با سرخ‌ها در ارزروم
عکس های منتخب جهان،28 جولای2025
مهران با 51.8 درجه داغ‌ترین شهر ایران شد
هشدار ایران به رژیم اسرائیل درباره جداسازی استان‌های جنوبی سوریه
شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی در اردوی ترکیه
دبیرکل سازمان ملل: نسل‌کشی در غزه هیچ توجیهی ندارد
عراقچی: اگر تجاوز تکرار شود، بدون تردید واکنشی قاطع‌تر نشان خواهیم داد
کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش 1404 منتشر شد
میدری: حذف یارانه یا تغییر دهک‌بندی قبل از اعمال به افراد اطلاع داده می‌شود
گزارش تصویری | مرگ آرام بزرگ‌ترین دریاچه ایران
تیراندازی مرگبار در آتلانتا؛ یک کشته و 10 زخمی
ادامه قتل عام با گرسنگی؛ 14 فلسطینی دیگر در محاصره غزه جان باختند
حمله سایبری گسترده، سفرهای هوایی روسیه را مختل کرد
صادرات 45.5 میلیون دلاری از جلفا به 9 کشور دنیا
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه/ارجاع پرونده قتل «منصوره قدیری‌جاوید» به دیوان عالی
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
جولانی اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد را بدون حضور مردم برگزار می‌کند!
نوراینفو | هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 6 مرداد 1404
مجلس در هفته منتهی به اربعین حسینی تعطیل شد
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
مرزهای شرقی برای ورود زائران اربعین 1404 فعال شد
X
آگهی تبلیغاتی