×
فرهنگی
شناسه خبر : 104209
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی می‌کند؛

جهان انسان‌ها، شتابان به سوی پیری

بررسی وضعیت کشورهای مختلف نشان می‌دهد که روند افزایش پیری رابطه مستقیمی با زندگی به سبک مدرن دارد و ظهور این پدیده تقریبا با استقرار مدرنیته و سبک و سیاق زندگی مدرن همزمان است.

نور نیوز - گروه فرهنگ و جامعه: آمارها علائمی هستند که به مثابه اخبارعددی، می‌توانند برای پیش‌بینی وضع آینده مورد استفاده قرار گیرند. اما این ماهیت خبری در کنار تجربه و تحلیل‌های متکی بر تجارب گذشته، گاه به‌صورت زنگ خطری است برای اجتناب از یک وضعیت، و زمانی مشوقی امیدوارکننده‌ است برای ادامه راه و در برخی موارد نیز می‌تواند مانند سرمایه‌ای عمل کند که با اتکاء به آن بتوان اقدامات و راهبردهایی را برای آینده رقم زد. بررسی‌های آماری نشان می‌دهد با توجه به روند افزایش جمعیت بالای ۶۰ در کشور، تا سال ۲۰۵۰ ایران به یکی از پیرترین کشورهای جهان تبدیل خواهد شد. بررسی‌های انجام شده حاکی است در صورت تداوم روند فعلی، ۳۰ درصد جمعیت کشور در آن سال، بالای ۶۰ سال سن خواهند داشت. به دیگر سخن از هر ۳/۳ نفر، یک نفر پیر و نیازمند به خدمات ویژه خواهد بود. این در حالی است که هم‌اکنون جمعیت سالمند ایران ۵.۳ میلیون نفر را شامل می شود و بر این اساس در حال حاضر در کشورما به ازای هر ۱۵ نفر یک نفر بالای ۶۰ سال سن دارد.

جمعیت جهان در هیچ دوره‌ای از تاریخ بشر چنین روند شتابانی را به‌سوی پیری تجربه نکرده است. هم اکنون به صورت متوسط ۸.۵ درصد از جمعیت جهان بالای شصت سال سن دارند. پیش بینی مراکز جمعیت شناسی معتبر در جهان حاکیست با ادامه این روند و در آینده‎ای نزدیک، این میزان  به ۱۷ درصد خواهد رسید. اینکه همزمان همه جهان به سوی پیری در حرکت است نمی‌تواند ما را از عواقب چنین رخدادی ایمن کند چه آنکه اولاً: روند کنونی نشان می‌دهد که مثلاً در کشور عراق و در شرایط مشابه، از هر ۹.۵ نفر یک نفر بالای شصت سال خواهد داشت. لذا نباید در انتظار توزیع یکسان  پیری در واحدهای سیاسی مختلف بود. ثانیاً: پیر شدن جمعیت جهان در کنار کاهش نیروی کار، افزایش هزینه های مراقبتی را به همراه دارد که با توجه  به کاهش ثروت عمومی، تهدیدی برای اقتصاد جهانی است، لذا نگهداری از جمعیت پیر نیز سخت‌تر و در سطح جهان به معظلی فرا ملی تبدیل خواهد شد. بررسی کشورهای مختلف نشان می‌دهد که روند افزایش پیری رابطه مستقیمی با زندگی به سبک مدرن دارد و ظهور این پدیده تقریباً با استقرار مدرنیته و سبک و سیاق زندگی مدرن همزمان است.

آمار نشان می‌دهد که کشورهای توسعه یافته بیشتر در معرض  رویداد پیری جمعیت هستند. تذکر این نکته به منزله داوری در خصوص سبک زندگی مدرن نیست و صرفاً گزارش یک «اثر وضعی» است که با تغییر سبک زندگی بروز می‌کند.

از جمله مواردی که بازهم بدون داوری در باره ماهیت آن می‌توان به عنوان یک گزاره خبری مد نظر داشت رابطه نرخ باروری جوامع با شتاب پیری آنها است. هرچه نرخ باروری پایین بیاید شتاب پیری جامعه بیشتر می‌شود. نرخ باروری میانگین فرزندانی است که جمعیت زنان یک  کشور در واحد زمان به دنیامی‌آورند. این عدد زمانیکه از ۵.۲ فرزند به ازای هر نفر از جمعیت زنان پایین بیاید؛ تعادل بین جوانی و پیری بهم می‌خورد. ایران تنها در طی ۲۴ سال نرخ باروری خود را از ۶.۵ فرزند به ۲.۵ فرزند کاهش داده است. درصورتی که این نرخ به ۲.۱ برسد، تعداد جمعیت نیز تحت‌تأثیر آن روند کاهشی را طی خواهد کرد. 

فرزند آوری در حیطه انتخاب‌ها و اختیارات زندگی فردی و خصوصی افراد است که مستقیماً متأثر از سبک زندگی آنها می‌باشد، لذا نقش تصمیم‌های عمومی با هر شمائلی در این حوزه،  بسیار سخت و پیچیده‌ است. از سوی دیگر روندهای جمعیتی از جمله عوامل قدرت دولت ها هستند و بر امنیت ملی و رشد اقتصادی یک کشور تأثیر می‌گذارند.

تجارب کشورهای مختلف، دخالت دولت‌ها در تسهیل مسیر جوان سازی کشورها را تأیید می‌نماید. این تجارب می‌تواند تا حد زیادی راهگشا باشد، لیکن از آنجا که موضوع اصلی چنین مطالعاتی، انسان با علایق و پیچیدگی‌های خاص و تأثیر وتأثرهای خاص بر محیط است، نمی‌توان هر راهکاری را به عنوان نسخه نهایی در نظر گرفت. دلایل چنین اتفاقی به تناسب هر جغرافیا و فرهنگی نیز می‌تواند عوامل اصلی را به‌صورت مضاعف پررنگ‌تر یا کمرنگ‌تر نماید.

کارشناسان اتفاق نظر دارند که علل اصلی شکل‌گیری پدیده پیری جمعیت، علاوه بر تغییر سبک زندگی، بدتر شدن وضع اقتصادی، افزایش نرخ مهاجرت، نوسانات نرخ امید به آینده در میان جمعیت جوان و وجود مغایرت در دیدگاه زنان برای حضور اجتماعی و فرزند آوری است.

ایران علی‌رغم تغییر سیاست‌های فرزند آوری و حمایت از جوان‌سازی جمعیت با وضع قوانین و مقررات متعدد هنوز نتوانسته است زوج‌های جوان را برای داشتن فرزند بیشتر قانع نماید. در شرایط فعلی، کشور ما که تا یک دهه پیش، یکی از جوان‌ترین جمعیت‌های جهان را داشت در حال عبور از مرحله میانی است. "گذار ساختاری سِنی" نامی است که برنامه توسعه سازمان ملل بر این رویداد گذاشته است که در آن بیشتر بزرگسالان در سن کار به تدریج به بخش جمعیت وابسته سالمند تبدیل می‌شوند. بر این اساس باید پذیرفت که  آینده جمعیتی کشور نامشخص است و باید در خصوص شناسایی و رفع علل این رخداد و اتخاذ راهکارهای اثرگذار برای تغییر آن بیش از گذشته اهتمام شود.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
بارش‌های نجات‌بخش در حوضه ارومیه؛ امید به احیا زنده شد
چرا هزینه خدمت سربازی باید بیشتر از ازدواج شود؟!
پایان فرار شرور مسلح پس از پنج سال تعقیب
دیدار کارگزاران حج با رهبر انقلاب
فرودگاه بن‌گوریون زیر آتش؛ موشک یمنی تل‌آویو را لرزاند!
آغاز رسمی توزیع ارز به زائران
آتش‌بازی مسی و سوارز؛ اینتر میامی نیویورک را در هم کوبید! + فیلم
آخرین مهلت استفاده از مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی
فردا؛ رمزگشایی از معمای کنکور 1404
مداردیپلماسی | نه بن بست،نه پیشروی فرصتی برای بازنگری
وضعیت آب و هوا امروز 14 اردیبهشت +وضعیت استانها
آیا افزایش حقوق کارگران تورم زا است؟
ضرورت یک ائتلاف همه جانبه منطقه ای
نگاهی به همه بدعهدی‌های آمریکا در مذاکرات
ثبت‌نام ایران‌خودرو برای وکالتی‌ها از راه رسید!
سرسختی یا اصلاح؟ کیفیت حفظ خطوط قرمز
کارگران، کارت طلایی می‌گیرند؟
گام جدید صهیونیست‌ها برای تجزیه سوریه
برنامه مسابقات امروز 14 اردیبهشت + پخش زنده
تغییر ساعت کاری ادارات در تابستان 1404+ فیلم
همسرکشی در شمال تهران
جدول گروه B جام جهانی فوتبال ساحلی | 14 اردیبهشت
زمین زیر پای کرجی‌ها می‌لرزد؛ گسل ماهدشت فعال است
طرح‌های رفاهی جدید برای بازنشستگان از خرداد 1404
فرصت تازه برای مستأجران کم‌درآمد
تاریخ جدید انتشار GTA 6 اعلام شد
هشدار زلزله 7 ریشتری در زفره؛ زمین در آستانه خروش؟
گل سعید برای شباب الاهلی بی ثمر بود + خلاصه بازی
جنوب تهران زیر گردوغبار + فیلم
هانسی فلیک هیچ امتیازی را از دست نمیدهد | بارسا 2 - وایادولید 1 + خلاصه بازی
لحظه طلایی بالا بردن جام توسط الاهلی + تصاویر و فیلم
طوفان شدیدی که البرز را تاریک کرد؛ برق سه شهرستان البرز قطع شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ تا کنون 46 نفر از جانباختگان شناسایی شدند
وزش باد شدید در تهران تا کی ادامه دارد؟ + فیلم
نورنما | رکورد عجیب در یک رالی پینگ پنگ
عکس های منتخب ایران، شنبه 13 اردیبهشت 1404
طوفان تندری تهران را درنوردید
نگرانی از تحریم‌های جدید، بر تصمیم اوپک‌پلاس سایه انداخت
سرنوشت آزمون استخدامی آموزش و پرورش چه خواهد شد؟
پادکست | آنگلا مرکل و روایت16 سال قدرت در کتاب"آزادی"
فرصت ویژه دریافت بن خرید کتاب برای سازمان‌ها و نهادها
ترامپ کمک را قطع کرد، معامله را آغاز!
پیامک‌های پوششی!
قایدی گل زد و پاس گل داد ، اما دلش در بندر شهید رجایی بود+ فیلم
الاهلی تاریخ‌ساز شد؛ نخستین قهرمان لیگ نخبگان آسیا از عربستان + خلاصه بازی
11 استان درگیر طوفان و رگبار و صاعقه می شوند
بلایی که جنگ تجاری ترامپ بر سر اپل آورد!
باوارایی ها در لحظات آخر پیروزی را با تساوی عوض کردند/قهرمانی یک هفته عقب افتاد
ثبت نام تاکسی‌های برقی با تسهیلات ویژه در تهران
خشونت خیابانی مجدد علیه یک دختر جوان + فیلم
X
آگهی تبلیغاتی