×
اقتصادی
شناسه خبر : 130586
تاریخ انتشار :

پیامدهای «چک قیر» در بودجه 1402

کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی از احتمال جایگزینی «چک قیر» به‌‌جای «حواله قیر» خبر داد. این به معنی نقدشوندگی حواله است یا به بیانی دیگر به جای اینکه مثل سال‌های گذشته که دولت در تنگناهای مالی به‌‌جای پول به پیمانکاران پروژه‌‌های عمرانی، حواله قیر تحویل می‌‌داده، حواله نقدی می‌دهد. مجلس می‌‌گوید سازوکار تهاتری قیر شفافیت لازم را نداشت اما بازیگران طرح‌های عمرانی معتقدند مشکلات و حواشی آن را رفع کرده‌‌اند.

سایر رسانه‌ها:

«چک قیر» چیست؟

«چک قیر» همان حواله قیر است با یک تفاوت بزرگ، حواله‌‌ای نقد شده است و به‌‌همین دلیل ارزش آن با پول ملی تعیین می‌‌شود. دولت زمانی که بودجه را تعریف می‌کند اعتباراتی برای پروژه‌‌های عمرانی تخصیص می‌دهد که بر این اساس حواله‌‌های قیر به‌‌جای اعتبارات به پیمانکاران پرداخت می‌‌شد. در روند تهاتر، دولت نفت را به پالایشگاه می‌‌داد و پالایشگاه معادل آن، وکیوم باتوم (ماده اولیه تولید قیر) به تولیدکننده تحویل می‌‌داد و شرکت قیر با قیمتی که بر اساس قانون بودجه تعیین شده بود، باید قیر به دستگاه‌های اجرایی تحویل می‌داد. اما در سازوکار تازه، پالایشگاه وکیوم باتوم را به بورس‌کالا می‌دهد؛ بازاری که فی‌نفسه بهای کالا در آن به‌‌سبب رقابت صعود می‌کند.

در بودجه ۱۴۰۲ بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه و در صورت تصویب نهایی در مجلس، ۲۵‌هزار میلیارد تومان برای تأمین قیر دستگاه‌‌های اجرایی در نظر گرفته شد که ۴۸‌ درصد از آن به وزارت راه و شهرسازی، ۲۰‌درصد بنیاد مسکن‌‌، ۵‌ درصد به آموزش و پرورش و دانشگاه‌‌ها‌‌، ۱۷‌ درصد به وزارت کشور و سازمان شهرداری‌‌ها و دهیاری‌‌ها، ۷‌درصد بسیج سازندگی، ۲‌ درصد وزارت جهاد کشاورزی و یک‌درصد هم به وزارت صنعت، معدن و تجارت تحویل خواهد شد. در روند قبلی این دستگاه‌‌ها می‌توانستند حواله قیر را به‌‌جای پول به پیمانکاران بابت آسفالت پروژه‌ها تحویل دهند اما در سازوکار تازه مبلغ نقد شده آن یا «چک قیر» صادر می‌‌شود.

در حال حاضر در کمیسیون تلفیق بودجه دو نگاه حاکم است؛ جمعی به تمدید سازوکار قبل و بخشی به تغییر رویه اعتقاد دارند.

به گفته هادی بیگی‌‌نژاد به دلیل برخی مشکلات نظر بر این است که چک قیر به جای حواله قیر پرداخت شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: در صورت موافقت با تغییر در روش قبل، به هیچ دستگاهی حواله قیر تهاتری داده نمی‌‌شود بلکه پالایشگاه‌‌ها وکیوم باتوم را در بورس‌کالا فروخته و وجوه دریافتی در قالب چک در اختیار دستگاه‌‌های مربوطه قرار می‌گیرد و این اعتبار هم فقط باید در موردی که مشخص شده به مصرف برسد.

چرا بخش خصوصی مخالف است؟

داود محمدی رئیس هیات‌مدیره انجمن قیر ایران معتقد است در فرآیند پیشین، پس از سال‌ها اجرا نقاط ضعف شناسایی و با برنامه‌ریزی لازم رفع شده و قیر از پالایشگاه تا پروژه ردیابی می‌‌شود.

او درباره تغییر روند اعتبارات پروژه‌‌های عمرانی گفت: روند تهاتر قیر سال‌های زیادی اجرا شد و در طول این سال‌ها با تعامل فی مابین ضعف‌‌های آن کشف و برطرف شد.

به گفته محمدی جایگزینی «چک قیر» به‌‌جای «حواله قیر» دو مشکل اساسی دارد: اول منجر به افزایش نرخ قیر و دوم شناور شدن نرخ پروژه‌ها خواهد شد و همچنین ردیابی کالا بسیار سهل‌تر از نقدینگی است.

رئیس هیات‌مدیره انجمن قیر ایران با اشاره به دستورالعمل جدید مبنی بر فروش وکیوم باتوم در بورس‌کالا گفت: هرکالایی که وارد بورس‌کالا شده‌‌ افزایش قیمت داشته و این یک امر بدیهی است، زیرا اساس بازار بورس‌کالا بر رقابت استوار است. قیر یک کالای ملی است که اتمام پروژه‌‌های عمرانی آن هم در سال‌های تحریمی به آن بستگی دارد؛ مخصوصا در زمینه راه‌‌ها و جاده‌‌ها که زیربنای حمل‌‌ونقل کشور است.  محمدی گفت: باتوجه به اینکه ماده اولیه قیر از پالایشگاه‌‌ها به‌‌دست می‌‌آید کنترل ثبات آن امکان بیشتری داشت زیرا با نرخی معین از پالایشگاه‌‌ها خریداری و با نرخی معین فروخته می‌‌شد؛ در چنین روندی کمترین فساد رخ می‌‌داد. در حالی که با توجه به ریالی بودن اعتبار تصویب شده در قانون بودجه، افزایش قیمت وکیوم باتوم در بورس موجب کاهش مقدار طرح‌های عمرانی انجام شده می‌شود.

وی با اشاره به نوسانات نرخ ارز گفت: اعتبارات تخصیص داده‌‌شده به پروژه‌‌های عمرانی سال ۱۴۰۲ هم‌‌اکنون تعریف می‌‌شود در حالی که نرخ ارز و هزینه‌‌های خدمات نسبت به یک ماه پیش رشد قابل‌‌توجهی داشته است. در روند تهاتری، حواله قیر با نرخ بازار تعیین قیمت می‌‌شود اما اسناد خزانه‌‌داری دولت یا «چک قیر» که برای وصول اعتبارات صادر می‌‌شود، ارزش خود را از دست می‌دهد به همین دلیل برای قیرساز و پیمانکار هم ارزشی ندارد.

محمدی با اشاره به اینکه وضعیت ترمیم راه‌‌ها در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ در بدترین شرایط بود گفت: تکمیل طرح‌‌های راهسازی و بازسازی راه‌‌های مواصلاتی کشور در این سال‌ها به‌‌دلیل گنجانده شدن این پیشنهاد در قانون بودجه، در کمترین سطح ۱۰ سال گذشته قرار گرفت و بسیاری از پیمانکاران و فعالان بخش خصوصی از این حوزه خارج شدند. حواله قیر برای پیمانکار کارگشا بود اما اسناد خزانه دولت یا همان «چک قیر» موجب عدم‌تأدیه مطالبات پیمانکاران و معطلی ترمیم راه‌‌های مواصلاتی و جاده‌‌ها می‌شود.

مجلس چه می‌‌گوید؟

مهدی طغیانی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس درباره جایگزینی «چک قیر» به‌‌جای حواله قیر در بودجه ۱۴۰۲ به «دنیای‌اقتصاد» گفت: در سال گذشته پیشنهادی مبنی بر جایگزینی اعتبار به جای چک قیر در کمیسیون تلفیق مطرح شد. ناگفته نماند بنده پیشنهاد ریالی و حواله قیر را ترجیح می‌‌دهم. چون قواعد و ضوابط پروژه‌‌ها مشخص می‌‌شود و خزانه‌‌داری و دیوان محاسبات نظارت دارند. اما اشکالاتی براین پیشنهاد وارد است که باید مرتفع شود. نماینده مردم اصفهان گفت: اولا اگر وصول اعتبارات نقدی باشد، سازمان برنامه و بودجه میزان تعریف‌‌شده از سوی دولت را پرداخت نمی‌‌کند زیرا در سال‌های گذشته پیمانکاران به‌‌سختی اعتبارات پروژه‌‌ها را از دولت وصول کردند. دولت به اندازه تخصیص‌‌های عمرانی استانی پرداخت می‌کند نه به میزانی که پروژه‌‌ در لایحه بودجه تعریف شده، که به معنی کاهش مبلغ پرداختی است.

او افزود: در بحث عرضه حواله‌‌های وکیوم باتوم نیز مشکلاتی وجود دارد. اگر پیمانکار و بخش خصوصی بخواهد از بورس‌کالا وکیوم باتوم تهیه کند با مواد اولیه گرانی روبه‌‌رو خواهد شد.  سید‌کاظم دلخوش نماینده مردم صومعه‌سرا با حمایت از قانون قیر تهاتری به دلیل تاثیر در عمران مناطق محروم بر تکرار روال سال گذشته و تقویت اعتبار تخصیص‌یافته تاکید کرد و افزود: امیدوار است نمایندگان مجلس برای سال ۱۴۰۲ نیز قانون قیر تهاتری را به تصویب برسانند.


دنیای اقتصاد
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آلودگی در مرز هشدار؛ خوزستان قربانی مدیریت فرسوده
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش‌ دست از سر اسرائیلی‌ها برنمی‌دارد +فیلم
پایان محدودیت یا شروعی تازه؟دروازه هوش مصنوعی گشوده شد!
لحظه هولناک بلعیده شدن خودرو در سیل! + فیلم
پخش زنده جام جهانی فوتبال ساحلی (ایران - پاراگوئه) + جزییات
2 برابر دنیا مصرف می‌کنیم؛ آیا وقت تغییر نرسیده؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (23)«استهبان»
جدال مرگبار پدر و پسر بر سر خانه
مرگ در میانه وداع؛ صاعقه مراسم خاکسپاری را به فاجعه بدل کرد
لحظه دلهره آور انفجار زیر بالگرد هلال احمر هنگام عملیات اطفاء حریق در بندر شهید رجایى
قیمت طلا، سکه، دلار و سایر ارزها امروز 13 اردیبهشت 1404/افزایش چشمگیر قیمت ها
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان‌باختگان و خسارت 400 خودرو پرداخت شد
تاج: در روزهای آینده درباره برگزاری مراسم جشن قهرمانی تراکتور تصمیم گیری می شود .
7 کشته در حادثه ای مرگبار در آیداهوی آمریکا +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (22)«اسکو»
دستگیری سارقانی که هفته گذشته گوشی تلفن همراه یک دانشجو را به سرقت بردند
عملیات یمن با موشک بالستیک هایپرسونیک به یافای اشغالی +فیلم
احتمال وقوع زلزله 7 ریشتری جدی است؛زمین زیر پا ناآرام است
مرگی در سایه انفجار؛ زن مرموز در سالونیک چه می‌خواست؟
مصرف برق محدود شد!
کلید اولیه کنکور 1404 کی منتشر می شود؟
نورنما | حرکات محیرالعقول کار دست راننده تبریزی داد
تخلف کالابرگی با طعم پنیر پیتزایی! +فیلم
واژگونی جرثقیل 40 تنی در دل شب
قیمت خودرو امروز 13 اردیبهشت 1404 / ثبات قیمت شکست
بانک رفاه کارگران اعلام کرد؛ جزییات ارائه کارت‌های رفاهی تا 300 میلیون تومان به کارگران
اصلاحات بزرگ در نظام آموزش؛ آیین‌نامه جدید رتبه‌بندی در راه است؛
دختر ایرانی خوش درخشید. با کسب 2 مدال جهانی در وزنه برداری
آموزش و پرورش نیرو می‌گیرد؛ ثبت‌نام آزمون استخدامی بزودی!
ویدیو تکان دهنده جدید از شدت انفجار در بندر شهید رجایی
معاینه‌فنی موتورسیکلت‌ در تمامی مراکز شهر تهران امکان‌پذیر شد
ساحلی بازان ایران امروز برای شکار پاراگوئه به میدان می‌روند
افشای بیماری صعب العلاج بیل گیتس از سوی دخترش
جزئیات پر دردسر/مهمترین موارد اختلافی ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق چیست؟
صندوق بازنشستگی از ارائه تسهیلات رفاهی جدید به بازنشستگان خبر داد
تغییر ساعت کاری ادارات قطعی شد+ فیلم
عکس عجیب ترامپ در لباس پاپ
آتش در میانه جنگ و جشن
فرصت دوباره ایران‌خودرو برای وکالتی‌ها؛ پیش‌فروش با تحویل پاییز 1404+جزییات و لینک ثبت نام
مذاکرات از «سه» گذشت و بازی شروع شد!
عاملان شهادت محیط‌بان گلستانی در عملیات غافلگیرانه پلیس به دام افتادند
تعویق مذاکرات، بازی را متوقف نکرد؛ سناریوی جدید دیپلماسی در راه است؟
آغاز بازی مار و پله از سوی آمریکا
ورود به مخفیگاه و دستگیری سارقان از دید دوربین پلیس+ فیلم
انفجار بودجه‌های نظامی؛ جهان در آستانه جنگی خاموش؟
برنامه مسابقات امروز 13 اردیبهشت + پخش زنده
وضعیت آب و هوا امروز 12 اردیبهشت +وضعیت استانها
نورنما | حمام شترها در آب های خلیج فارس
تهران بارانی می شود
تراکتور قهرمان لیگ برترفوتبال ایران شد | تبریزی ها جشن خیابانی برپا کردند
X
آگهی تبلیغاتی