×
سیاسی
شناسه خبر : 110764
تاریخ انتشار : شنبه 1401/07/16 ساعت 10:38

نورنیوز بررسی کرد؛

نشست اساتید دانشگاه تهران راهی برای گفتگو

این روند در صورتی می‌تواند الگوی مناسبی برای دیگر دانشگاه‌ها و اساتید بوده و حتی در چارچوبی بلندپروازانه‌تر، قابلیت همفکری و گفتگو در سطح اساتید برجسته دانشگاه‌های مختلف را یدک بکشد که در شکل و محتوا بتواند از گفتگوهای انتقادی به نتایج قابل اتکایی برسد و تنها به گفتگو و شنیدن آراء متفاوت اکتفا نکرده و به راهکارهای عملی‌تری منجر شود.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: این بدیهی است که رهبران سیاسی به‌خصوص در بحران‌ها بخواهند سرعت در نتیجه را پیگیری نمایند در حالی‌که طبیعی‌ترین گزینه برای اساتید دانشگاه نیز ریشه‌یابی بحران و پیشگیری از آن با راهکارهای پیشنهادی است.

اینکه بحرانی به هر شکلی مدیریت شود، باید برای بلندمدت نیز دارای نقشه راه باشد تا تکرار بالقوه آن نیز مرتفع شود. اعتراضات اخیر و نفوذ عواملی برای کشاندن آن به اغتشاش موجب شد تا خانه گفتگو با چنین نگاهی شکل بگیرد.

خانه گفتگو طرحی است برای تضارب آرا که اگر پیش‌تر به عنوان یک راهکار بدان نگاه می‌شد امروز به عنوان یک راهبرد ضروری از آن یاد می‌شود.

اولین نشست این خانه برای گفتگو با سخنان سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران آغاز شد که با تاکید بر نهادینه کردن  گفتگو و نقد عالمانه، آن را یک ضرورت برای مرجعیت دانشگاه عنوان نمود.

این مرکز با حضور 90 استاد دانشگاه تهران شکل گرفت و اولین جلسه آن با ارائه نظرهای 20 تن از اساتید همراه بود که در صورت استمرار می‌تواند نوید شکل‌گیری نهادی جدید در دانشگاه تهران برای سامان‌دهی به نقد و گفتگو تلقی شود.

برخی اظهارنظرهای کلیدی اساتید در اولین نشست به شرح زیر است:

سعیدرضا عاملی دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی گفت: راجع به ایران یک بزرگنمایی هم وجود دارد. هر مساله‌ای که به وجود می‌آید، در کنارش ایران هراسی، اسلام هراسی، شیعه هراسی، دولت هراسی و انقلابی هراسی به وجود می‌آید و این دیگرسازی که از داخل هراس به‌وجود می‌آید یک دفعه شکل می‌گیرد. در یک فضاهایی آن قدر نقاط کور راجع به ایران وجود دارد که وقتی چند متغیر واقعی راجع به ایران شامل میزان مشارکت زنان، تعداد دانشجویان و میزان رشد علمی را بر می‌شماری، تعجب می‌کنند.

در ادامه علی مطهری در خصوص ایجاد ضوابط پوشش، قائل به تفکیک ادارات یا دانشگاه‌ها از خیابان‌ها بود و در عین حال بر ایجاد تعامل و گفتگو حتی با مخالفین تاکید نمود: «ما باید دعوت به گفتگو کنیم. همین خانم که روسریش را آتش زده دعوت کنیم بیاید حرفش را بزند.»

حجةالاسلام ابوترابی‌فرد امام جمعه موقت تهران هم اظهار داشت: از مسلمات قطعی است که ایمان را نمی‌توان تحمیل کرد. ایمان باور و اعتقاد قلبی است. بحث این است که آیا اگر ما به مسأله‌ای ایمان نداشتیم و انجام آن کار در منظر عمومی برای جامعه صدمه جدی داشت، برای انجام آن آزاد هستیم یا خیر. این را باید مطالعه کرد. بدنه جامعه با یک اکثریت قاطعی به حجاب اعتقاد دارد.

ابراهیم متقی پس از توضیح در خصوص تغییر نسلی، سیاست رهاسازی و اجازه خروج از کشور را با استناد تجاربی که نشان می‌دهد این افراد جذب بیگانگان می‌شوند مورد انتقاد قرار داد: «همه کسانی که سال 88 از کشور خارج شدند و سیاست انتظامی و امنیتی ما این بود که این افراد از کشور بروند؛ خب رفتند جذب کجا شدند؟ معاون وزیر ارشاد شده رئیس شبکه اینترنشنال.»

مهدی سنایی سفیر سابق ایران در مسکو بر جنبه ناامیدی از اصلاح سیستم تاکید داشت و آن را موجب بروز مشکلات معرفی کرد: «افزایش بی‌اعتمادی و ناامیدی از کارآمدی سیستم که باید اذعان کنیم در سال‌های اخیر افزایش یافته ناشی از این است که مشکلات عیان و روشن جلوی چشم نخبگان و مردم که بسیاری هم به آن اشاره می‌کنند حل و فصل نمی شود.»

در ادامه این گفتگو محمد جواد ظریف ساختار روحی ایرانیان را مقاومت در برابر حرف ناصحیح دانست: «ما زیر بار زور نمی‌رویم از یک طرف و دوم اینکه مردمی داریم که در برابر حرف نادرست مقاومت می‌کنند. این بزرگترین عامل بازدارنده است. مسیر را اشتباه می‌رویم اگر فکر کنیم می‌توانیم مردم را نادیده بگیریم. تصور اینکه مردم را بتوان با خشونت حفظ کرد تصوری است که خداوند به پیامبر می‌فرماید تو هم نمی‌توانی.»

غلامعلی حدادعادل نیز با تاکید بر ناخوشایند بودن استقلال طلبی ملت ایران در نگاه دشمنان، گفت: «جامعه ما به سرعت سمت دو قطبی شدن پیش می‌رود. یک عده حزب‌اللهی محض و یک عده هم صد در صد مخالف آن. من آنچه که مهم می‌دانم رواج گفتمان عقلانی و استفاده از گفتمان عقلانی توسط متدینین و موافقان انقلاب است.»

محمود نیلی منتقد ساختار اجرایی انتخابات بوده و علت اصلی چنین اعتراضاتی را شنیده نشدن سخنان بخشی از جامعه در مجلس عنوان کرد: «وقتی همه مردم نماینده در مجلس ندارند، بخشی داشته باشند و بخشی نداشته باشند، حرفش را از طریق قوه قانون‌گذاری نمی‌تواند عرضه کند.»

پیروز حناچی شهردار سابق تهران نیز به تعدیل نگاه امنیتی اشاره کرد: «نگاهی در کشور وجود دارد که همه مسائل را امنیتی می‌کند. به اعتقاد من این بزرگترین سم برای کشور است.»

تقی آزاد ارمکی با انتقاد از حاکمیت هر نوع سلبریتی گفت: «وقتی مداح‌ها در کشور حاکم‌اند چرا نباید سلبریتی‌ها در این کشور نقش‌آفرین باشند؟»

صادق زیباکلام مشکل را در ساختار حکومت و عدم تحمل استقلال نهادهای مختلف عنوان نمود: «ما یک حکومت و نظامی داریم که هیچ نهاد مستقلی را نمی‌خواهد. نه دانشگاه مستقل می‌خواهد، نه مجلس مستقل می‌خواهد، نه شورای نگهبان مستقل می‌خواهد نه مجلس خبرگان مستقل می‌خواهد نه مجمع تشخیص مصلحت مستقل می‌خواهد. هیچ نهاد مستقلی نمی‌خواهد. این را به نظرم باید به شکلی سامان داد.»

الهه کولایی نیز عدم کنترل بحران را سیاست‌های غلط حکومت دانست: «حکومتی که سرمایه‌های اجتماعی خودش را از دست بدهد یا به شدت با سیاست‌های نادرست آن را به تحلیل ببرد، قادر به  کنترل بحران‌ها نیست.»

علی طیب‌نیا وزیر پیشین اقتصاد و دارایی نیز در بعد شخصیتی، برخورد پرخاشگرانه جوانان را با نداشتن آینده روشن آنها مرتبط دانست: «از کسی که آینده روشنی ندارد،چیزی ندارد از دست بدهد شما انتظاری جز این نباید داشته باشید. عجیب نیست که بیشتر نسل جوانی هستند که احتمالا یک تصویر روشنی از آینده خودشان ندارند. بروز این مشکلات را باید در نظام تدبیر خومان ببینیم. ما یک نظام تدبیر شایسته در حوزه سیاست خارجی، سیاست داخلی و مسائل اقتصادی متاسفانه نداریم.»

با توجه به نکات طرح شده در این نشست؛ این نکته بر می‌آید که این روند در صورتی می‌تواند الگوی مناسبی برای دیگر دانشگاه‌ها و اساتید بوده و حتی در چارچوبی بلندپروازانه‌تر، قابلیت همفکری و گفتگو در سطح اساتید برجسته دانشگاه‌های مختلف را یدک بکشد که در شکل و قالب بتواند از گفتگوهای انتقادی به نتایج قابل اتکایی برسد و تنها به گفتگو و شنیدن آراء متفاوت اکتفا نکرده و به راهکارهای عملی‌تری منجر شود.

بدیهی است اساتیدی که عمری را در ساماندهی و تنظیم متون آموزشی و کاربردی گذرانده‌اند خود به راهکارهایی شایسته، بهتر و نتیجه بخش‌تر دسترسی دارند و اگر این سنت حسنه بدون حاشیه و در چارچوب رفع مشکلات ادامه یابد شاید بتواند ماندگاری و تاثیر این جلسات را افزون کند و داده‌های مفیدی در اختیار جامعه علمی و مدیریتی کشور قرار دهد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
هرج و مرج؛ نتیجه مطالبات سلبی روشن در کنار مطالبات ایجابی مبهم
سه‌شنبه 1401/07/19 ساعت 11:59
نورنیوز بررسی کرد؛
هرج و مرج؛ نتیجه مطالبات سلبی روشن در کنار مطالبات ایجابی مبهم
پاسخ به این پرسش که چگونه در فرآیندی مدنی امکان طرح مطالبات و دستیابی به شیوه‌های پاسخ‌گویی موثر فراهم می‌شود در گرو تشخیص صحیح عوامل و علت‌های شکل‌گیری مطالبات است.
جایگاه واقعی رسانه‌های فارسی‌زبان معاند در فرماندهی اغتشاشات
دوشنبه 1401/07/18 ساعت 08:28
نورنیوز بررسی کرد؛
جایگاه واقعی رسانه‌های فارسی‌زبان معاند در فرماندهی اغتشاشات
زمین بازی اصلی در جنگ‌های موج چهارمی که رسانه‌های معاند فارسی‌زبان فرماندهی آن را در اغتشاشات ایران بر عهده گرفته‌اند، «ذهن» جامعه هدف است و تلاش می‌کنند با ابزار و روش‌های مختلف از جمله «دروغ‌پراکنی و تحریف حقایق»، «ایجاد توهم اکثریت»، «القاء حمایت گسترده خارجی»، «رو به اضمحلال بودن حاکمیت» و...، شناخت آنان را نسبت به محیط پیرامونی مهندسی کنند.
تمام دانشجویان بازداشتی دانشگاه شریف آزاد شدند
شنبه 1401/07/16 ساعت 15:56
تمام دانشجویان بازداشتی دانشگاه شریف آزاد شدند
با پیگیری‌های مسئولین این دانشگاه، تمامی دانشجویان دانشگاه شریف که در حاشیه تجمعات دانشگاه دستگیر شده‌ بودند، آزاد شدند.
رئیسی: دشمن تصور کرده در ظرف دانشگاه می‌تواند به امیال پلیدش برسد
شنبه 1401/07/16 ساعت 14:01
در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاه‌ها؛
رئیسی: دشمن تصور کرده در ظرف دانشگاه می‌تواند به امیال پلیدش برسد
رئیس جمهور گفت: دشمن تصور می‌کرد که می‌تواند در ظرف دانشگاه امیال خود را دنبال کند، غافل از اینکه دانشجویان و اساتید ما بیدار بوده و اجازه تحقق خیال‌های باطل دشمن را نخواهند داد و حتماً در عرصه علم و دانش نیز مانند دیگر عرصه‌ها دشمن را ناکام خواهند گذاشت.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وزیر علوم: دانشجویان، نگران سربازی نباشند
شرط ایتالیا برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین
تام باراک : اسرائیل و سوریه به توافق نزدیک شده‌اند
سفیر چین: تنها راه‌حل پرونده هسته‌ای ایران، گفتگو است نه تحریم
ارزیابی آمریکایی‌ها از عملکرد ترامپ منفی است
عارف: بیانات رهبر معظم انقلاب، راهبرد دولت است
بیانیه سفارت ایران به مناسبت سالروز شهادت «سید حسن نصرالله »
ترامپ در دیدار با گوترش: آمریکا 100 درصد از سازمان ملل حمایت می‌کند
تفرقه و نزاع در اپوزیسیون در حاشیه سفر رئیس‌جمهور به نیویورک
توضیحات وزیر فرهنگ درباره برگزاری کنسرت همایون شجریان
ایران‌فارما 1404؛ همگرایی جهانی در زنجیره دارو
ابوالغیط: هر گونه سازوکاری درباره غزه باید بر اساس خروج کامل اسرائیل باشد
سیاری: اسرائیل بدون حمایت آمریکا و ناتو توان ادامه جنگ را ندارد
علت صدای انفجار در شیراز / مردم نگران نباشند
برنامه کامل مسابقات ورزشی روز سه‌شنبه 2 مهر
اسلامی: تاسیسات آسیب دیده بازسازی می‌شوند
تاثیر قطعی معدل در کنکور، طبق قانون
سقوط معیارهای دیپلماسی؛ ترامپ و ابتذال سیاست
وزیر اطلاعات: ایران در رژیم صهیونیستی نفوذ دارد
قضاوت داوران ایرانی در لیگ نخبگان فوتبال آسیا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 2 مهر1404+ جدول
پنج شنبه ها در گیلان تا پایان سال تعطیل شد
قالیباف: در شب حمله رژیم صهیونیستی، از شیوه حمله غافلگیر شدیم+فیلم
خرید خدمت سربازی شایعه‌ای بی‌اساس است
ترجمه فوری به واتس‌اپ اضافه شد
پایان سال آبی با کاهش 40 درصدی بارندگی
رقابت های امروز مرحله یک چهارم نهایی والیبال قهرمانی جهان + نمودار
ما نیاز داریم که اقدامات عملی ایران را ببینیم
آغاز ساخت گسترده مسکن کارگری در هفت استان کشور
ترامپ و مکرون درباره پیامدهای به‌ رسمیت‌ شناختن کشور فلسطین گفت‌ وگو کردند
حماس ادعاهای ترامپ برای آتش‌بس را کاملا بی‌اساس توصیف کرد
رئیس‌جمهور شیلی خواستار محاکمه نتانیاهو شد
رویای سال نو نتانیاهو: نابودی محور ایران!
تیراندازی مرگبار پلیس کبک به نوجوان 15 ساله
جامعه بی‌لنگر
ترامپ در برابر جهان امریکا را بی‌اعتبار کرد
زلنسکی: ایران هرگز طرف ما نخواهد بود
حمله پهپادی به ناوگان جهانی الصمود
اقتصاد و روایت‌های سیاسی
ماکرون: ایران به تعهدات هسته‌ای خود عمل نکرده است
گروه 7: ایران همکاری با آژانس را از سر بگیرد
ترک جلسه هیأت آمریکا بعد از حمایت کلمبیا از فلسطین
گروسی: ایران توانایی بازسازی برنامه هسته‌ای خود را دارد
بازتاب بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در رسانه‌های عرب زبان
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 2 مهر+ وضعیت استان ها
هدف واقعی ‎آمریکا اخلال در فعالیت دیپلماتیک ایران در سازمان ملل است
صنعت قیر؛قربانی بانک مرکزی ومکانیسم حراج باز بورس کالا
تلاش آمریکا برای ازسرگیری میانجی‌گری قطر در مورد غزه
انفجار نزدیک سفارت رژیم اسرائیل در پایتخت نروژ
لاریجانی : ایران با تعصب از امنیت ملی دفاع می‌کند
X
آگهی تبلیغاتی